Μελέτη αξιολογεί τις αντιμικροβιακές ιδιότητες ιόντων αργύρου υπό διάφορες συνθήκες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ενώσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε θερμοκρασία δωματίου
( 20/10/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Εδώ και αιώνες, ο άργυρος και ο χαλκός χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Πλέον, οι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων περιλαμβάνουν τα μέταλλα αυτά στη σύνθεση των προϊόντων τους, ισχυριζόμενες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δημιουργούν επιστρώσεις ιόντων αργύρου οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες επιφάνειες, από επιφάνειες εργασίας μέχρι πόμολα πορτών, προσδίδοντας σε αυτές, σύμφωνα με τις εταιρείες, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ορισμένα προϊόντα μάλιστα αξιώνουν ότι είναι αποτελεσματικά κατά του MRSA, ο οποίος αποτελεί συχνή αιτία θανατηφόρων νοσοκομειακών λοιμώξεων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην πλέον πρόσφατη έκδοση του Letters in Applied Microbiology, απαντά στο ερώτημα του κατά πόσο οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν κάτω από πραγματικές συνθήκες.
Έχει αποδειχθεί ότι, υλικά που περιέχουν ιόντα αργύρου είναι αποτελεσματικά στη μείωση των βακτηριδίων υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας 35ο βαθμών C και υψηλής υγρασίας (90% η υψηλότερη σχετική υγρασία), αλλά μέχρι να γίνει η μελέτη αυτή δεν είχαν δοκιμαστεί σε συνθήκες χαμηλότερης θερμοκρασίας και υγρασίας, που είναι και οι συνήθεις σε εσωτερικά περιβάλλοντα, όπως αυτές ενός νοσοκομείου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κράματα χαλκού για σύγκριση, καθώς εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι αυτά είναι αποτελεσματικά στη μείωση των βακτηριδίων κατά 99,9% και άνω, εντός δύο ωρών σε θερμοκρασία δωματίου (22 βαθμού C, 71,6 βαθμοί F) και κανονική υγρασία). (Οι δοκιμές έδειξαν αποτελεσματικότητα έναντι των βακτηριδίων: Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος, Ανθεκτικός στη Μεθικιλλίνη Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (MRSA), E. coli O157:H7, Enterobacter aerogenes και Pseudomonas aeruginosa.)
Η μελέτη δοκίμασε το βαθμό επιβίωσης του MRSA σε δύο τύπους επιφανειών επικαλυμμένων με ιόντα αργύρου, σε πέντε επιφάνειες κραμάτων χαλκού και σε μία επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα υλικά με ιόντα αργύρου έδειξαν μόνο περιορισμένη μείωση των βακτηριδίων στους 20 βαθμούς C και 22% υγρασία. Ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως υλικό ελέγχου τους πειράματος, δεν επέδειξε καμία αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα σε κανένα επίπεδο θερμοκρασίας ή υγρασίας.
Αυτή η απουσία της αντιμικροβιακής δραστηριότητας εξηγεί το γιατί τα προϊόντα επικάλυψης ιόντων αργύρου δεν έχουν καταχωρηθεί στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (ΕΡΑ) ως αντιμικροβιακά προϊόντα για τα οποία να μπορούν να γίνουν αξιώσεις ως προς τη δημόσια υγεία. Σε αντίθεση, τα κράματα χαλκού, ορείχαλκου και μπρούτζου έχουν καταχωρηθεί για ορισμένες αξιώσεις προστασίας της δημόσιας υγείας, κατόπιν εξέτασης από την EPA των λεπτομερών στοιχείων αναφορικά με την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα των κραμάτων χαλκού έναντι του Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου, Ανθεκτικού στη Μεθικιλλίνη Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου (MRSA), E. coli O157:H7, Enterobacter aerogenes και Pseudomonas aeruginosa.
Χάρη στην αντιμικροβιακή του απόδοση σε εργαστηριακό περιβάλλον, ο χαλκός έχει γίνει τώρα αντικείμενο κλινικών δοκιμών σε τρία νοσοκομεία των ΗΠΑ. Στα νοσοκομεία που συμμετέχουν στις δοκιμές, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, Medical University of South Carolina και Ralph H. Johnson VA Medical Center, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, οι επιφάνειες από πλαστικό, αλουμίνιο και ανοξείδωτο χάλυβα σε ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείες, έχουν αντικατασταθεί από αντιμικροβιακό χαλκό. Οι επιφάνειες που αντικαταστάθηκαν είναι αυτές οι οποίες, σύμφωνα με τις δοκιμές, μολύνονται περισσότερο και είναι πιο κοντά στον ασθενή: στατό ορού, κάγκελα κλίνης, κουμπιά κλήσης, δίσκοι και πολυθρόνες.
Οι δοκιμές χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Κέντρου Τηλεϊατρικής και Προηγμένων Τεχνολογιών (TATRC), τμήματος της Διοίκησης Ιατρικής Έρευνας και Υλικού τους Στρατού των ΗΠΑ (USAMRMC).
- Προφίλ Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2009