ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΦ 26.5.10 (14/06/10 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

Με έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τη συνεχή στοχοποίηση του φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας στο όνομα της συγκράτησης των δαπανών. Είναι γνωστό ότι το φάρμακο αποτελεί το 20% των δαπανών υγείας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις αναλογούν μόλις στο 13% της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μένος της κυβέρνησης απέναντι σε έναν από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς και αναπτυξιακούς κλάδους της οικονομίας. Θυμίζουμε ότι:
1. Από το 2005 - πριν φθάσουμε στη σημερινή δραματική κατάσταση- καταθέτουμε συνεχή υπομνήματα στην Πολιτεία. Στο τελευταίο μας υπόμνημα, του Νοεμβρίου του 2009, καταθέσαμε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις με στόχο:
- Τη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
- Τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα συγκρατεί διαχρονικά τη φαρμακευτική δαπάνη σε Ταμεία και Νοσοκομεία.
- Την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την προστασία των θέσεων εργασίας σε πείσμα της γενικής αποβιομηχάνισης.
2. Έχουμε ήδη, από 1η Μαΐου, υποστεί μια τρομακτική επίπεδη μείωση κατά 25% στις τιμές όλων σχεδόν των φαρμάκων που παράγουμε. Η μείωση αυτή έγινε κυριολεκτικά εν ψυχρώ, παρακάμπτοντας όσα μέχρι τότε η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει και νομοθετήσει.
3. Τα ανεξόφλητα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχουν σήμερα, υγιείς κατά τα άλλα, φαρμακοβιομηχανίες που δανείζονται από τις τράπεζες για να πληρώσουν μισθούς και πάγια έξοδα.
4. Συντηρούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όπως χημικούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς, οικονομολόγους. Επενδύουμε συνεχώς σε εκσυγχρονισμό, σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να στεκόμαστε επάξια στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η προσπάθειά μας καταξιώνεται μέσω της καθολικής αναγνώρισης της ποιότητας των φαρμάκων που παράγουμε, γεγονός που αποτυπώνεται στις εξαγωγές μας σε πάνω από 60 χώρες. Δημιουργούμε προστιθέμενες αξίες, κατοχυρώνουμε τεχνογνωσία, αναπτύσσουμε 6 νέες παραγωγικές μονάδες με εξαγωγικό προσανατολισμό. Και όλα αυτά με μόλις 13% της φαρμακευτικής δαπάνης που μας αναλογεί.
5. Η συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα σημάνει τεράστια απώλεια εσόδων από φόρους, ΦΠΑ, θα επιτείνει την ανεργία και την αποβιομηχάνιση.
6. Ας μας πει επιτέλους η κυβέρνηση κατά πόσο επιθυμεί ή όχι την εγχώρια παραγωγή και ας αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης απέναντι στους έλληνες πολίτες / ασφαλισμένους / φορολογούμενους.
Αντί λοιπόν να δούμε να υλοποιείται από τους αρμόδιους μία ΣΥΝΟΛΙΚΗ πολιτική για το φάρμακο, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας και στοχοποίησης. Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι πρώτοι εμείς επιδιώκουμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί αλλιώς θα κλείσουμε.
Κάνουμε έκκληση έστω και την ύστατη στιγμή, να δοθεί μία σοβαρή, διαφανής, βιώσιμη και εφικτή λύση για να αντιμετωπιστούν μία και καλή τα προβλήματα του κλάδου και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας.