Νέα θεραπεία από του στόματος για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
<<< Προηγούμενη σελίδα


Σημαντική εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ δυο κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών για τη δημιουργία μιας νέας φαρμακευτικής θεραπείας της ασθένειας.
Η συμφωνία αυτή έγινε μεταξύ της SERONO και του ομίλου IVAX και στοχεύει στην παρασκευή ενός νέου φαρμάκου για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ενός φαρμάκου το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη από του στόματος αποτελεσματική θεραπεία.

Το νέο αυτό φάρμακο θα είναι μια άλλη μορφή του υπάρχοντος ενδοφλέβιου cladribine, το οποίο με βάση τα κλινικά όσο και τα εργαστηριακά δεδομένα από την μαγνητική τομογραφία κλινικών μελετών, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική σε συγκεκριμένους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η ανάπτυξη αυτού του νέου φαρμάκου θα αποτελέσει και την πρώτη από του στόματος φαρμακευτική θεραπεία, που βασίζεται στην εμπειρία και τεχνογνωσία τόσο της SERONO, μιας από τις ηγετικές εταιρείες βιοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και του ομίλου IVAX, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων για το κεντρικό νευρικό σύστημα και κυρίως με τεράστια εμπειρία στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων χορηγουμένων από του στόματος.
Το ενδοφλέβιο cladribine που θα μετατραπεί σε θεραπεία από του στόματος είναι ένα καθαρό-ανάλογο φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο διασπά την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό συγκεκριμένων λευκών ερυθροκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των μονοκυττάρων και λεμφοκυττάρων, τα οποία και ευθύνονται για την παθολογική εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας και επομένως για την πρόκληση αναπηριών του ασθενούς.
Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της SERONO Ernesto Bertarelli ότι, η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρείας για την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών στη Νευρολογία και σε αυτή τη φάση στη δημιουργία μιας ακόμη αποτελεσματικής φαρμακευτικής επιλογής για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η συγκεκριμένη θεραπεία θα συμπληρώσει το Rebif, που αποτελεί σήμερα την κυρίαρχη θεραπεία της πάθησης.

Σχετικά με τη SERONO
Η SERONO είναι μια εταιρεία με ηγετική θέση στο χώρο της βιοτεχνολογίας. Η εταιρεία έχει στην αγορά έξι προϊόντα γενετικού ανασυνδιασμoύ. Εκτός από το ότι κατέχει την ηγετική θέση στον τομέα της αναπαραγωγής, κατέχει σημαντικές θέσεις και στην αγορά της νευρολογίας, μεταβολισμού και ανάπτυξης. Η εταιρεία εστιάζει τα προγράμματα έρευνάς της στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων και καινούργιων θεραπευτικών κατηγοριών, ενώ σήμερα υπάρχουν 17 μόρια υπό ανάπτυξη. Το 2001 η SERONO παγκοσμίως έκλεισε με έσοδα της τάξεως του 1,38 δισεκατομμύρια δολάρια και έσοδα 317 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα της εταιρείας την κατέταξαν ως τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 45 χώρες και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Σχετικά με τον όμιλο IVAX
Ο όμιλος, με παρουσία σε περίπου 30 χώρες και με προϊόντα που πωλούνται σε 70 χώρες, είχε το 2001 πωλήσεις της τάξεως του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όμιλος IVAX ανακαλύπτει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και προωθεί πρωτότυπα και ισοδύναμα πρωτοτύπων φαρμακευτικά και κτηνιατρικά προϊόντα στις ΗΠΑ και διεθνώς. Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα για μια σειρά φαρμάκων σε διάφορες φάσεις κλινικών μελετών για την αντιμετώπιση αναπνευστικών, ογκολογικών, ουρολογικών και παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μεταξύ των νέων μορίων που εξελίσσονται είναι οι ανοσοτοξίνες κατά του καρκίνου και τα ήπια αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων.


ΗΟΜΕPAGE