Το "πορτοκαλί" χάπι κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
<<< Προηγούμενη σελίδαΝαι στον έρωτα μπορούν τώρα να πουν εννέα στους δέκα άνδρες με προβλήματα στύσης. Το Levitra (Λεβίτρα), το νέο "πορτοκαλί χάπι" που εξασφαλίζει στύση ακόμη και σε άνδρες με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι διαβητικοί, πήρε τιμή και βρίσκεται ήδη στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, το Levitra (βαρντεναφίλη), που αναπτύχθηκε και κυκλοφορεί από δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, την Bayer & την GlaxoSmithKline, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά σε ποσοστό πάνω από 91% τη στυτική δυσλειτουργία, με διάρκεια δράσης περίπου πέντε ώρες. Βέβαια, για την αποτελεσματική δράση της νέας θεραπείας πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει ερωτικό ερέθισμα.
Οι κλινικές μελέτες για τη νέα θεραπεία συμπεριέλαβαν συνολικά 5.000 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 89 ετών, με διάφορα επίπεδα βαρύτητας στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και άνδρες των οποίων η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε οργανικά και ψυχολογικά αίτια. Το Levitra αποδείχθηκε αποτελεσματικό ανεξάρτητα από την ηλικία, την αιτιολογία ή τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Από τους άνδρες με διαβήτη, το 73% των ασθενών που ακολούθησαν τη νέα θεραπεία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των στύσεων. Εξίσου υψηλό (71%) ήταν το ποσοστό ανταπόκρισης ανδρών που είχαν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή -με διατήρηση των νεύρων αμφοτερόπλευρα- λόγω καρκίνου του προστάτη.
Το "Levitra" είναι ο νεότερος & ισχυρότερος αναστολέας της PDE-5 (ένζυμο που συναντάται στο στυτικό ιστό του πέους και εμπλέκεται στη στύση). Μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται από το παχύ έντερο μέσα σε 24 ώρες. Κυκλοφορεί σε στρογγυλά επικαλυμμένα χάπια, χρώματος πορτοκαλί, σε δόσεις των 5, 10 και 20mg. Για τους περισσότερους ασθενείς, η συνιστώμενη δόση έναρξης είναι τα 10mg (μία φορά την ημέρα), τα οποία λαμβάνονται από το στόμα 25 έως 60 λεπτά πριν την έναρξη της σεξουαλικής πράξης και ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής ή αλκοόλ. Σε ορισμένους άνδρες που έλαβαν μέρος στις μελέτες κατέστη δυνατό να επιτύχουν στύση μέχρι και 15 λεπτά μετά τη λήψη του πορτοκαλί χαπιού. Η διάρκεια δράσης της νέας θεραπείας είναι περίπου πέντε ώρες.
Επίσης, κλινικές μελέτες στις οποίες πήραν μέρος 4.000 άνδρες, έδειξαν την ασφάλεια της νέας θεραπείας, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες έως μέτριες σε ένταση και παροδικές στη φύση τους. Οι πιο συνηθισμένες ήταν η κεφαλαλγία, οι εξάψεις και η ρινίτιδα. Ωστόσο, το φάρμακο αντενδείκνυται στους άνδρες που λαμβάνουν νιτρώδη ή φάρμακα για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, καθώς και σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του φαρμάκου. Αντενδείκνυται, επίσης, σε άνδρες οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, πρόσφατο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ)
Στυτική δυσλειτουργία είναι η συνεχής ή επαναλαμβανόμενη ανικανότητα επίτευξης ή και διατήρησης στύσης ικανής για ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας.
Περίπου 152 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, αριθμός ο οποίος αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το έτος 2025, φτάνοντας τα 322 εκατομμύρια.
Τρεις στους τέσσερις άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, οι οποίοι ακολουθούν σήμερα θεραπεία, είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες θεραπευτικές επιλογές, ενώ περισσότεροι από το 70% των ιατρών θα συνταγογραφούσαν νέες θεραπείες στους ασθενείς τους.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Σύνη Αυγερινού, Communications In PRactice
τηλ.: 210 6889200
E-mail : savgerinou@cip.gr

 

ΗΟΜΕPAGE