ΕΙΑΧ και ΧΑΛΚΟΡ χορηγοί στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποστείρωσης
Ειδική ημερίδα για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού
( 9/11/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού και η ΧΑΛΚΟΡ συμμετείχαν ως χορηγοί στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποστείρωσης και στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Χειρουργείων, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 7 και 10 Οκτωβρίου, στο Creta & Terra Maris Συνεδριακό Κέντρο, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το ΕΙΑΧ οργάνωσε ημερίδα με θέμα τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού με ομιλητές, τον κ. Bill Keevil, καθηγητή και διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος και υγιεινής του πανεπιστημίου SOUTHAMPTON της Μ. Βρετανίας και τον κ. Στέφανο Γερουλάνο, καθηγητή Χειρουργικής και Διευθυντή Εντατικής Θεραπείας Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Στην εισήγηση του ο κ. Bill Keevil ανέπτυξε τις νέες εξελίξεις σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού στο πόσιμο νερό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του κ. Στέφανου Γερουλάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες εξελίξεις σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ο Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. κ. Νίκος Βεργόπουλος, επισήμανε σχετικά με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου στο Συνέδριο: «Πιστεύουμε ότι τα υψηλά επιστημονικά στελέχη που πλαισίωσαν τις εργασίες του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν τις νέες καινοτόμες εξελίξεις, που φέρνει η χρήση του χαλκού στον τομέα της αποστείρωσης, ως συμπληρωματικό μέσο, στην καταπολέμηση των μικροβίων στο εσωτερικό των νοσοκομείων και όχι μόνο».
Την ημερίδα του ΕΙΑΧ, παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον σημαντικός αριθμός συνέδρων που βρέθηκε στο πλευρό των συνεργατών του και μοιράστηκαν τις απόψεις, τις προοπτικές και τα σχέδια για τη μελλοντική χρήση του χαλκού που τον φέρνει στο προσκήνιο ως ένα συμπληρωματικό μέσο στην καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Σημαντικά στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, τα οποία αποτελούν μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις χώρες και ταλαιπωρούν το 5% των ασθενών. Από αυτές, οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις έρχονται δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης (3%). Μία μετεγχειρητική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί από 48 ώρες ως και ένα μήνα μετά από μία επέμβαση, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις ακόμα και μετά από 1-2 χρόνια. Την ευθύνη των μετεγχειρητικών λοιμώξεων μοιράζονται από κοινού το νοσοκομείο (συνθήκες υγιεινής) και ο ασθενής. Το κόστος τους είναι υψηλό, τόσο σε ημέρες νοσηλείας όσο και σε ανθρώπινες ζωές. Υπολογίζεται ότι για το 50% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους μετά από το χειρουργική επέμβαση, ευθύνεται μία λοίμωξη. Στο υπόλοιπο 50% αιτία θανάτου είναι η νόσος.
Το συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών γνώσεων πάνω στον τομέα της αποστείρωσης, ενώ πολύ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες του. Παράλληλα, στο συνέδριο συμμετείχαν διεθνείς αναγνωρισμένοι επιστήμονες και ερευνητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας επιστημονική πληροφόρηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο της αποστείρωσης και της καταπολέμησης των μικροβίων.

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.