Νέα μικροεπεμβατική τεχνική για τα οστεοπορωτικά κατάγματα
της σπονδυλικής στήλης
(10/02/10)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Μια νέα αναίμακτη και ανώδυνη χειρουργική τεχνική αντιμετωπίζει τον πόνο και τις επιπλοκές από τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη χειρουργική ομάδα του SPINE CLINIC στην κλινική Νέο Αθήναιον.
Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης του SPINE CLINIC Νικόλαο Μπενάρδο MD «η τεχνική αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία ενίσχυσης του σπασμένου σπονδυλικού σώματος με ορθοπεδικό τσιμέντο. Το κύριο πλεονέκτημα της έναντι των παλιότερων τεχνικών είναι ότι πρακτικά εκμηδενίζει τον κίνδυνο διαρροής τσιμέντου έξω από το σπόνδυλο. Η διαρροή του τσιμέντου είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα των παλιότερων τεχνικών. Σε περιπτώσεις διαρροής μπορεί να πιεστεί κάποιο νεύρο ή ο νωτιαίος μυελός ή ακόμη και να εισέλθει το τσιμέντο σε κάποια φλέβα και να προκαλέσει εμβολή στους πνεύμονες. Με την καινούρια τεχνική, το τσιμέντο εισέρχεται στο εσωτερικό ενός κυλίνδρου, που εμφυτεύεται στην περιοχή του κατάγματος και με τον τρόπο αυτό παραμένει εντοπισμένο».
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι η αποφυγή της καταστροφής του εσωτερικού μέρους του σπονδυλικού σώματος. Για παράδειγμα, η κυφοπλαστική που χρησιμοποιεί ένα μπαλονάκι για να δημιουργήσει κοιλότητα μέσα στο σπόνδυλο, προκαλεί θραύση των δοκίδων του οστού πριν την πλήρωση του με το ακρυλικό υλικό. Η νέα μέθοδος εμφυτεύει χωρίς τραυματισμό στο εσωτερικό του σπονδύλου έναν κύλινδρο, ο οποίος τον στηρίζει σαν μία κεντρική κολώνα. Το τσιμέντο εγχέεται στο εσωτερικό του κυλίνδρου, ενώ το περιβάλλον σπονδυλικό σώμα παραμένει άθικτο. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπενάρδος δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την συγκεκριμένη επέμβαση, αρκεί να το επιτρέπει η γενική κατάσταση της υγείας. Σε περιπτώσεις ύπαρξης προβλημάτων, που καθιστούν επικίνδυνη τη γενική νάρκωση, η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί και με τοπική αναισθησία».

Πηγή: www.healthpages.gr