ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΠ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ
«Αναστολή παραδόσεων υλικών από 1η Ιουνίου 2010». Εξάντληση κάθε περιθωρίου αναμονής.
Σε «κατάσταση ανάγκης» τα 185 μέλη του ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας
(14/06/10)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Αναπόφευκτη έχει καταστεί πλέον η αναστολή παραδόσεων υλικών στα Νοσοκομεία από το σύνολο των μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού του Συμβουλίου του Συνδέσμου, η οποία αναστολή ξεκινά από την 1η Ιουνίου του 2010. Η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε χθες, Τρίτη 25 Μαΐου, με επιστολές, στη Διοίκηση του ΕΣΥ (ΕΠΥ, ΥΠε και Διοικητές των Νοσοκομείων) και στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.
«Η συνεχιζόμενη για μια εξαετία εκκρεμότητα των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 3 δις ευρώ, πλέον τόκων, προς τα 185 μέλη μας,» τονίζει το ΔΣ του Συνδέσμου, «είναι καταλυτική, καθώς οι επιχειρήσεις των μελών μας αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν τόσο στις υποχρεώσεις τους προς τα εργοστάσια παραγωγής των ειδών, όσο και προς τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις, αφού επωμίζονται επιπλέον βάρη (ΦΠΑ, φόρο ανείσπρακτου εισοδήματος κ.λπ.)».
Μετά την απαράδεκτη προφορική «πρόταση» των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας για διακανονισμό των χρεών με έκπτωση 25%, ή με άτοκα πολυετή ομόλογα (των οποίων η ρευστοποίηση θα είχε ακριβώς το ίδιο κόστος), η Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, στις 22/4/2010, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα απόρριψης αυτής της «πρότασης», δίνοντας προθεσμία 15 ημερών στα συναρμόδια Υπουργεία για νέα συνάντηση και κατάθεση από μέρους τους νεότερων προτάσεων, που να δείχνουν μια πραγματική βούληση επίλυσης του προβλήματος. Παρ' όλες τις προσπάθειες του Συνδέσμου τον τελευταίο μήνα, η συνάντηση αυτή δεν έγινε και η σιωπή των αρμόδιων υπήρξε εκκωφαντική.
Ήδη η κατάσταση αυτή, κατά το διάστημα που μεσολάβησε, έχει δραματικά επιταθεί, καθώς μέλη του Συνδέσμου και μάλιστα επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αποχωρούν, όπως ανακοίνωσαν, από τον τομέα της προμήθειας των δημόσιων φορέων υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην υγεία των ασθενών, σε θέσεις εργασίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.
Το ΔΣ του ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας επισημαίνει, «Η δε Πολιτεία, ακόμη και σήμερα, όχι μόνο προσπερνά τα παραπάνω, αλλά και επιχειρεί να «επιλύσει» το πρόβλημα του χρέους, μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων, τα γνωστά «πιράνχας», τη στιγμή που η ίδια, επί σειρά ετών δεν έχει προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών για την προμήθεια των υλικών, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, παραβλέποντας το γεγονός ότι τούτο και μόνο θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και θα αποτελούσε εγγύηση για την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, του υγιούς, ελεύθερου ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης των προμηθευτών».
«Θέλουμε να πιστεύουμε, τονίζει το ΔΣ του Συνδέσμου, ότι ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, η συντεταγμένη πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της με την άμεση πληρωμή των υποχρεώσεών της, εφαρμόζοντας τους Νόμους, πράγμα που θα οδηγήσει, στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των Νοσοκομείων, προς όφελος της υγείας των ασθενών, της επιβίωσης των επιχειρήσεων, της διατήρησης πολύτιμων θέσεων εργασίας, της άμεσης βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και τέλος της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, προς όφελος της οικονομίας».
Κατά τη διάρκεια της αποχής παραδόσεων, θα υπάρξει μηχανισμός ασφαλείας του Συνδέσμου για την πλήρη κάλυψη των επειγόντων περιστατικών, ώστε να μην τεθεί σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, έναντι των οποίων, προφανώς και δε στρέφεται η δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας
Ο ΣΕΠ είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 185 μέλη, τα οποία απασχολούν περισσότερο από 5.000 εργαζομένους.
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: www.hellasmes.gr.