21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ:
Η χορήγηση βλεννολυτικών αποτελεί βοηθητικό θεραπευτικό μέσο
στη χρόνια και οξεία βρογχίτιδα και στον παραγωγικό βήχα
( 15/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


 

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Πνευμονολόγος και Επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας Παν. Κρήτης κος Ν. Τζανάκης, σε σχετική διάλεξή του κατά τη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1200 ιατροί. Προεδρεύων της διάλεξης ήταν ο Αναπλ. Καθ. κος Χρ. Λιονής.
Στην οξεία ή και τη χρόνια βρογχίτιδα εξήγησε ο ομιλητής, δεν είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβίωσης παρά μόνο τότε που βήχας συνεχίζει για πάνω από 7-10 ημέρες, εμφανισθεί πυρετός, οι εξετάσεις (αντισώματα, γενική αίματος, CRP κλπ) είναι θετικές ή βρεθούν ευρήματα μικροβιακής εστίας στο ανώτερο αναπνευστικό (πχ. ρινοφαρυγγίτιδα). Τα βλεννολυτικά, επεσήμανε ο καθηγητής, αποτελούν βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Η αμβροξόλη μάλιστα, που είναι το πιο δοκιμασμένο, λόγω πολυετούς ύπαρξης του στην αγορά και αξιόπιστο βλεννολυτικό, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, έχει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant, μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ,αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα.
Τέλος, εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν όσον αφορά τις συνέπειες του βήχα, που πολλές φορές υποτιμούμε, στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι σημαντικότερες είναι:
- Πίεση κυψελίδων λόγω βήχα: 300 mmHg
- Περισσότερες από 40 επιπλοκές. Οι σημαντικότερες:
- Καρδιαγγειακές επιπτώσεις (οφείλονται στην απότομη μεταβολή της αρτηριακής πίεσης)
- Ζάλη έως και λιποθυμία
- Αρρυθμίες
- Έκλυση αγγειακών εγκεφαλικών
- Κατάγματα πλευρών
- Απώλεια ούρων
- Διαταραχές ύπνου
- Μείωση ποιότητας ζωής


Πηγή: Δελτίο Τύπου, 12 Μαΐου 2009, Apr