Aποστολή των γιατρών της ειρήνης στην Αϊτή (18/02/10)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η καταστροφή της Αϊτής ήταν, όπως διαπιστώσαμε και με τα ίδια μας τα μάτια, η χειρότερη που έχει πλήξει την ανθρωπότητα, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σ' αυτήν την τραγωδία. Έτσι ξεκινήσαμε για το Santo Domingo μαζί με το Δημήτρη Μογνιέ & τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Από εκεί περάσαμε οδικώς στην Αϊτή. Στο Porte-au-Prince συναντηθήκαμε με τον Michel Lebrun, αδελφό του συναδέλφου μας κι επιτίμου πρόξενου της Αϊτής στην Ελλάδα Yvelt de Lebrun, έναν πραγματικό gentleman με τη βοήθεια του οποίου, αφού εξασφαλίσαμε την ασφάλεια της διαμονής μας, γιατί το Porte-au-Prince είναι άδρως επικίνδυνο τη νύκτα με τους χιλιάδες απεγνωσμένους συγχρόνους «Αθλίους» που περιφέρονται πεινασμένοι και τους 7.000 δραπέτες των φυλακών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι, στήσαμε το υπαίθριο ιατρείο μας στο Riviere Froide, μια φτωχογειτονιά άσχημα χτυπημένη από το σεισμό και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα σημεία υπερσυγκέντρωσης ξένων αποστολών, όπως ήταν το αεροδρόμιο και το νοσοκομείο Dikini, το μοναδικό που λειτουργούσε. Μετά δυο μέρες ήρθε και μας βρήκε και η παιδοχειρουργός και φίλη Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου, η οποία απογοητευμένη από τις συνεχείς αναβολές της πτήσης του ΥΠ.ΕΞ. (είχε πάρει ημερομηνία προσγείωσης από τους Αμερικανούς για τις 8 Φεβρουαρίου) ξεκίνησε μόνη της για την Αϊτή αναζητώντας με όταν έφτασε, μιας και είχε υποθέσει σωστά ότι που αλλού θα μπορούσα να ήμουν παρά στην Αϊτή. Οι τέσσερεις μας καταναλώσαμε στο υπαίθριο ιατρείο μας 12 κούτες φάρμακα που είχαμε φέρει μαζί μας. Μάλιστα, όταν ξεμείναμε από κάποια πήγαμε στο νοσοκομείο, βρήκαμε γιατρούς από άλλες χώρες και ανταλλάξαμε φάρμακα που μας περίσσευαν με φάρμακα που μας ήταν απαραίτητα. Επίσης, με χρήματα του Δήμου Αμαρουσίου, του μοναδικού φορέα που μας βοηθά οικονομικά πλην των φίλων και γνωστών, και αυτό χάρη στην ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει για το έργο μας ο φίλος και συνάδελφός μας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αγοράσαμε τρόφιμα τα οποία διανείμαμε προσωπικά, όπως κάνουμε πάντα άλλωστε σε 209 οικογένειες.
Έτσι, ο Δήμος Αμαρουσίου για άλλη μια φορά μας «αξιοποίησε» κι έκανε «εξαγωγή» ανθρωπιάς όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν (Γάζα, L' Aquila, Αλβανία). Μια άλλη δουλειά που κάναμε, ειδικά ο Δημήτρης, ήταν να συλλέξουμε τα στοιχεία 60 ορφανών παιδιών ώστε να ενισχυθούν οικονομικά από το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης σε μεταγενέστερο χρόνο, στα πλαίσια της πραγματικά αξιόλογης δράσης που αναπτύσσει σε διάφορα μέρη του τρίτου κόσμου. Το θέμα των χιλιάδων ορφανών της Αϊτής είναι ένα θέμα που πρέπει ν' απασχολήσει πολύ ζεστά τη διεθνή κοινότητα και που μπορεί να επιλυθεί μόνο σε κεντρικό επίπεδο με διακρατικές συμφωνίες. Στη Δύση υπάρχουν χιλιάδες ζευγάρια που λαχταρούν για ένα παιδάκι κι οι πολιτείες έχουν τους μηχανισμούς να παρακολουθούν την τύχη των παιδιών αυτών. Ένα άλλο θέμα είναι πως θα ορθοποδήσουν αυτοί οι άνθρωποι, τώρα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί από το 20-30% στο 80-90%. Η εικόνα της πόλης ήταν τραγική. Τόσα έχουν δει τα μάτια μας, αλλά πτώμα 10 μέρες μετά τον σεισμό σε κεντρικό σημείο της πόλης να κείτεται πλακωμένο από τα ερείπια σε κοινή θέα και να μην έχει ανασυρθεί δεν είχαμε ξαναδει. Η ασφάλεια στην Αϊτή, ειδικά για τους ξένους, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Εφαρμόσαμε την τακτική «να κοιμάσαι με τις κότες, να ξυπνάς με τα κοκόρια». Δουλεύαμε όλη μέρα και μόλις πήγαινε να σκοτεινιάσει μαζευόμασταν στο κατάλυμά μας όπου είχαμε αφενός ηλεκτρικό, αφετέρου δε μας φύλαγαν με πολυβόλα. Υπήρξαν και πολύ ωραίες στιγμές, όπως όταν μοιράσαμε στα παιδιά των «ασθενών» μας τα μόνα παιχνίδια που είχαμε, χειρουργικές μάσκες, που έφτασαν όμως μαζί με κάποιες καραμέλες για να τα κάνουν τρισευτυχισμένα. Η πιο ανθρώπινη στιγμή ήταν όταν ο Θανάσης εξέταζε μια κυρία που ταυτόχρονα θήλαζε το μωρό της.
Είμαστε από τους πρώτους που σπεύσαμε στην Αϊτή και οι τελευταίοι που θα την ξεχάσουμε. Μόλις εξασφαλίσουμε βοήθεια είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε. Για όποιον θέλει να ενισχύσει τις αποστολές μας ο λογαριασμός των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ στην Εθνική Τράπεζα είναι: 107/480170-91
Κατόπιν μπορεί να επικοινωνήσει πρωινές ώρες μαζί μας στο 2106128215 για να του αποστείλουμε την απόδει του.

Νικος Δουσης-Ρασσιας
Ιατρός Μικροβιολόγος
Πρόεδρος των Γιατρών της Ειρήνης


Εικόνα 1. Ο Ν.Δούσης με παιδάκια στο ιατρείο μας.
Πηγή: www.healthpages.gr