Ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, οι εργασίες
του Διεθνούς Συμποσίου "Cartilage Biology"
( 6/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Το Συμπόσιο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία
με την Ορθοπαιδική Κλινική και το Εργαστήριο Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Λάρισα

Στο Συμπόσιο, παρευρέθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, Βιολόγοι, Ορθοπαιδικοί, ειδικοί της Ιατρικής Απεικόνισης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία και την Ελλάδα, οι οποίοι ανέπτυξαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Βιολογία του φυσιολογικού χόνδρου, τη σύγχρονη απεικόνιση, τα τελευταία επιτεύγματα της Μοριακής Βιολογίας και της Ιστομηχανικής που αφορούν στις εκφυλιστικές παθήσεις του χόνδρου, καθώς και τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις στο τραύμα του χόνδρου και την Οστεοαρθρίτιδα. Εμβάθυναν στη σύγχρονη επιστημονική γνώση που βασίζεται στη σύγκλιση της βιολογίας και της ιατρικής, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που ελέγχουν την ομοιόσταση του χόνδρου σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο και στην εφαρμογή τους με σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές που περιλαμβάνουν και τη γονιδιακή θεραπεία. Βασικό θέμα συζήτησης υπήρξε η οστεοαρθρίτιδα μικρών και μεγάλων αρθρώσεων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης, η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο ιατρικό και κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι καθηγητές: Shiro Ikegawa (Univ. of Tokyo), Christopher Evans (Univ. of Harvard, USA), Farshid Guilak (Univ. of Duke, USA), Kyriacos Athanasiou (Univ.of Davies, USA), Athanasios Mantalaris (Imperial College London, UK), Christian Glaser (Univ. of Munich, GERMANY), Antonio Gonzalez (Univ. Hospital Santiago de Compostela, SPAIN), Dimitrios Iliopoulos (Univ. of Harvard, USA), Ingrid Meulenbelt (Univ. of Leiden, THE NETHERLANDS) και Siegfried Trattnig (Medical Univ. of Vienna, AUSTRIA).
Στην τελετή έναρξης δόθηκε πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Ελευθέριου Ζούρου, Καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τίτλο «Η ερμηνευτική δύναμη του Δαρβινισμού 150 χρόνια μετά τη γέννησή του». Ο κος Ζούρος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το σημαντικότερο είναι ότι η εξελικτική θεωρία έχει αναχθεί σε ένα είδος επιστημονικής θεώρησης του ανθρώπου, όχι μόνο ως βιολογικού αλλά και ως κοινωνικού όντος. Η κοινωνιοβιολογία, η εξελικτική ψυχολογία, η βιοηθική, αποτελούν παραδείγματα επιστημών που βλέπουν το αντικείμενό τους ως το προϊόν μιας εξελικτικής διαδικασίας. Στην ιατρική έχουμε απτές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τη θεωρία της εξέλιξης».
Το συνέδριο παρακολούθησαν ιατροί, ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι, ακτινολόγοι, παθολόγοι, βιολόγοι, βιοχημικοί, εμβιομηχανικοί, αναπτύχθηκε δημιουργικός διάλογος και προέκυψαν συμφωνίες για συνεργασίες.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 26 Ιουνίου 2009, Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΒΕΤ)