Νέα ουσία ενέκρινε ο FDA για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
<<< Προηγούμενη σελίδαΠάθηση "ύπουλη" και καταστρεπτική, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες, είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει περισσότερους από 50.000 συμπατριώτες μας.
Η πάθηση εξελίσσεται σταδιακά, προκαλώντας καταστροφές στις αρθρώσεις, μεγάλα προβλήματα στην κίνηση, περιθωριοποιώντας το άτομο και συχνά καθηλώνοντάς το στο κρεβάτι, αφού δε μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες. Έτσι, το σήκωμα από το κρεβάτι, το ντύσιμο και η επίσκεψη στο μπάνιο, αντί για δραστηριότητες ρουτίνας, ξαφνικά μεταβάλλονται σε εφιάλτες για το άτομο που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της νόσου είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από την πάθηση, πολλοί από τους οποίους καθίστανται ανίκανοι για εργασία μετά από μια δεκαετία από την πρώτη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Το αισιόδοξο μήνυμα όμως, σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης, έρχεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων, το γνωστό σε όλους μας FDA: για πρώτη φορά, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Οργανισμός ενέκρινε την κυκλοφορία στην αγορά ενός φαρμάκου, το οποίο αποδεδειγμένα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή.
Πρόκειται για την ουσία ινφλιξιμάβη (Remicade), η οποία είναι σήμερα η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία από τον FDA, σε συνδυασμό με την ουσία μεθοτρεξάτη, που αναστέλλει την πρόοδο των αρθρικών καταστροφών και βελτιώνει τη σωματική λειτουργία σε ασθενείς με ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα.
"Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας (ACR) για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ο βασικός σκοπός της θεραπείας είναι η αναστολή της προόδου της νόσου και η επαναφορά των ασθενών στις φυσιολογικές δραστηριότητες της ζωής τους" εξηγεί ο διευθυντής του Κέντρου Αρθρίτιδας στην Αριζόνα κ. David Yokum. "Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας μια θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει τη σωματική λειτουργία των ασθενών και να επηρεάσει θετικά την ποιότητα των δραστηριοτήτων της ζωής τους, όπως το μπάνιο και το ντύσιμο. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι το Remicade καλύπτει μια ως τώρα ανικανοποίητη θεραπευτική ανάγκη στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η ινφλιξιμάβη (Remicade) είναι ένα μονοκλονικό αντίσωμα που στοχεύει ειδικά και δεσμεύει αμετάκλητα τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων α (TNFa). Υπερπαραγωγή του TNFa θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη ρευματοειδή αρθίτιδα και στη νόσο του Crohn, αλλά και σε ένα ευρύ πεδίο αυτοάνοσων φλεγμονωδών διαταραχών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση, οι σπονδυλοαρθροπάθειες, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.
Η έγκριση του Remicade βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης ATTRACT (Anti-TNF Trial in Rheumatoid Arthritis with Concomitant Therapy). Η μελέτη ATTRACT διήρκεσε 102 εβδομάδες (2 χρόνια) και είναι η μόνη ελεγχόμενη μελέτη που έχει γίνει για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ. Σε αυτή τη διπλή, τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) μελέτη, 428 ασθενείς σε 34 κέντρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν μεθοτρεξάτη σε συνδυασμό με Remicade ή εικονικό φάρμακο. Η μεθοτρεξάτη είναι η βασική θεραπεία που λαμβάνουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η βελτίωση που φάνηκε από τις 54 εβδομάδες θεραπείας διατηρήθηκε μέχρι και τις 102 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δείχνουν καθαρά ότι, η θεραπεία Remicade σε συνδυασμό με τη μεθοτρεξάτη συντηρεί τη βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων, και όχι μόνο αναστέλλει, αλλά μειώνει την πρόοδο των αρθρικών καταστροφών, ενώ παράλληλα βελτιώνει και τη σωματική λειτουργία των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή αρθρίτιδα.ΗΟΜΕPAGE