«Στα 100 εκατομμύρια, ετησίως, ανέρχονται οι επισκέψεις
σε ομοιοπαθητικούς στην Ευρώπη»
( 21/12/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Το ενδιαφέρον αυτό στοιχείο για τη διάδοση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασαν μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιτινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι.), ο κ. Πέτρος Γαρζώνης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, o δρ Νικόλαος Τσάμης, ιατρός, και ο κ. Αριστοτέλης Βάθης, ιατρός-βιοχημικός. Οι διακεκριμένοι ομοιοπαθητικοί ιατροί αναφέρθηκαν στα τελευταία στοιχεία για την αποδοχή της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στις χώρες της Ε. Ε., σύμφωνα με τα οποία:
- Η ECH (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ομοιοπαθητική Ιατρική) περιλαμβάνει στους κόλπους της 43 ιατρικές εταιρείες από 25 χώρες.
- Η ομοιοπαθητική αποτελεί μέρος του εθνικού συστήματος υγείας αρκετών κρατών (π.χ. Γερμανία, Ινδία, Αγγλία), ενώ όλο και περισσότερες χώρες επίσημα αγκαλιάζουν την ομοιοπαθητική ενσωματώνοντάς την επισήμως στο σύστημα υγείας (πχ Ταϊλάνδη, Κόστα Ρίκα, Ουκρανία, κ.λπ.).
- Σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάποια νοσοκομεία παρέχουν Ομοιοπαθητική θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία τους.
- Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας και Λουξεμβούργου καλύπτουν τις δαπάνες για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, ενώ ιδιωτικές ασφαλιστικές σε Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία καλύπτουν και την αμοιβή του ιατρού.
- Στην Ελλάδα η ομοιοπαθητική φαρμακοτεχνία διδάσκεται από τον Τομέα της Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Κορύφωση της εκπαιδευτικής αναγνώρισης της Ομοιοπαθητικής αποτελεί η έναρξη μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (Master) στην Κλασική Ομοιοπαθητική για ιατρούς και οδοντιάτρους, από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής και την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
- Ιατρεία ομοιοπαθητικής λειτουργούν στα πλαίσια του Ιατρείου Κεφαλαλγίας της Νευρολογικής Κλινικής του ΓΚΝ Αθηνών και των Δημοτικών Ιατρείων Ρέντη και Κορυδαλλού.
- Μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 κλινικές μελέτες για την Ομοιοπαθητική Ιατρική έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, ενώ παράλληλα περίπου 3.750 αναφορές υπάρχουν στην ιατρική βιβλιοθήκη PubMed.

Σε ότι αφορά στην ισχύουσα νομοθεσία:
- Το 1997 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει το status των εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων στα κράτη-μέλη.
- Όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να ρυθμίζουν το καθεστώς του ομοιοπαθητικού φαρμάκου σύμφωνα με τις οδηγίες 2001/82/EC (κτηνιατρική χρήση) και 2001/83/EC (ανθρώπινη χρήση), των οποίων οι προβλέψεις έχουν ενσωματωθεί στη φαρμακευτική νομοθεσία. Επίσης τα ομοιοπαθητικά φάρμακα περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή φαρμακοποιία.
- Στην Ελλάδα, το ομοιοπαθητικό φάρμακο αναγνωρίζεται από τον ΕΟΦ ως φαρμακοτεχνικό σκεύασμα.
- Το Μάιο του 2003, η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε ψήφισμα που ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν εθνικές πολιτικές και κανονιστικές διατάξεις για την ενσωμάτωση των εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων στα συστήματα υγείας.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής πραγματοποιήθηκε στις 4-6.12.09 στο Ίδρυμα Ευγενίδου - Πλανητάριο, από την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στόχος του Συνεδρίου, με θέμα «Ομοιοπαθητική Ιατρική: αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και κόστος/όφελος», ήταν να γίνει η Ομοιοπαθητική εξειδίκευση, να ενταχθεί επίσημα στον ιστό υγείας του κράτους και να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκτός από το σύνολο της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Κοινότητας, εξέχοντα μέλη ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων, ξένοι ομιλητές, αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές του πρώτου Master Κλασικής Ομοιοπαθητικής που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία MEDICUM.