Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχεται επίθεση»
( 11/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Χαρακτήρα σφοδρής επίθεσης εναντίον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας λαμβάνουν οι πρόσφατες αποφάσεις της Πολιτείας. Στο γνωστό πρόβλημα που αφορά στη διευθέτηση των χρεών των νοσοκομείων που έχει λάβει πλέον διαστάσεις ιλαροτραγωδίας με τις φαρμακοβιομηχανίες να μην έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από χρέη των τελευταίων τριών χρόνων, προστίθεται και η πρόσφατη απόφαση για επιστροφή (rebate) στα Ασφαλιστικά Ταμεία ποσού ίσου με το 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων που πωλούνται από τη φαρμακοβιομηχανία σε αυτά.
Η απόφαση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κας Φ. Πετραλιά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 871 της 8ης Μαΐου 2009. Το πρόβλημα είναι ότι εφόσον δε λειτουργεί ενιαία μηχανογράφηση, τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν πραγματική εικόνα σχετικά με το τι αγοράζουν και από ποιούς, οπότε ο υπολογισμός του ποσού της επιστροφής γίνεται αυθαίρετα και με διαδικασία που επιδέχεται σοβαρών αμφισβητήσεων. Θυμίζουμε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση προηγούμενης σχετικής υπουργικής απόφασης του Ιουλίου 2008, μια υπόθεση που ακόμη εκκρεμοδικεί.
Η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς που κρατούν ψηλά τη σημαία της ανάπτυξης, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια κυρίως σε αγορές του εξωτερικού, πραγματοποιώντας σοβαρές επενδύσεις στην έρευνα και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία, ελληνική τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα ελληνικά φάρμακα αντιστοιχούν μόλις στο 12% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν πάνω από το 50% των εργαζομένων στον κλάδο. Παρόλα αυτά η αντιμετώπιση της από την ελληνική Πολιτεία χαρακτηρίζεται μάλλον εχθρική. Η πρόσφατη ισοπεδωτική υπουργική απόφαση επιβάλλει ένα ακόμη χαράτσι σε ένα κλάδο που σε περιβάλλον γενικής αποβιομηχάνισης επιμένει να αναζητεί οξυγόνο για να επιβιώσει.
Ως πότε ακόμη;

 

Πηγή: Δελτίο τύπου Αθήνα 02-06-09, Φώτης Ιγνατίου