Ασθενείς με Μυοσκελετικές Παθήσεις μπορούν να παραμείνουν. «Ικανοί για Εργασία»
Νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έρευνας για 100 εκατ. άτομα που υποφέρουν από χρόνιες Μυοσκελετικές Παθήσεις στην Ευρώπη
( 6/07/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

29 Ιουνίου 2009, Κοπεγχάγη - Συμπόσιο με θέμα «Καταπολέμηση των Μυοσκελετικών Παθήσεων για έναν Εργασιακά Ικανό Πληθυσμό στην Ευρώπη», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου European League Against Rheumatism (EULAR) στην Κοπεγχάγη, 10-13 Ιουνίου, 2009. Ερευνητές, γιατροί και ομάδες ασθενών κάλεσαν ρευματολόγους και επαγγελματίες Υγείας, να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως παραγωγικούς εργαζόμενους και παράλληλα να θέσουν βασικό στόχο της θεραπευτικής αγωγής την παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το ίδρυμα The Work Foundation, μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Fit for Work» - Ικανοί για Εργασία.
«Η πρωτοβουλία Fit for Work αναγνωρίζει το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της επαγγελματικής δραστηριότητας στη θεραπεία του ασθενούς και με την πρόοδο στις νέες φαρμακευτικές αγωγές, η ικανότητα για εργασία μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως μετρήσιμο αποτέλεσμα της θεραπείας.» δήλωσε ο Paul Emery, Καθηγητής Ρευματολογίας, University of Leeds, ΗΒ, και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του έργου «Fit for Work» του The Work Foundation.
Οι Μυοσκελετικές Παθήσεις αποτελούν στην Ευρώπη το 50% του συνόλου των παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία και το 60% της μόνιμης ανικανότητας για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με μελέτη της Eurofound το stress και οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι τα δύο συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. (Eurofound, 2007).
Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου δείχνουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση και αποτελεσματική διαχείριση των Μυοσκελετικών Παθήσεων βελτιώνει την ικανότητα για εργασία και ωφελεί τα άτομα ως μονάδες, την κοινωνία γενικότερα καθώς και την οικονομία του κράτους.
Ο Stephen Bevan, Διευθύνων Σύμβουλος του The Work Foundation, παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα του Ευρωπαϊκού «Fit for Work» αναφορικά με την συμμετοχή των ασθενών στην αγορά εργασίας. Ακολούθησε συζήτηση με πάνελ, το οποίο εξέτασε τις κλινικές προσπάθειες και τη σχέση τους με τις κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην Υγεία για να υποστηριχθούν οι ασθενείς ως πολίτες-εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Ronald van Vollenhoven, Προϊστάμενος της Μονάδας Κλινικής Έρευνας στο τμήμα Ρευματολογίας του Karolinska University Hospital στη Σουηδία, κάλεσε τουs ρευματολόγους σε συγκεκριμένες δράσεις για να καταστήσουν την Ευρώπη «Ικανή για Εργασία», προτρέποντάς τους να:
- Ενθαρρύνουν τους ασθενείς να απαιτούν το δικαίωμα για έγκαιρη αναγνώριση και αγωγή της πάθησής τους έτσι ώστε να είναι Ικανοί για Εργασία
- Συνεργαστούν με εργοδότες για να επεκταθούν πέραν των «κινδύνων ασφάλειας και υγείας» και να προστατέψουν και να προωθήσουν την υγεία και ευημερία των υπαλλήλων τους
- Συνεργαστούν με τους ιθύνοντες για να εναρμονίσουν τις εθνικές και Ευρωπαϊκές υγειονομικές και εργασιακές ατζέντες έτσι ώστε οι πολίτες/ ασθενείς να είναι υγιείς και να μπορούν να παραμείνουν στην εργασία
...και σημαντικότερα ίσως να...
- Καταστήσουν την Ικανότητα για Εργασία των ασθενών ένα σημαντικό κλινικό στόχο

- Σχετικά με τις Μυοσκελετικές Παθήσεις
Οι Μυοσκελετικές Παθήσεις αποτελούν έναν όρο 'ομπρέλα' ο οποίος καλύπτει περισσότερες από 200 παθήσεις που επηρεάζουν τους μυς, τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα περιφερειακά νεύρα και τα υποστηρικτικά αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πόνο και λειτουργική ανεπάρκεια στους πάσχοντες (Punnett et al, 2004).

- Σχετικά με το ίδρυμα The Work Foundation
Το ίδρυμα «The Work Foundation» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος στοχεύει μέσα από το ερευνητικό, συμβουλευτικό και παρεμβατικό έργο του να βελτιώσει την ποιότητα του εργασιακού βίου. Σε συνεργασία με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσφέρει ένα ιδιαίτερο κράμα πρακτικής συμβουλευτικής, ουσιαστικής έρευνας και εκστρατειών για θέματα πολιτικών. Παράλληλα, υλοποιεί ένα σημαντικό ερευνητικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα γύρω από θέματα Υγείας και Ευημερίας.

- Σχετικά με την πρωτοβουλία Fit for Work
Το έργο «Fit for Work» του ιδρύματος «The Work Foundation» υποστηρίζεται από μια επιχορήγηση για έρευνα της Abbott, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της υγείας. Τα ευρήματα του «Fit for Work» εκδίδονται ανεξάρτητα από το «The Work Foundation», με το ίδρυμα να έχει αποκλειστικά τη συντακτική επιμέλεια.
Η έρευνα του «The Work Foundation», η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του RAND Europe και υπό την αιγίδα του Bone and Joint Decade των Ηνωμένων Εθνών, εξετάζει εκτενώς τέσσερις παθήσεις και την επίδρασή τους στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας:
- Οσφυαλγία: μια μη-ειδική πάθηση (χωρίς ειδική διάγνωση) η οποία συνήθως περιλαμβάνει σύντομα επεισόδια πόνου. Εμφανίζεται σε ποσοστό μέχρι 36% του πληθυσμού (άνω των 15 ετών) στην Ελλάδα. (G. Stranjalis, 2004)
- Παθήσεις των άνω άκρων που έχουν προκληθεί από την εργασία: επίσης μη ειδικές και επηρεάζουν πολλά εργαζόμενα άτομα.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μια ειδική πάθηση που επηρεάζει 0,6% του γενικού πληθυσμού περίπου 70.000 στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τέταρτο των πασχόντων σταματά την εργασία στα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση.
- Σπονδυλοαρθροπάθειες: Προοδευτικές και χρόνιες ρευματικές παθήσεις που επηρεάζουν κυρίως την σπονδυλική στήλη καθώς και άλλες αρθρώσεις, τένοντες και συνδέσμους. Ευθύνεται για επίπτωση σε περίπου 70.000 άτομα στην Ελλάδα.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 29 Ιουνίου 2009, Weber Shandwick