Καινοτόμο σχήμα θεραπείας με την προσθήκη νέου φαρμάκου
αποτρέπει σημαντικά την εξέλιξη της χρόνιας ηπατίτιδας C
Αναμένεται σύντομα το πρώτο σκεύασμα σε μορφή χαπιού
( 27/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


Αισιόδοξα μηνύματα από την 44η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EASL) και τις ανακοινώσεις για το 11ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο


Είκοσι χρόνια μετά την ταυτοποίηση του ιού της ηπατίτιδας C (1989), η έρευνα και οι επιστημονικές ανακοινώσεις δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C. Τα αποτελέσματα της μελέτης EPIC-3, δείχνουν ότι χαμηλή δόση πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης - a-2b για μεγαλύτερα διαστήματα θεραπείας σε συγκεκριμένο τύπο ασθενών μπορεί να αποτρέψει σημαντικά την εξέλιξη της ηπατικής νόσου και τις επιπλοκές της. Αυτό το νέο στοιχείο καθώς και η αναμονή του πρώτου σκευάσματος σε μορφή χαπιού, το οποίο θα χορηγείται σε συνδυασμό με την κλασσική θεραπεία αποτελούν σημαντική εξέλιξη για χιλιάδες ασθενείς, αφού μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C, με τους περισσότερους να μην το γνωρίζουν!
Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το μέλλον της αντιμετώπισης της «σιωπηλής» επιδημίας και της θεραπείας της ηπατίτιδας C φαίνεται να βασίζεται στη χρήση μικρών μορίων στοχευόμενης θεραπείας που δρουν αναστέλλοντας ένζυμα ζωτικής σημασίας στον κύκλο πολλαπλασιασμού του ιού. Το νέο σκεύασμα με το όνομα Boceprevir, το οποίο είναι αναστολέας της πρωτεάσης του ιού, έδειξε σε μελέτη φάσης  ΙΙ (SPRINT-1), ότι μαζί με την κλασική συνδυασμένη θεραπεία (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη- a-2b + ριμπαβιρίνη) πρωτοθεραπευόμενοι ασθενείς που κατάφεραν να μηδενίσουν τα επίπεδα του ιού της Ηπατίτιδας C στις 4 πρώτες εβδομάδες θεραπείας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι 9 στους 10 πέτυχαν μακροχρόνια ίαση μετά από 48 εβδομάδες θεραπείας. Το φάρμακο βρίσκεται σήμερα σε φάση ΙΙΙ κλινικών δοκιμών. Η αισιοδοξία για το μέλλον είναι μεγάλη αφού το νέο σκεύασμα έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε όλες τις μελέτες που έχει δοκιμαστεί, θα διευκολύνεται η χορήγησή του, αφού θα είναι σε μορφή χαπιού και πρόκειται σύντομα να βρίσκεται στη «φαρέτρα» θεραπείας των ειδικών γιατρών.
«Οι γιατροί αναζητούν συνεχώς τρόπους βελτίωσης των ποσοστών θεραπείας και, σε αναμονή του νέου φαρμάκου, τονίζουν πόσο μεγάλη σημασία έχουν η συμμόρφωση του ασθενή και η εξατομικευμένη προσέγγιση», δήλωσε ο γιατρός κ. Robert Spiegel, προϊστάμενος του ιατρικού τμήματος και Α' Αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου της SCHERING-PLOUGH. «Το όραμά μας με την πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη - a-2b, τον ακρογωνιαίο λίθο για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C και με το Boceprevir, το νέο φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα, είναι να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τη γνώση και να παρέχουμε πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με χρόνια HCV λοίμωξη».
Τα ανωτέρω στοιχεία και συμπεράσματα, ανακοινώθηκαν στην 44η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EASL), που πραγματοποιήθηκε 22-26 Απριλίου, στην Κοπεγχάγη και αναμένεται να επιβεβαιωθούν και να τονιστούν στις 7-10 Μαΐου στο 11ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο που οργανώνεται στην Κέρκυρα, όπου θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων του ήπατος, με τη συμμετοχή πλέον των 300 διακεκριμένων επιστημόνων.
Η SCHERING-PLOUGH συμμετείχε στο EASL με 13 παρουσιάσεις συνολικά επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την υποστήριξη της έρευνας, την εξέλιξη της γνώσης για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της χρόνιας ηπατίτιδας C (HCV) και στην ίδια κατεύθυνση στο πλαίσιο του 11ου Ηπατολογικού Συνεδρίου, διοργανώνει Δορυφορικό Συμπόσιο, αφιερωμένο στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από την ταυτοποίηση του HCV. Στο Συμπόσιο θα προεδρεύσουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ηπατολογίας στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), Καθηγητής, κ. Ακριβιάδης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Ντουράκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων που έχουν κατατεθεί:
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Κοσκίνας θα κάνει μια ιστορική αναδρομή και θα αναφερθεί στα Ορόσημα της θεραπείας, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί καθώς και στις λύσεις που υπάρχουν σήμερα.
- Ο Διευθυντής ΕΣΥ, κ. Καραταπάνης θα μιλήσει για το ρόλο της Πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια, τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για τη θέση της Κοινωνίας απέναντι στη σιωπηλή επιδημία της Ηπατίτιδας C
- Οι Επίκουροι Καθηγητές, κκ Γουλής και Μιμίδης θα αναπτύξουν το θέμα χορήγησης θεραπείας στους Χρήστες Ενδοφλεβίων Ναρκωτικών, ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, καθώς οι ουσιοεξαρτημένοι ασθενείς έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό Ηπατίτιδα C και πρέπει να ελέγχονται όσο το δυνατόν επαρκέστερα. Πρώτον για να διαγιγνώσκονται και να θεραπεύονται εγκαίρως, αλλά και για να αποφεύγεται η μετάδοση του ιού σε άλλους χρήστες ή και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
-
Ο Λέκτορας, κ. Μανωλακόπουλος θα ολοκληρώσει το Δορυφορικό Συμπόσιο με την ομιλία του για το μεγάλο κλινικό πρόγραμμα για το Boceprevir, τον τρόπο λειτουργίας του, τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα που έχει δείξει και το μέλλον της θεραπείας στην κατεύθυνση  ανάπτυξης νέων πλέον αποτελεσματικών θεραπευτικών σχημάτων.

- Ηπατίτιδα C
Η Χρόνια Ηπατίτιδα C αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, καθώς ο ιός προκαλεί χρόνια λοίμωξη σε ποσοστό 80-90%. Η νόσος δεν εμφανίζει κλινικά συμπτώματα, όμως ποσοστό 20-30% των ασθενών αναπτύσσουν κίρρωση σε 20 περίπου χρόνια. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χρόνια ηπατίτιδα C. Στην Ελλάδα, πάσχουν από ηπατίτιδα C περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν! Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη χώρα μας, υπολογίστηκε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί αύξηση 20% των κιρρωτικών ασθενών και 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος, λόγω χρόνιας ηπατίτιδας C.

- Η θεραπεία συνδυασμού με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη
Η θεραπεία συνδυασμού με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη- a-2b και ριμπαβιρίνη για τη χρόνια ηπατίτιδα C εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάρτιο του 2001 κι ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

- Schering-Plough
Η Schering-Plough είναι μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, επιστημονικά θεμελιωμένη, με πρωτοποριακά συνταγογραφούμενα, καταναλωτικά και κτηνιατρικά προϊόντα. Με δική της εσωτερική έρευνα και συνεργασίες με εταίρους, η Schering-Plough ανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευάζει και εμπορεύεται εξελιγμένα φάρμακα που καλύπτουν σημαντικές ιατρικές ανάγκες. Το όραμα της Schering-Plough είναι να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ιατρών, των ασθενών και των καταναλωτών που εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους της, σ' όλον τον κόσμο. Η εταιρεία εδρεύει στο Kenilworth, στο New Jersey και το Web site της εταιρείας είναι www.schering-plough.com


Πηγή: Δελτίο Τύπου, 5 Μαΐου 2009, Run Communication