Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής
<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Πολύτιμο "όπλο" στην αντιμετώπιση όχι μόνο των βαρέων μορφών σχιζοφρένειας, αλλά και της διπολικής διαταραχής περισσότερο γνωστής σε όλους μας ως μανιοκατάθλιψη, αποδεικνύεται η ουσία κουετιαπίνη (Seroquel) που κυκλοφορεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία.
Μετά την ανακοίνωση των άκρως ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων της μεγάλης κλινικής μελέτης 99, που παρουσιάστηκε προσφάτως στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διπολικής Διαταραχής στο Freiburg της Γερμανίας, η παρασκευάστρια εταιρία ASTRAZENECA υπέβαλε στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίτηση για έγκριση του φαρμάκου και στην αντιμετώπιση των μανιοκαταθλιπτικών συνδρόμων, ταυτόχρονα στις 14 χώρες μέλη που συμμετέχουν στη Διαδικασία Αμοιβαίας Αναγνώρισης.
Η αίτηση αυτή έγινε αμέσως μετά την υποβολή σχετικής προηγούμενης στο μεγαλύτερο και πλέον καταξιωμένο διεθνώς οργανισμό, το γνωστό Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (F.D.A.), και ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία των μανιοκαταθλιπτικών επεισοδίων που συνδέονται με τη διπολική διαταραχή.
Όπως είναι γνωστό, η μανιοκατάθλιψη είναι μια βαριά διανοητική νόσος, η οποία προσβάλλει περισσότερο από το 2% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια, καθώς η πάθηση διαγιγνώσκεται καθημερινώς σε ολοένα και περισσότερα άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως μεταξύ των νευροψυχιατρικών διαταραχών.
Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα μανιοκαταθλιπτικά επεισόδια, συχνά συνοδευόμενα από ψυχωσικά συμπτώματα, τα οποία κατηγοριοποιούνται περαιτέρω για τη διάγνωση διαφόρων σοβαρών μορφών της νόσου. Τα τυπικά επεισόδια της πάθησης χαρακτηρίζονται από ιδέες υπερτίμησης του "εγώ" ή παραλήρημα μεγαλείου, αϋπνία, πιεσμένο λόγο, ιδεόρροια, διάσπαση της προσοχής, υπερβολική ευερεθιστότητα, καθώς και γενικότερα αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και της επιθυμίας για διασκέδαση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης 99, η κουετιαπίνη (Seroquel), όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με σταθεροποιητικά του συναισθήματος (λίθιο ή διβαλπροϊκό), είναι σημαντικά αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση των μανιακών συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής από ό,τι τα σταθεροποιητικά του συναισθήματος (mood stabilizers) μόνο.
Επιπλέον, η καλή ανοχή του φαρμάκου αναδεικνύεται ουσιαστική στη θεραπεία της νόσου. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο διαφαίνεται η ανωτερότητα της κουετιαπίνης (Seroquel), καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ουσία παρέχει τη δυνατότητα θεαματικής βελτίωσης των συμπτωμάτων, με ταυτόχρονη μείωση των παρενεργειών στο κατώτατο όριο, εξασφαλίζοντας, με τον τρόπο αυτόν, την άριστη συμμόρφωση του ασθενούς.
Μέχρι σήμερα, πάνω από 4.000.000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει θεραπεία με κουετιαπίνη (Seroquel), ενώ η ουσία αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άτυπο αντιψυχωσικό φάρμακο της αγοράς, με πωλήσεις ύψους $ 1.1 δισεκατομμυρίου το έτος 2002.
Η ASTRAZENECA είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες παγκοσμίως που ασχολείται με την έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, σε ό,τι αφορά τα γαστρεντερολογικά, ογκολογικά, αναισθησιολογικά και καρδιαγγειακά φάρμακα, καθώς και εκείνα του αναπνευστικού και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), με συνολικές πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 16,4 δισ. δολάρια.


ΗΟΜΕPAGE