Ένα νέο φάρμακο κατά της δυσλιπιδαιμίας: η ροσουβαστατίνη

<<< Προηγούμενη σελίδα


Ένα πολύτιμο "όπλο" στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση των ασθενών με αυξημένη "κακή" (LDL) χοληστερόλη που πάσχουν από διαβήτη τύπου II προσθέτει η νέα υπερστατίνη ροσουβαστατίνη (Crestor) της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca.
Όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα τριών πρωτοποριακών κλινικών μελετών, της Corall, της Andromeda και της Uranus, τα οποία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 17-20 Απριλίου 2004 στη Σεβίλλη της Ισπανίας, η θεραπεία με ροσουβαστατίνη μειώνει σημαντικά την "κακής" LDL χοληστερόλη σε ασθενείς με αθηρωματογόνο δυσλιπιδαιμία και διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σύγκριση με την ατορβαστατίνη.
Η μείωση των επιπέδων της LDL "κακής" χοληστερόλης αποτελεί μια από τις βασικότερες κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ και υψηλή χοληστερίνη, καθώς οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιαγγειακό σύμβαμα από τους μη διαβητικούς με υψηλή χοληστερόλη. Συνεπώς, η μείωση της LDL "κακής" χοληστερόλης αποδεικνύεται ουσιαστική παράμετρος για τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της κλινικής μελέτης Corall, η οποία διεξήχθη για 18 εβδομάδες στην Ολλανδία και περιέλαβε δείγμα 263 ασθενών, με κάθε δόση 10 - 20-40mg της ροσουβαστατίνης (Crestor), η "κακή" LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά 46-54% σε σχέση με δοσολογία 20 - 40-80mg ατορβαστατίνης, η οποία πέτυχε αντίστοιχη μείωση σε ποσοστό 41-48%. Επιπλέον, η ανωτερότητα της ροσουβαστατίνης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατά τη λήξη της περιόδου των 18 εβδομάδων, το 90% των ασθενών πέτυχαν τα επίπεδα - στόχους για την "κακή" χοληστερόλη με δοσολογία 40mg, σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό 78% των ασθενών που έλαβαν 80mg ατορβαστατίνης.
Ταυτόχρονα, η μελέτη Andromeda, μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη που διήρκεσε 16 εβδομάδες και περιέλαβε δείγμα 509 ασθενών, κατέδειξε ότι μικρές δόσεις ροσουβαστατίνης μείωσαν την "κακή" LDL χοληστερόλη κατά 50%, καθώς και ότι το 90% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη τύπου ΙΙ πέτυχαν τα επιθυμητά επίπεδα "κακής" χοληστερόλης, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επιπλέον, σε αυτή τη μελέτη αποδείχθηκε ότι η ροσουβαστατίνη σε δόση των 10mg και 20mg μείωσε την "κακή" LDL χοληστερόλη κατά 51 και 57% αντίστοιχα, περισσότερο από την ατορβαστατίνη των 10 και 20mg (ποσοστό 39 και 46%), γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων σε σημαντικά περισσότερους ασθενείς (94-96%) από εκείνους που έλαβαν 10 και 20mg ατορβαστατίνης.
Επιπλέον, τα δεδομένα που προέκυψαν από την τρίτη μελέτη Uranus, η οποία διεξήχθη για 16 εβδομάδες στη Σουηδία και περιέλαβε δείγμα 469 ασθενών, αποδεικνύουν ότι η ροσουβαστατίνη υπερέχει σαφώς σε σχέση με την ατορβαστατίνη σε ό,τι αφορά την επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων "κακής" LDL χοληστερόλης στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ και την κατάλληλη τροποποίηση του λιπιδαιμικού τους προφίλ προκειμένου να επιτύχουν το στόχο αυτόν.
Συνδυαστικά, τα στοιχεία και των τριών μελετών αποδεικνύουν ότι η ροσουβαστατίνη μειώνει δραστικά την LDL "κακή" χοληστερόλη σε διαβητικούς ασθενείς, βελτιώνει το λιπιδαιμικό τους προφίλ πολύ περισσότερο από την ατορβαστατίνη και συμβάλλει, με τον τρόπο αυτόν, στην επίτευξη του στόχου διατήρησης των λιπιδίων του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η ροσουβαστατίνη μειώνει σημαντικά (34-40%) τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους δείκτες διεθνώς για τη μέτρηση του κινδύνου ανάπτυξης "αθηρωματογόνου" δυσλιπιδαιμίας, ενώ βελτιώνει και άλλους λιπιδαιμικούς παράγοντες, όπως τα τριγλυκερίδια.
Η ροσουβαστατίνη έχει ήδη πάρει έγκριση σε περισσότερες από 51 χώρες και βρίσκεται στο διαδικαστικό στάδιο προς έγκριση σε άλλες 35 χώρες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και 13 ευρωπαϊκών αγορών, των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 1.500.000 ασθενείς με θεαματική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Η AstraZeneca είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως που ασχολείται με την έρευνα, ανάπτυξη , παρασκευή και προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά σε ό,τι αφορά τα γαστρεντερολογικά, ογκολογικά, αναισθητικά και καρδιολογικά φάρμακα καθώς και εκείνα του αναπνευστικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος με συνολικές πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 18.8 δισ. δολάρια.


 

ΗΟΜΕPAGE