ΔΕΛΤΙΟ ΤYΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛHΝΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ
για την πρόταση ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων, Αθήνα, 31.5.10
(25/06/10)

<<< Προηγούμενη σελίδα


Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας μετά την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλώνει τα εξής:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, οι προμηθευτές θα πρέπει να αποδεχθούν να εξοφληθούν άτοκα με κρατικά ομόλογα 2 έως 4 ετών, για χρέη των Νοσοκομείων που ανάγονται στα έτη 2007, 2008 και 2009, δηλαδή με συνολική καθυστέρηση πληρωμών 5,5 ετών ή άνω των 2000 ημερών!
Η προεξόφληση των παραπάνω ειδικών ομολόγων, η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων των προμηθευτών, θα προκαλέσει απομείωση της αξίας της οφειλής στα 2ετή ομόλογα 25%, στα 3ετή 31% στα δε 4ετή, τα οποία θα εκδοθούν την 1/1/2011, είναι προς το παρόν μη προσδιορίσιμη. Η ζημιά δε αυτή των προμηθευτών θα λειτουργήσει υπέρ των τραπεζών και εις βάρος των ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.
Τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας αντιλαμβάνονται πλήρως «την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία» που επικαλείται η Κυβέρνηση και βεβαίως είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην Εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Το κλείσιμο όμως των επιχειρήσεών τους, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει στην Εθνική οικονομία, δεδομένου ότι έσοδα από ΦΠΑ και φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ θα απολεσθούν μαζί με 6.000 θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, περί μη επανάληψης του φαινομένου συσσώρευσης χρεών και πληρωμής κάθε «νόμιμης προμήθειας σε εύλογο χρονικό διάστημα», το γεγονός και μόνο ότι, σήμερα που έχουν παρέλθει ήδη 5 μήνες από τον αρχή του έτους, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την πληρωμή των τιμολογίων του, δεν αφήνει πολλά περιθώρια να γίνει πιστευτή.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές των Νοσοκομείων είναι μια ιδιαίτερα δυσμενής μεταχείριση προς τον κλάδο και είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συναντά τις δίκαιες αντιδράσεις αυτών των επιχειρήσεων, όπως η ήδη αναγγελθείσα αναστολή παραδόσεων από 1/6/2010.

Λίγα λόγια για τον ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας
Ο ΣΕΠ είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος Σύνδεσμος των εταιριών, που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλμβάνει σήμερα 185 μέλη, τα οποία απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: www.hellasmes.gr