ΙΣΑ: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 
ΑΠΟ ΤΟΝ Κo ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
( 9/10/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

. Καταγγέλλουμε τον απελθόντα Υπουργό Υγείας Κο Αβραμόπουλο ως πολιτικά ανακόλουθο, αφερέγγυο και αδίστακτο.

. Συνεπέστατος στη γραμμή της  πολιτικής αναξιοπιστίας, πρωταθλητής των μεγάλων λόγων, των υποσχέσεων και δεσμεύσεων χωρίς αντίκρυσμα, αλλά και της ιδιοκτησιακής αντίληψης άσκησης της εξουσίας, επιδεικνύοντας συμπεριφορά Μαυρογιαλούρου, εγκαταλείποντας τον Υπουργικό θώκο, στο παρά πέντε, φρόντισε και τακτοποίησε νομοθετικά τις εκκρεμότητες και προφανώς τις δεσμεύσεις του απέναντι στα εξωϊατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ολιγοπώλια της υγείας,  τα οποία σκανδαλωδώς ευνοήθηκαν επί θητείας του.

. Πάνω στην αναμπουμπούλα των εκλογών και δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή τους, επανελήφθη το ίδιο απαράδεκτο σκηνικό των εκλογών του 2007, όταν δύο μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, λάθρα πέρασε το Π.Δ.198/2007, δώρο και αυτό στα επιχειρηματικά συμφέροντα της υγείας.

. Έτσι και τώρα λειτουργώντας εν κρυπτώ κατά την προσφιλή του τακτική, πέρασε με «διπλωματική μαεστρία» το Π.Δ. 180/2009(ΦΕΚ Α210/2.10.09), που αφορά τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, φέρνοντας σε πέρας την επιχείρηση «ξεπούλημα της Π.Φ.Υ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ολιγοπώλια της υγείας».

. Άραγε γιατί αυτή η πρεμούρα; Ποιους εξυπηρετούσε; Για τον κο Αβραμόπουλο δεν υπάρχουν όρια; Δεν υπάρχουν φραγμοί;

. Με αυτόν τον άθλιο τρόπο, ολοκλήρωσε το επιχειρηθέν και ακυρωθέν νομοθετικό πραξικόπημα του Αυγούστου 2008, μετά την αποκάλυψή του και τον ξεσηκωμό του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, αλλά και την παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού.
. Τα πειστήρια του «εγκλήματος» είναι υπαρκτά και όποιος αμφιβάλλει τον προκαλούμε δημόσια να τα αμφισβητήσει.

. Με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το Υ.Υ.Κ.Α. έγραψε για μιά φορά ακόμη στα κατώτερα των υποδημάτων του τις δημόσιες γραπτές και ενυπόγραφες δεσμεύσεις του, τις δημοκρατικές διαδικασίες και ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου της χώρας.

. Πρόκειται για απαράδεκτη πολιτική πράξη απροκάλυπτης προώθησης της πλήρους εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας, που με συνέπεια υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια της Υπουργίας του.

. Δεν απομένει καμιά αμφιβολία πλέον γιατί επέδειξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης να νομοθετηθεί σαφές πλαίσιο για την Π.Φ.Υ., παρότι πάμπολλες φορές εξαγγέλθηκε για επικοινωνιακούς λόγους και ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, ήταν ο χώρος της Π.Φ.Υ. επί των ημερών του κ. Αβραμόπουλου να έχει καταστεί «ξέφραγο αμπέλι», όπως κατ' επανάληψη καταγγείλαμε ως Ι.Σ.Α.

. Ο κ. Αβραμόπουλος με την πολιτική του αυτή πράξη , ολοκλήρωσε τη συνειδητή πολιτική επιλογή του της πλήρους επαγγελματικής εξόντωσης του μαχόμενου ΄Ελληνα ελεύθερου επαγγελματία γιατρού και άνοιξε πεδίο δόξης λαμπρό για τα SUPER - MARKETS της Υγείας.

. Δεν μας απομένει παρά να αναφωνήσουμε ΑΞΙΟΣ! ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ!!

. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία το νομοθετικό αυτό δωράκι στο επι θύραις ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και τις συνέπειές του, ώστε να επιτευχθεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία και τον ΄Ελληνα πολίτη κατά το πρότυπο του Π.Δ. 84/2001 και όχι τα συμφέροντα των ολίγων.

. ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.

. Υπενθυμίζουμε ότι το Π.Δ. 84/2001 που αντικαταστάθηκε από το κατασκεύασμα του κ. Αβραμόπουλου, ήταν αποδεκτό από τον ιατρικό κόσμο και τους κοινωνικούς εταίρους, είχε προηγηθεί διάλογος και εκινείτο προς την ορθή κατεύθυνση. Πρότασή μας και δέσμευσή του ήταν με βάση και τις επισημάνσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ όσον αφορά την εξουσιοδοτική διάταξη να προχωρήσει σε θέσπιση νόμου που θα διασφάλιζε πλήρως τη δημόσια υγεία και την επαγγελματική και επιστημονικη ανεξαρτησία των ιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Τίποτε από αυτά δεν τηρήθηκε.

. Στο πλαίσιο των μηνυμάτων που εξέπεμψε η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, προσβλέπουμε ότι θα επαληθευθεί ο σεβασμός προς την κοινωνία των πολιτών και θα γίνει πράξη η συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια για μια «καλύτερη Ελλάδα» σύμφωνα και με την πρόσφατη ρύση του Πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΩΤ.ΡΗΓΑΚΗΣ                         ΓΕΩΡΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ