Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ημερίδα νόσου κοιλιοκάκης νοτίου Ευρώπης ( 6/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία πραγματοποίησε η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης (ΕΝΟΚ) (www.koiliokaki.gr) με τη διοργάνωση της 1ης Ημερίδας Νόσου Κοιλιοκάκης στη Νότιο Ευρώπη, το Σάββατο 20 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων ιατρών και ειδικών επιστημόνων, καθώς και κατασκευαστών τροφίμων χωρίς γλουτένη. Συγκεκριμένα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κος Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, Ειδικός Εκπρόσωπος του Διοικητή του ΙΚΑ και Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, καθώς επίσης και ο κος Ευθύμιος Ιωάννου, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης.
Εν συνεχεία, ο Δρ. Ιωάννης Καραγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος «Κωνσταντινοπούλειο» Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και Επιστημονικός Σύμβουλος Γαστρεντερολόγος της ΕΝΟΚ, έκανε μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά στη νόσο, παρουσιάζοντας παράλληλα, τα αίτια που την προκαλούν, τα συμπτώματα, καθώς επίσης και τους πιθανούς τρόπους διάγνωσης, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Η Δρ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού», Υπεύθυνη Ιατρείου Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας & Διατροφής, επικεντρώθηκε στην επίδραση και τα συμπτώματα της νόσου και τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, όταν φυσικά υπάρχει τόσο σύντομη παρουσίαση συμπτωμάτων.
Παράλληλα, ο κος Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ανέδειξε τη σωστή διατροφή για τους πάσχοντες της νόσου, παρουσιάζοντας αναλυτικά ποιες τροφές είναι κατάλληλες, ποιες χρήζουν περαιτέρω προσοχής, αλλά και ποιες είναι ακατάλληλες, επισημαίνοντας την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον διατροφικών στοιχείων από τους ασθενείς.
Η κα Amy Peterson, MPH, Deputy Head Diet and Health, Coeliac UK, παρουσίασε την εμπειρία από την ίδρυση της Αγγλικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, καθώς και την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία Codex Alimentarius, σχετικά με τη σήμανση περιεχομένου σε γλουτένη. Σημαντική λεπτομέρεια από την εν λόγω παρουσίαση, που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή νομοθεσία Codex standard οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι από τον Ιούνιο του 2008 να αναγράφουν εάν το προϊόν περιέχει γλουτένη.
Επιπλέον, ο Dr. Jernej Dolinsek, Γαστρεντερολόγος του τμήματος Παιδιατρικής του University Medical Centre Maribor της Σλοβενίας, ανέλυσε τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την προσέγγιση της νόσου και περιέγραψε το ερευνητικό πρόγραμμα Coeliac Disease – CD Medics – που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προϋπολογισμού €14 εκατομμυρίων. Μέσα στο πλαίσιο διεξαγωγής της 1ης Ημερίδας Νόσου Κοιλιοκάκης στη Νότιο Ευρώπη, ο κος Ευθύμιος Ιωάννου, ιδρυτής της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης ανέφερε:
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της ημερίδας, η μεγάλη προσέλευση πασχόντων, ιατρών και ειδικών επιστημόνων καθώς επίσης και η συνεχής ροή ερωτημάτων στην ιστοσελίδα μας από Έλληνες πάσχοντες αλλά και από τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τη νόσο. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μία εκδήλωση όπου οι πάσχοντες μπορούν να μάθουν τα τελευταία ιατρικά δρώμενα, αλλά και που οι χορηγοί μας θα μπορούν να επιδείξουν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που είναι διαθέσιμα στους πάσχοντες και όχι μόνο. Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα αλλά και το γενικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μας δικαιώνει και βέβαια μας βοηθά στην επίτευξη του στόχου μας όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού».


Εικόνα 1. Απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά ο Δρ. Ιωάννης Καραγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος «Κωνσταντινοπούλειο» Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και Επιστημονικός Σύμβουλος Γαστρεντερολόγος της ΕΝΟΚ, η Δρ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού», Υπεύθυνη Ιατρείου Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας & Διατροφής και ο κος Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.


Εικόνα 2. Απεικόνιση των συμμετεχόντων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 25 Ιουνίου 2009, V+O Communications