Οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής
<<< Προηγούμενη σελίδα


Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια βαριά διανοητική νόσος, η οποία προσβάλλει περισσότερο από το 1% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια, καθώς η πάθηση διαγιγνώσκεται καθημερινώς σε ολοένα και περισσότερα άτομα, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα μανιοκαταθλιπτικά επεισόδια, συχνά συνοδευόμενα από ψυχωσικά συμπτώματα, τα οποία κατηγοριοποιούνται περαιτέρω για τη διάγνωση διαφόρων σοβαρών μορφών της νόσου. Τα τυπικά μανιακά επεισόδια χαρακτηρίζονται από ιδέες "υπερτίμησης του εγώ" ή παραλήρημα μεγαλείου, αϋπνία, πιεσμένο λόγο, ιδεόρροια (ή φυγή ιδεών), απόσπαση της προσοχής (ή δυσκολία επικέντρωσης της προσοχής), υπερβολική ευερεθιστότητα, καθώς και γενικότερα αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και της επιθυμίας για διασκέδαση.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος κατά κανόνα προσβάλλει άτομα εφηβικής ηλικίας, καθώς το 25% των πρώτων επεισοδίων της νόσου παρατηρείται πριν την ηλικία των 20 ετών. Είναι αποδεδειγμένη, μάλιστα, η ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης, δεδομένου ότι σχεδόν τα 2/3 των μανιοκαταθλιπτικών ασθενών παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα σχετικό περιστατικό στο οικογενειακό τους ιστορικό.
Σύμφωνα με όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, η θνητότητα εξαιτίας της μανιοκατάθλιψης είναι μεγαλύτερη από εκείνη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων και μερικών μορφών καρκίνου, ενώ υπάρχουν και διάφορες παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με αυτήν, όπως εξάρτηση ή κατάχρηση ουσιών, αγχώδεις διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς και ημικρανίες. Δεδομένου ότι η ασθένεια είναι χρόνια, τα άτομα που προσβάλλονται από αυτήν έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης, γεγονός που οφείλεται στον υψηλό κίνδυνο αυτοκτονιών (15-20%) και στην αυξημένη νοσηρότητα.
Το αισιόδοξο μήνυμα στη μάχη εναντίον της πάθησης, προέρχεται τώρα από μια ήδη γνωστή ουσία, που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση βαρέων μορφών σχιζοφρένειας και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα εκατομμύρια των μανιοκαταθλιπτικών ασθενών παγκοσμίως: Πρόκειται για την ουσία κουετιαπίνη (Seroquel), ένα αντιψυχωσικό φάρμακο νέας γενιάς, που παρασκευάζει η φαρμακευτική εταιρία ASTRA-ZENECA, το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια περίπου.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής Μελέτης 99, που παρουσιάστηκε προσφάτως στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διπολικής Διαταραχής στο Freiburg της Γερμανίας, δείχνουν ότι η κουετιαπίνη (Seroquel), όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με σταθεροποιητές διάθεσης (λίθιο ή διβαλπροϊκό), είναι σημαντικά αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση των μανιακών συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής, από ό,τι τα σταθεροποιητικά του συναισθήματος (mood stabilizers) μόνο.
"Οι συνήθεις εναλλακτικές θεραπείες για τους ασθενείς με διπολική διαταραχή είναι περιορισμένες" σχολίασε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, δρ. Gary Sachs. "Οι συνήθεις χρησιμοποιούμενες θεραπείες που περιλαμβάνουν σταθεροποιητικά του συναισθήματος δεν είναι αποτελεσματικές για όλους τους ασθενείς, και, επιπλέον, μπορούν να συσχετισθούν με σοβαρές παρενέργειες, όπως διαταραχές κινητικού τύπου, αύξηση βάρους και σεξουαλικές ή ορμονικές διαταραχές".
"Με όλα αυτά τα προβλήματα", τόνισε ο καθηγητής, "η καλή ανοχή του φαρμάκου αναδεικνύεται ουσιαστική για τη θεραπεία της νόσου. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο διαφαίνεται η ανωτερότητα της κουετιαπίνης (Seroquel), καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ουσία παρέχει τη δυνατότητα θεαματικής βελτίωσης των συμπτωμάτων, με ταυτόχρονη μείωση των παρενεργειών στο κατώτατο όριο, εξασφαλίζοντας, με τον τρόπο αυτό, την άριστη συμμόρφωση του ασθενούς".
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν κουετιαπίνη (Seroquel) παρουσίασαν πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων της μανίας σε σύγκριση με εκείνους που αντιμετωπίσθηκαν μόνο με σταθεροποιητικά του συναισθήματος. Έτσι, η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την άριστη εικόνα ανοχής που παρουσίασε καθ' όλη τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, το κατατάσσουν ως ένα πολύ σημαντικό και πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά της μανιοκατάθλιψης.
Η ASTRA-ZENECA είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες παγκοσμίως που ασχολείται με την έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά σε ό,τι αφορά τα γαστρεντερολογικά, ογκολογικά, αναισθησιολογικά και καρδιαγγειακά φάρμακα, καθώς και εκείνα του αναπνευστικού και του ΚΝΣ, με συνολικές πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 15,8 δισ. δολάρια.

 

ΗΟΜΕPAGE