Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας
Nέα στοιχεία για την θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

<<< Προηγούμενη σελίδαΠερισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ), μια χρόνια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί πόνο, οιδήματα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις των χεριών, των ποδιών και των καρπών, και συχνά οδηγεί στην καταστροφή τους. Αντίθετα με την οστεοαρθρίτιδα, τη γνωστότερη μορφή αρθρίτιδας, η ΡΑ είναι μια νόσος όπου οι αρθρώσεις πονάνε, διογκώνονται, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους.
Η μακροχρόνια πρόγνωση για τους ασθενείς με ΡΑ είναι αβέβαιη, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να οδηγούνται σε αναπηρία ή ακόμη και σε πρώιμο θάνατο.
Το δυσάρεστο αυτό ενδεχόμενο έρχεται να αντιμετωπίσει μια νέα επιστημονική εφαρμογή, η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα. Μια φαρμακευτική ουσία που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
Συγκεκριμένα, η ABBOΤT LABORATORIES παρουσίασε νέα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες της ουσίας adalimumab, που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της ουσίας αυτής σε ασθενείς σε αρχικό στάδιο ΡΑ, καθώς και σε περιπτώσεις χρόνιας ΡΑ. Στοιχεία από τις δοκιμές χορήγησης adalimumab σε ενήλικες ασθενείς με ΡΑ δείχνουν ότι:
Το adalimumab είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς που είτε βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ασθένειας (λιγότερο από δύο χρόνια), είτε σε προχωρημένο στάδιο (περισσότερο από δύο χρόνια) και παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται σε ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ασθένειας.
41 % των ασθενών σε αρχικό στάδιο που χορηγήθηκε adalimumab παρουσιάζουν βελτίωση της ασθένειας, τουλάχιστον κατά 70% (κριτήριο ACR 70 του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας).
Εμφανίστηκαν στις μελέτες σημαντικές μειώσεις στην εξέλιξη τόσο της στένωσης του μεσάρθριου διαστήματος (ο χώρος μεταξύ των αρθρώσεων), όσο και των διαβρώσεων μετά από 52 εβδομάδες θεραπείας.
Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της κόπωσης που συνδέεται με τη ΡΑ σε ασθενείς που χορηγήθηκε το φάρμακο, στις 24 και στις 52 εβδομάδες.
Στα 4 χρόνια, από τους 38 ασθενείς της αρχικής μελέτης, το 63% είχε βελτίωση τουλάχιστον 20% ACR 20, το 50% των ασθενών τουλάχιστον 50% βελτίωση και σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση 70%.
Όλα τα αποτελέσματα αναφέρονται σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η συνιστώμενη δόση 40mg με υποδόριες ενέσεις, κάθε 14 ημέρες τις οποίες μπορεί ο ασθενής να κάνει στο σπίτι του και όχι σε νοσοκομείο. Σε μελέτες με αυτή τη δοσολογία, σε ορισμένους ασθενείς παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων της ΡΑ μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας (22%, 14/63 ασθενείς).
Το adalimumab είναι 100% ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, που είναι όμοιο με τα αντισώματα που φυσιολογικά βρίσκονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και δρα μπλοκάροντας την πρωτεΐνη TNF-α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις αυτοανόσων ασθενειών, όπως η ΡΑ.
Κλινικές μελέτες διεξάγονται σε Ρευματολογικές Κλινικές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα. Το adalimumab έχει λάβει την έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε έξι άλλες χώρες και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας στο τέλος του έτους.

 

ΗΟΜΕPAGE