H νανοτεχνολογία στη μάχη κατά του καρκίνου
Πρωτοποριακή εφεύρεση Ελλήνων επιστημόνων
04/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

Επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, και μάλιστα με μια απλή εξέταση αίματος, φέρνει η ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, κατόρθωσαν να "παντρέψουν" τη μοριακή διαγνωστική με τη νανοτεχνολογία. Νανοτεχνολογία είναι η δημιουργία και η χρησιμοποίηση υλικών, συσκευών και συστημάτων στην κλίμακα του νανόμετρου (nanοmeter).
Η καινοτόμος διαγνωστική τεχνολογία ονομάζεται Nanο-JETA[ΤΜ] και είναι καρπός των ερευνών της εταιρείας Acrοngenοmics, η οποία εισήγαγε τη νανοτεχνολογία στη μοριακή βιολογία.
Το πρώτο προϊόν της Acrοngenοmics με το όνομα Ep-CAM[ΤΜ] ήταν μια προφητική διαγνωστική δοκιμή για το μικρομεταστατικό καρκίνο επιθηλιακής προέλευσης. Βασίστηκε στην πιο κοινή τεχνολογία μοριακής διαγνωστικής, την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Το Ep-CAM είναι γονίδιο που σχετίζεται με τη μορφογένεση. Εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ενώ ενεργοποιείται ξανά σε περίπτωση καρκίνου. Είναι μόριο προσκόλλησης που εκφράζεται μόνο σε καρκίνους επιθηλιακής προέλευσης. Το Ep-CAM ονομάζεται παγκαρκινικό αντίγονο. Η προσθήκη της νανοτεχνολογίας στο Ep-CAM[ΤΜ] οδήγησε στην ανακάλυψη της πρώτης νανομοριακής διάγνωσης καρκίνου επιθηλιακής προέλευσης, του Neο-EpCAM[ΤΜ], που είναι σε θέση να ανιχνεύει τους μικρομεταστατικούς καρκίνους επιθηλιακής προέλευσης, όπως πνεύμονα, μαστού, ορθού, προστάτη, κεφαλιού και λαιμού, στομάχου, ωοθήκης, παγκρέατος, οισοφάγου. Σημειώνεται ότι το 80% των καρκίνων είναι επιθηλιακής προέλευσης.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα πάνω από 2.000 δοκιμές με τη Nanο-JETA[ΤΜ] σε δείγματα καρκίνου ορθού, μαστού και λάρυγγα. Η τελική φάση τεκμηρίωσης έγινε σε πάνω από 600 δείγματα αίματος ασθενών. Τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες μελέτες τεκμηρίωσης έδειξαν 98% ακρίβεια και 100% ειδικότητα.
Τα θετικά αποτελέσματα οδήγησαν στην καθιέρωση της μοναδικής τεχνολογίας Nanο-JETA[ΤΜ] της Acrοngenοmics. Για παράδειγμα, στον καρκίνο, η Nanο-JETΑ[ΤΜ] τεχνολογία πέτυχε το θεαματικό περιορισμό του χρόνου που απαιτείται για τη μοριακή διαγνωστική της νόσου. Κατάφερε την πρωτοποριακή διάγνωση της νόσου (με τη χρήση του Ep-CAM) πραγματοποιώντας τη μέθοδο PCR σε 19 λεπτά, όταν οι υπάρχουσες τεχνολογίες χρειάζονται χρονικό διάστημα 144-180 λεπτών. Επίσης κατάφερε για πρώτη φορά να πραγματοποιήσει Real Time PCR και να κάνει ανίχνευση της νόσου (με τη χρήση του Ep-CAM) μόλις σε 47 δευτερόλεπτα, όταν οι υπάρχουν τεχνολογίες απαιτούν 140 λεπτά.

 

 

ΗΟΜΕPAGE