Ενημερωτική επιστολή του Π.Ι.Σ. προς τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας
σχετικά με την εμφάνιση του νέου ιού της γρίπης Α/Η1Ν1
( 30/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει λάβει σειρά μέτρων με τους καθ΄ύλην αρμόδιους φορείς, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς καθορίστηκαν οι διαδικασίες διεύρυνσης και αντιμετώπισης υπόπτων περιστατικών ή διαχείρισής τους αλλά και την αντιμετώπιση της κατάστασης ετοιμότητας και τώρα αλλά και μετά τη θερινή περίοδο.
Ένεκα όλων αυτών, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ενημερωθείτε για τα ακόλουθα:
Ο νέος ιός της γρίπης Α/Η1Ν1 ο οποίος απομονώθηκε αρχικά στο Μεξικό - τον Απρίλιο του 2009 - είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιλαμβάνει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε συνδυασμό που δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, η νόσηση από τον ιό είναι σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις στο Μεξικό, ενώ γενικά προκαλεί ήπια συμπτωματολογία.
Ο ιός έχει προκαλέσει επιδημίες και σε άλλες χώρες εκτός του Μεξικού όπως οι Η.Π.Α. καθώς και συρροές κρουσμάτων ή μεμονωμένα κρούσματα στον Καναδά, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.
Ο Π.Ο.Υ. λόγω της αυξανόμενης γεωγραφικής εξάπλωσης του νέου ιού της γρίπης Α/Η1Ν1 και του πιθανού ενδεχόμενου πανδημίας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για πιθανή πανδημία στο 5. Το επίπεδο 5 σημαίνει ότι έχει τεκμηριωθεί συνεχιζόμενη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο τουλάχιστον σε δύο χώρες της ίδιας περιοχής του Π.Ο.Υ. Λόγω αυτής της κατάστασης τα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και οι ιατροί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), (Ιδιώτες ιατροί και ιατροί Ασφαλιστικών Ταμείων) θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση και διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η κατάσταση αυτή, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Παγκόσμια Κοινότητα με το νέο ιό Α(Η1Ν1) ο οποίος δημιουργεί προβλήματα στη Δημόσια Υγεία είναι θέμα που κατεπείγοντος πρέπει να επιλύσουν οι Υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως αλλά και οι ιατρικές κοινότητες.
Α) Για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος οι ιατροί πρέπει να απευθύνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ: ΤΗΛ: 210/5212054, 210/5222339 που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως.
Β) Για τη συνεχή ενημέρωση σχετικά με το νέο ιό της γρίπης πρέπει να επισκέπτονται σε τακτικά διαστήματα την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr.
Στην ιστοσελίδα θα βρείτε τις ακόλουθες οδηγίες:
Ορισμός κρούσματος γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1).
Δελτίο δήλωσης κρούσματος γρίπης από τον Α(Η1Ν1).
Εργαστηριακή διάγνωση γρίπης από τον Α(Η1Ν1).
Διαχείριση στενών επαφών κρούσματος γρίπης από τον Α(Η1Ν1).
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη γρίπη από το νέο ιό Α(Η1Ν1)
FAQ FOR TRAVELLERS ON INFLUENZA A(H1N1) VIRUS.
Μέτρα πρόληψης μετάδοσης του νέου ιού γρίπης Α(Η1Ν1): οδηγίες για ιδιωτικά ιατρεία.
Προς τους επαγγελματίες υγείας των αερουγειονομείων: αντιμετώπιση ταξιδιωτών με πιθανή προσβολή από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1).
Οδηγίες που αφορούν ταξιδιώτες και πλήρωμα αεροσκαφών.
Οδηγίες για τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών.
Αλγόριθμος διαχείρισης ασθενών υπό διερεύνηση για λοίμωξη από το νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) σε χήρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Πληροφορίες για ταξιδιώτες: γρίπη από το νέο ιό Α(Η1Ν1).
Επικαιροποίηση ΟΔΗΓΙΩΝ για τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1) σε ανθρώπους, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων αναπνευστικής υγιεινής σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Μέτρα πρόληψης μετάδοσης του νέου ιού της γρίπης Α(Η1Ν1) σε ανθρώπους: οδηγίες για τη διακομιδή ασθενών από το ΕΚΑΒ.
Τρέχουσες οδηγίες για τη γρίπη των χοίρων Α(Η1Ν1) σε ανθρώπους και νοσηλεία ασθενών στο σπίτι..
Μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού της γρίπης Α(Η1Ν1) σε ανθρώπους: οδηγίες για χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κατά την τρέχουσα περίοδο.
3)Για περαιτέρω διευκρινίσεις και εξηγήσεις μπορείτε να απευθύνεστε και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πλουτάρχου 3 και Υψηλάντου, 106 75 Αθήνα
τηλ: 210/7258662, FAX: 210/7258663
Η Πρόεδρος της Διοικ.Επιτροπής
Βαρβάρα Ανεμοδουρά
Ο Γεν.Γραμματέας της Διοικ.Επιτροπής
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

 

Πηγή: Δελτίο τύπου, 19/05/2009, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος