<<< Προηγούμενη σελίδα


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αθήνα, 04/08/2008


Το Υ.Υ.Κ.Α. με δελτίο τύπου στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποφεύγει να μπει στην ουσία των πραγμάτων και να αιτιολογήσει το απόλυτο ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας
που επιχειρείται με το προωθούμενο Π.Δ. και αναλίσκεται σε δικαιολογίες και γεγονότα που δεν ανταποκρίνονται στα όσα έχουν λάβει χώρα.
Θεωρούμε περιττό, αποπροσανατολιστικό και άνευ αξίας, να αναφερθούμε σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Για τους ιατρικούς φορείς προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας, του Έλληνα πολίτη από την εκμετάλλευση και του Έλληνα γιατρού από την απαξίωση.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι εκ καθήκοντος υποχρεούνται να παρεμβαίνουν σε ζητήματα του χώρου της υγείας, γιατί για μας η Υγεία αποτελεί Εθνική υπόθεση που υπερβαίνει κατά πολύ κόμματα και ιδεολογίες.
Το δικαίωμά μας αυτό δεν το απεμπολούμε και θα το ασκήσουμε παντοιοτρόπως, ιδιαίτερα όταν διαπιστώνουμε ότι ο χώρος της υγείας τείνει να καταστεί «ξέφραγο αμπέλι» με τις ευλογίες της επίσημης πολιτείας.
Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και κατά πόσο το Υ.Υ.Κ.Α. έχει την πολιτική βούληση να προστατέψει το αγαθό της υγείας από την πλήρη εμπορευματοποίησή του.
Το Π.Δ. 84/2001 που επιχειρεί να τροποποιήσει το Υ.Υ.Κ.Α. έθεσε φραγμούς στην ασύδοτη επέκταση των εξωϊατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της Π.Φ.Υ. και γι'αυτό το πολέμησαν.
Επίσης διαδικαστικές εμπλοκές προέκυψαν στην εφαρμογή του και αυτές οι ιατρικοί φορείς ζήτησαν να διορθωθούν και τίποτα παραπάνω.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, ακύρωσαν άρθρα και παραγράφους του, όχι επί της ουσίας τους και γιατί ήσαν αντισυνταγματικά, αλλά διότι πολύ απλά ευρίσκοντο εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Αντί το Υ.Υ.Κ.Α. να παρέμβει αποκαθιστώντας τη νομική ατέλεια του Π.Δ. 84/2001, που οδήγησε στην ακύρωση σημαντικών άρθρων που προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία, άδραξε την ευκαιρία να τα καταργήσει,
με αποτέλεσμα ηθελημένα ή αθέλητα να εξυπηρετούνται σκανδαλωδώς τα εξωϊατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια και όλα τα άλλα που γράφονται ή λέγονται, δεν ανταποκρίνονται σε αυτή και μόνο προς ωραιοποίηση καταστάσεων προσφέρονται.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν έχουν πρόθεση να αντιδικήσουν με κανένα και έμπρακτα έχουν αποδείξει ότι επιζητούν διάλογο ουσίας που οδηγεί σε αποτελέσματα, αποβλέποντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ζητήματα
που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αλλά και δεν είναι διατεθειμένοι να τους αγνοούν και να τους εμπαίζουν.
Όταν τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα με ευθύνη των Κυβερνητικών αξιωματούχων, φθάνοντας στο σημείο κατά τη λαϊκή ρύση «να σου παίρνουν το σπίτι και να σου ζητούν και τα ρέστα από πάνω»,
διότι περί αυτού πρόκειται, δεν μπορεί να έχουν την απαίτηση ο ιατρικός κόσμος της χώρας να κάθεται με σταυρωμένα χέρια.
Στα ζητήματα του χώρου της υγείας δεν χωρούν εγωισμοί και η απόσυρση ενός νομοθετήματος για ειλικρινή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί πράξη πολιτικής σωφροσύνης και δημοκρατικής ευαισθησίας,
αλλά και απόδειξης ότι ο κ. Υπουργός Υγείας τιμά τις δημόσιες δεσμεύσεις του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Α.                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Θ.             Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Π.

ΡΗΓΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                   ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ          ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ


ΗΟΜΕPAGE