Λιποκύτταρα για τη θεραπεία καρδιοπαθειών

<<< Προηγούμενη σελίδα

Μια κατηγορία κυττάρων του λιπώδους ιστού διαθέτει την ικανότητα να ενεργοποιεί το μηχανισμό σχηματισμού νέων αγγείων, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Ειδικότερα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ευελπιστούν να αναπτύξουν μια τεχνική η οποία θα χρησιμοποιεί κύτταρα από το λιπώδη ιστό των ασθενών που πάσχουν από στηθάγχη ή άλλες καρδιοπάθειες για το σχηματισμό αγγείων που θα ενισχύουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά αλλά και άλλους ιστούς.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να τα χρησιμοποιήσουν για το σχηματισμό αγγείων που θα ενισχύουν τη ροή του αίματος.
Σύμφωνα με το άρθρο των αμερικανών ερευνητών, το οποίο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης "Circulation", τα κύτταρα που διαθέτουν την ιδιότητα να πυροδοτούν τον σχηματισμό αγγείων είναι τα στρωματικά κύτταρα του λιπώδους ιστού. Πρόκειται για αδιαφοροποίητα κύτταρα εν αναμονή να γίνουν λιποκύτταρα (υπό αυτή την έννοια μοιάζουν με βλαστικά κύτταρα, χωρίς όμως να διαθέτουν την πολυδυναμία αυτών των κυττάρων).
Όπως φάνηκε από τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων, τα στρωματικά κύτταρα του λιπώδους ιστού παράγουν μια σειρά ουσιών οι οποίες ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (growth factors) και οι οποίες είναι απαραίτητες για το σχηματισμό νέων αγγείων. Η διαδικασία της νεοαγγειογένεσης, όπως ονομάζεται, συμβαίνει φυσικά στον οργανισμό, αλλά δεν συμβαίνει ακριβώς στην κατηγορία των ασθενών που φαίνεται ότι τη χρειάζονται περισσότερο: σε ασθενείς με στηθάγχη αλλά και σε ασθενείς με κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα. Αυτές οι κατηγορίες ασθενών θα μπορούσαν να βοηθηθούν όταν οι αμερικανοί ερευνητές ολοκληρώσουν το σχεδιασμό της τεχνικής τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα στρωματικά κύτταρα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αυξητικών παραγόντων όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά, γεγονός το οποίο συμβαίνει σε ασθενείς με κακή κυκλοφορία. Το σκεπτικό λοιπόν είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του κυκλοφορικού με την τοποθέτηση σε στρατηγικά σημεία στρωματικών κυττάρων, τα οποία ανταποκρινόμενα στην έλλειψη οξυγόνου θα αρχίσουν να παράγουν τους αυξητικούς παράγοντες που απαιτούνται για το σχηματισμό των αγγείων.
Όπως εξήγησε ο δρ Ρέχαμ, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, "αν κάποιος ασθενής με κακή ροή αίματος ανεβαίνει τις σκάλες, ο οργανισμός θα αισθανθεί την ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο στην καρδιά και τα στρωματικά κύτταρα του λιπώδους ιστού θα ανταποκριθούν, ελκύοντας αυξητικούς παράγοντες".
Αν οι αμερικανοί επιστήμονες επιτύχουν να εφαρμόσουν την τεχνική τους, πράγμα το οποίο θα πάρει χρόνο, θα προκύψει ανάγκη λήψης λιποκυττάρων. Αυτά θα μπορούσαν να ληφθούν με την κλασική τεχνική της λιποαναρρόφησης, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι όμως προς το παρόν συνιστούν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ώστε να μη χρειαστεί κανείς ούτε την τεχνική τους, ούτε τη λιποαναρρόφηση.

 

 

ΗΟΜΕPAGE