Ο Χαλκός αποδεικνύεται αποτελεσματικός στην αδρανοποίηση του ιού γρίπης Α (H1N1). ( 3/08/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του πανεπιστημίου του Southampton παρουσιάστηκαν στη 2η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση "BIT Life Sciences" για τα αντιβιοτικά, στο Πεκίνο.
Η νέα έρευνα δείχνει την αποτελεσματική δράση του χαλκού στην αδρανοποίηση της γρίπης Α (συμπεριλαμβανομένου του H1N1). Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. C. William Keevil, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Southampton, παρουσιάστηκε στη 2η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση "BIT Life Sciences" για τα αντιβιοτικά, στις 18 Ιουλίου 2009, στο Πεκίνο.
Η μελέτη του Δρ. Keevil, περιελάμβανε μια σειρά από πειράματα που εξετάζουν την επώαση της γρίπης Α σε επιφάνειες χαλκού και ανοξείδωτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, στο ανοξείδωτο μετά από την επώαση για 24 ώρες 500.000 μόρια ιών ήταν ακόμα μολυσματικά, ενώ στο χαλκό μετά από 1 ώρα μόνο επώασης το 75% των ιών εξουδετερώθηκαν, και μετά από 6 ώρες ακριβώς 500 μόρια παρέμειναν ενεργά. Σε παρόμοιο πείραμα εκτέθηκε και ο ιός των αδένων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Δρ. Keevil έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες μελέτες, που ήδη έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του χαλκού στην εξόντωση των παθογόνων βακτηριδίων που περιλαμβάνουν το Ε. Coli, τη σαλμονέλα και το MRSA - ένα από τα πιο ιογόνα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια, το οποίο ευθύνεται για τις περισσότερες νοσοκομειακές και όχι μόνο μολύνσεις.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην 2η Ετήσια Παγκόσμια Συνάντηση "BIT Life Sciences" για τα αντιβιοτικά, θα συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού, οι οποίες ενεργά εμποδίζουν την αύξηση των βακτηριδίων, των αλγών, των μυκήτων και των ιών.
Ο Δρ. Keevil δήλωσε: «Υπάρχει πλέον πραγματική και πιεστική ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα με αποδεδειγμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, για να αντιμετωπιστεί η απειλή της μόλυνσης από τους ιούς γρίπης Α, όπως ο H1N1, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Οι μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι, η χρήση του χαλκού ως υλικό επιφάνειας σε βασικούς δημόσιους χώρους - όπως τα νοσοκομεία και οι πάγκοι προετοιμασίας τροφίμων - μπορεί ουσιαστικά να περιορίσει και να μειώσει τη διάδοση επιβλαβών μολύνσεων».
Η χρήση του χαλκού ως προληπτικό μέτρο υγείας, γίνεται όλο και περισσότερο αναγνωρισμένη. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (ΕΡΑ), έχει εγκρίνει την καταχώρηση του χαλκού στη λίστα που περιλαμβάνει τα στοιχεία με αντιμικροβιακές ιδιότητες, σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα οφέλη δημόσιας υγείας.
Ο Δρ. Keevil πρόσθεσε: «Αυτά τα οφέλη δημόσιας υγείας, που υποστηρίζονται από εκτενείς αντιμικροβιακές δοκιμές, βασίζονται στο γεγονός ότι ο χαλκός, ο ορείχαλκος και ο μπρούντζος είναι σε θέση να εξοντώσουν τα επιβλαβή και ενδεχομένως θανάσιμα βακτηρίδια».
Ο χαλκός, είναι το πρώτο στερεό υλικό που λαμβάνει τέτοιου είδους αναγνώριση από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (ΕΡΑ), που αποδεδειγμένα σκοτώνει περισσότερο από 99.9% των συγκεκριμένων βακτηριδίων (συμπεριλαμβανομένου του υπέρ-ιού MRSA) μέσα σε δύο ώρες, και συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερο από το 99% (αυτών) των βακτηριδίων, ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενη μόλυνση.
Τα μέταλλα του χαλκού, αντίθετα από άλλα επεξεργασμένα υλικά, διατηρούν την αντιβακτηριδιακή αποτελεσματικότητά τους προσφέροντας μακροπρόθεσμη προστασία. Κατά συνέπεια, ο χαλκός μπορεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο, ως παράγοντας ελέγχου της διάδοσης επιβλαβών παθογόνων και συμπληρωματικά, των τυποποιημένων πρακτικών υγιεινής, οι οποίες θα συνεχίσουν να απαιτούν τους αυστηρούς ελέγχους για την ανάπτυξη εμβολίων κατά των ιώσεων.

Σε αναγνώριση αυτών των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων, ο χαλκός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε διάφορα προϊόντα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανάπτυξης Χαλκού, δοκιμάζουν τη χρήση του χαλκού σε οχήματα μαζικής μεταφοράς, έχοντας δημιουργήσει αντιμικροβιακά κλιματιστικά με σωλήνες χαλκού σε ένα πρότυπο λεωφορείο. Οι συζητήσεις είναι αυτήν την περίοδο εν εξελίξει με τους τοπικούς κατασκευαστές μονάδων οικιακού κλιματισμού, για να προωθηθούν τα πρόσθετα νέα αντιμικροβιακά κλιματιστικά με σωλήνες και πτερύγια από χαλκό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανάπτυξης Χαλκού βρίσκεται σε συζητήσεις επίσης με το Ningbo Boqiang, ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που συμμετέχουν στα εθνικά πρότυπα διανομέων νερού της Κίνας, για να παράγουν και να προωθήσουν χάλκινες δεξαμενές νερού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανάπτυξης Χαλκού, συζητάει με κατασκευαστές και τοπικές εξεταστικές οργανώσεις για να προωθήσει, τις ήδη σε εξέλιξη έρευνες για τις εφαρμόσιμες χρήσεις του χαλκού. Συνεργάζεται επίσης, με ειδικούς του χαλκού για να βελτιώσει τις συναρμολογήσεις του σε συσκευές, καθώς επίσης και με κατασκευαστές συσκευών για να ερευνήσει και να αναπτύξει τα τελικά προϊόντα, που θα ενισχύσουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη δημόσια υγεία για τον περιορισμό μολύνσεων όπως ο H1N1.

- Προφίλ Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιρειών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 23/07/2009, Action Global Communications Hellas


Εικόνα 1.Ο Δρ. C. William Keevil


Εικόνα 2. Λήψη δείγματος από χώρους
στους οποίους αναπτύσσονται συχνά μικροοργανισμοί