Δελτίο Τύπου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολόγων ( 29/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Στη μάχη της απαξίωσης του έλληνα ιατρού και της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο προσεχώρησε και η Πανελλήνια ΄Ενωση Βιολόγων (Π.Ε.Β) δια του Προέδρου της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της 20.5.09 της εφημερίδος «ΤΟ ΒΗΜΑ» και τίτλο «Πληρώνουμε χρυσάφι ιατρικές εξετάσεις», ο κ. Πρόεδρος της Π.Ε.Β. με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης κο Αβραμόπουλο αποκαλύπτει τους «πυρπολητές» του Συστήματος Υγείας και προτείνει τις «σωτήριες λύσεις» που θα φέρουν την άνοιξη στο δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας στη χώρα μας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατά τρόπο ανακριβή, παραπλανητικό, απαράδεκτο, προκλητικό και απόλυτα προσβλητικό για τον ιατρικό κόσμο, φορτώνει την κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων στους 'Ελληνες Γιατρούς Βιοπαθολόγους, τους οποίους εμμέσως πλην σαφώς, εμφανίζει ως κοινούς εκμεταλλευτές και καταχραστές του δημόσιου χρήματος και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Για λόγους καθαρά συντεχνιακής σκοπιμότητας, προσπερνά ότι επί 18 χρόνια οι ιατρικές πράξεις είναι καθηλωμένες σε εξευτελιστικά επίπεδα και αδυνατούν να καλύψουν το συνολικό λειτουργικό κόστος ενός σύγχρονου ιατρείου και δεν συμπεριλαμβάνουν στην κοστολόγησή τους την αμοιβή του ιατρού για την επιστημονική αξιολόγηση κάθε ιατρικής πράξης. Προσποιείται ότι αγνοεί, ότι κατά νόμο η αποκλειστική επιστημονική ευθύνη για την ανάλυση, διάγνωση και αξιολόγηση ανθρώπινων βιολογικών υγρών, ανήκει στους Εργαστηριακούς Γιατρούς. Παραποιεί την αλήθεια, χαρακτηρίζοντας ως «κλειστό επάγγελμα» την επιστημονική δραστηριότητα των Βιοπαθολόγων. Ο ιατρικός κόσμος απορρίπτει ως παντελώς αβάσιμα τα περί καρτέλ και ληστρικών τακτικών και δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος στο βαθμό που του αναλογεί, να επιτρέψει η υγεία να καταστεί τελείως «ξέφραγο αμπέλι» γιατί εξυπηρετεί κάποιους και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Καλεί την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσουν άμεσα στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και να προωθήσουν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε υλοποίηση των επίσημων δεσμεύσεών τους και του σχετικού διαλόγου που προηγήθηκε με τους ιατρικούς φορείς.
Ο ιατρικός κόσμος της χώρας ανταποκρίνεται στο μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που του αναλογεί, αλλά δεν πρόκειται να ανεχθεί τακτικές και πρακτικές που οδηγούν στον εξανδραποδισμό του.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΩΤ.ΡΗΓΑΚΗΣ                          ΓΕΩΡΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 21 Μαΐου 2009, Γραφείο Τύπου ΙΣΑ