Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: "Cartilage Biology" διοργανώνεται στη Λάρισα,
την Πέμπτη 18 - Σάββατο 20 Ιουνίου 2009
( 11/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η Ορθοπαιδική Κλινική και το Εργαστήριο Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΒΕΤ), διοργανώνει στη Λάρισα, την Πέμπτη 18 - Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: "Cartilage Biology". Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Αμερική, Ιαπωνία, Ευρώπη και Ελλάδα, με αναγνωρισμένο υψηλού επιπέδου έργο στην παθοφυσιολογία και βιολογία του αρθρικού χόνδρου. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών από το εξωτερικό συγκαταλέγονται οι Καθηγητές Shiro Ikegawa (Univ. of Tokyo), Christopher Evans (Univ. of Harvard, USA), Farshid Guilak (Univ. of Duke, USA), Kyriacos Athanasiou (Univ.of Davies, USA), Athanasios Mantalaris (Imperial College London, UK), Christian Glaser (Univ. of Munich, GERMANY), Antonio Gonzalez (Univ. Hospital Santiago de Compostela, SPAIN), Dimitrios Iliopoulos (Univ. of Harvard, USA), Ingrid Meulenbelt (Univ. of Leiden, THE NETHERLANDS) και Siegfried Trattnig (Medical Univ. of Vienna, AUSTRIA). Στο συμπόσιο θα καλυφθεί ευρεία θεματολογία σχετική με τον αρθρικό χόνδρο, τη σύστασή του, τις μηχανικές του ιδιότητες, τη βιολογία της ομοιόστασης και την παθολογία του, καθώς επίσης και με τραυματισμούς και τη σύγχρονη αντιμετώπισή τους.
Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η οστεοαρθρίτιδα μικρών και μεγάλων αρθρώσεων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο ιατρικό και κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και πάνω από 600.000 στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, θα δοθεί βάρος στις σύγχρονες γνώσεις που αφορούν στην παθοφυσιολογία του νοσήματος, καθώς και στις σύγχρονες τάσεις σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπισή του. Το συμπόσιο αυτό, μοναδικό από πλευράς θεματολογίας, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τις βασικές επιστήμες αλλά και για όλους τους Ορθοπαιδικούς, Ρευματολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς με παθήσεις των αρθρώσεων.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι ομιλητές θα εστιάσουν στην περιγραφή της ομοιοστασίας του χόνδρου σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.
Η Γενετική της Οστεοαρθρίτιδας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη δεύτερη μέρα του συμποσίου. Θα παρουσιαστούν δεδομένα επιδημιολογικών μελετών και θα γίνει αναφορά σε γονίδια τα οποία ενέχονται στην εκδήλωση της νόσου, καθώς επίσης θα σχολιασθεί η χρήση και η σημασία των μορίων micro-RNAs στην οστεοαρθρίτιδα. Τέλος, θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στις νέες απεικονιστικές μεθόδους (MRI) που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση παθήσεων των αρθρώσεων αλλά και στις υπάρχουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών καταστάσεων του χόνδρου. Την τελευταία ημέρα, θα παρουσιαστεί μία νέα προσέγγιση στη μελέτη του χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα, η οποία βασίζεται στο πεδίο συστηματικής βιολογίας και στην πρωτεομική ανάλυση. Στις ομιλίες που θα παρουσιαστούν στην Αγγλική Γλώσσα θα γίνεται μετάφραση στα Ελληνικά. Το συνέδριο θα λήξει παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στις θεραπευτικές μεθόδους παθήσεων του χόνδρου που περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση βλαστικών κυττάρων όσο και την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας.
Είναι το πρώτο ειδικό συμπόσιο για το θέμα αυτό στην Ελλάδα, το οποίο θα φέρει τους συνέδρους σε επαφή με τους πιο ειδικούς διεθνώς στο πεδίο αυτό της Κλινικής Ιατρικής και της Έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται
(πρόγραμμα συμποσίου)

Πηγή: Λάρισα, 29 Μαΐου 2009, Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΒΕΤ)