Δελτίο Τύπου Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιά, Δωδεκανήσου και Κρήτης
σχετικά με την ασυνέπεια του ΟΠΑΔ στους φαρμακοποιούς
( 17/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

 

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά, Δωδεκανήσου και Κρήτης, καταγγέλλουν προς τους Ασφαλισμένους του Δημοσίου, ότι συνεχίζεται εντεινόμενη η ασυνέπεια του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου) απέναντι στους φαρμακοποιούς. Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας οι φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο του 2008, παρά τις τότε δημόσιες δεσμεύσεις του Υπουργού κ.Δ.Αβραμόπουλου, ότι εντός του Ιανουαρίου 2009 θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του ταμείου των Δημοσίων υπαλλήλων προς τους φαρμακοποιούς.
Σήμερα 7 μήνες μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις παραμένουμε απλήρωτοι, την στιγμή που καλούμεθα να πληρώσουμε προκαταβολικά φόρους και ΦΠΑ για εισοδήματα που δεν έχουμε ακόμη εισπράξει, για να αντιμετωπιστεί η κακοδιαχείριση του Δημόσιου χρήματος (δομημένα ομόλογα κ.λπ.). Ποιος ευθύνεται για την μη ύπαρξη κονδυλίων ικανών να αντιμετωπιστούν οι φαρμακευτικές δαπάνες του Δημοσίου; Φυσικά όχι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι πληρώνουν τις εισφορές τους, ούτε οι φαρμακοποιοί που ουσιαστικά καλύπτουν οικονομικά τους ασφαλισμένους. Ευθύνεται η ασυνέπεια , η αφερεγγυότητα και η έλλειψη προγραμματισμού του Κράτους.
Το Δημόσιο κατά πάγια τακτική απαιτεί από τους πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν το ίδιο παρανομεί συνειδητά, στραπατσάροντας και καταπατώντας τους νόμους που το ίδιο ψήφισε και οι οποίοι μεταξύ των άλλων, ορίζουν ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να εξοφλούνται εντός 45 ημερών. Και σαν να μην έφθανε αυτό, προσπαθεί εκβιαστικά να προωθήσει και να υπογράψει τελικά απαράδεκτες συλλογικές συμβάσεις με άρθρα ενάντια στον νόμο του είδους «το δημόσιο θα πληρώνει όταν και εφόσον έχει χρήματα», καταπατώντας κάθε έννοια συμβατικής υποχρέωσης.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η υπομονή μας, εξαντλήθηκε. Ήδη προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα οφειλόμενα του Δημοσίου νομιμοτόκως, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξισώνει ιδιώτες με Κράτος αναφορικά με τον τόκο υπερημερίας, εξετάζοντας παραλλήλως την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Επίσης εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, καταγγέλλοντας την παράνομη Συλλογική Σύμβαση που υφίσταται σήμερα.

Για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

                 

Αττικής

ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Λουράντος
ο Γραμματέας
Ηλίας Γιαννόγλου
Πειραιά

ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Κουβαρης

ο Γραμματέας
Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης
Δωδεκανήσου    ο Πρόεδρος
Φουτουλης Νικόλαος
ο Γραμματέας
Αρφαράς Ιωάννης
Κρήτης (για το συντονιστικό όργανο των Φ.Σ. Κρητης) ο Πρόεδρος Φ.Σ. Ηρακλειου
Τσικανδηλάκης Ιωάννης
 

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 7 Ιουλίου 2009, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής