Έκθεση Art Brut στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας (14/06/10)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Σε έναν ξεχωριστό χώρο, παρουσίασε η Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης την έκθεση Art Brut της ομάδας της. Στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, το κοινό της ευρύτερης περιοχής είχε τη δυνατότητα να δει επιλεγμένα έργα των ασθενών/καλλιτεχνών Δημήτρη Ζάχου, Δήμητρας Λαϊου, Πέτρου Τεζαψίδη, Θόδωρου Τζανταρμά από τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ και της συλλογής της επιστημονικής εταιρίας 'Ψυχολογία-Τέχνη'.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου, ώρα 7μ.μ. και ακολούθησε ομιλία του κ. Παύλου Βασιλειάδη, ψυχιάτρου και επιστημονικά υπευθύνου της Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας, «Τέχνη και Ψύχωση». Η τέχνη αυτή, που γίνεται από αυτοδίδακτους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται έξω από το «κυρίαρχο ρεύμα» της τέχνης (Art Brut, ακατέργαστη τέχνη) είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που μέσα από μια χαρακτηριστική ζωγραφική γλώσσα και μ' έναν άμεσο, πηγαίο και ειλικρινή τρόπο θέλει να εικονογραφήσει τον κόσμο μας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ουσιαστική προσφορά, καθώς μας παρουσιάζει μια ευρύτερη γνώση του ανθρώπου και μια βαθύτερη κατανόηση της ψυχής του, ενώ παράλληλα μας δείχνει, όχι την παθολογική πλευρά της τέχνης, αλλά τη φυσιολογική πλευρά της ψύχωσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έγινε την Τετάρτη 2 Ιουνίου 6μ.μ., Εκπαιδευτικό Εργαστήριο σχετικά με την Εικαστική Ψυχοθεραπεία, η οποία αποτελεί μία σύγχρονη μορφή ψυχοθεραπείας που με βασικό εργαλείο τα εικαστικά υλικά βοηθά στην αυτογνωσία και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων. Διοργάνωση: Θεατρικός - Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρό-Θεση», Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση N. Πέλλας, Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας.