Απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας από 1η Ιουλίου

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες και θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους. Επιβάλλεται η διενέργεια ελέγχων και η επιβολή τσουχτερών προστίμων που θα ανέρχονται έως και 20.000 ευρώ, τα έσοδα των οποίων θα κατευθύνονται στον αντικαπνιστικό αγώνα. Η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα, τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων κ.λπ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημ. Αβραμόπουλος, η απαγόρευση του καπνίσματος θα ισχύει για όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τμ. που θέλουν να απευθύνονται μόνον σε καπνιστές, θα πρέπει να λάβουν τη σχετική άδεια και σήμανση από τις νομαρχίες και τους δήμους. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται αυτομάτως ως χώροι μη καπνιστών. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τμ. (και έως 300 τμ.) θα επιτρέπεται το κάπνισμα αποκλειστικά σε ειδικούς χώρους που δεν θα υπερβαίνουν το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Τα τετραγωνικά ωστόσο προσαυξάνονται, καταλαμβάνοντας έως και το 40% της συνολικής επιφάνειας του χώρου, όταν πρόκειται για καζίνο και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική. Ο χώρος αυτός θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο έως την οροφή του καταστήματος. Στις επόμενες ημέρες η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να προμηθευτεί την ανάλογη σηματοδότηση ώστε να την παραδώσει με τη σειρά της στα συγκεκριμένα καταστήματα.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η δημόσια διάθεση των προϊόντων. Η διαφήμιση θα επιτρέπεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.
Επίσης, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία call center με τετραψήφιο αριθμό το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε όσους θέλουν να απεξαρτηθούν από τον καπνό ή να καταγγείλουν παραβάσεις του νόμου, ενώ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρεί σε εγκύκλιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των πλοίων.
«Οι καπνιστές συμπολίτες μας έχουν την επιλογή να καπνίσουν στον ιδιωτικό τους χώρο ή σε εξωτερικούς χώρους, τους χρειαζόμαστε όμως κοντά μας. Χρειαζόμαστε τη συμμαχία μαζί τους διότι οι ίδιοι οι καπνιστές καλύτερα από εκείνους που δεν καπνίζουν ξέρουν ότι διακυβεύεται η ζωή τους ή η ζωή των μελών της οικογένειάς τους εξαιτίας αυτής της συνήθειας», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί αυτό θα συμβεί στο ακέραιο καθώς το υπουργείο έχει εδώ και ένα χρόνο εκπονήσει εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του νόμου και την υλοποίηση ολοκληρωμένης αντικαπνιστικής πολιτικής.

 

ΗΟΜΕPAGE