Ξεκινά στη χώρα μας η γονιδιακή θεραπεία της Μεσογειακής αναιμίας, όπως ανακοινώθηκε σε ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου ( 15/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


 

Γιώργος Πατούλης: Στόχος της πρόληψης να μην γεννηθεί κανένα παιδί με την ασθένεια  

Eνα βήμα πριν από τη γονιδιακή θεραπεία της Μεσογειακής αναιμίας βρίσκονται οι επιστήμονες. Στόχος είναι η αντικατάσταση του πάσχοντος γονιδίου και η ριζική θεραπεία του ασθενή. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά δεδομένα, αφού η τεχνική βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μάλιστα στη χώρα μας ξεκινά ένα σημαντικό πρόγραμμα στο Κέντρο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Γιώργος Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το τμήμα ιατρικής γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο ΣΙΑΤΛ των ΗΠΑ, με υπεύθυνο ερευνητή τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο. Η Μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία ) είναι η πρώτη σε συχνότητα κληρονομική νόσος στη χώρα μας. Το ποσοστό των φορέων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 8% Περισσότερα από 500 ζευγάρια στην Ελλάδα κινδυνεύουν να φέρουν στον κόσμο παιδί με τη νόσο ενώ οι πάσχοντες στη χώρα μας ξεπερνούν τα 3.000 άτομα. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, την Ιωαν. Μυρίλλα, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, την Αφρ. Λουτράδη, πρόεδρο της Επιτροπής Μεσογειακής Αναιμίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, την Λίλ. Καβαλίερου, διευθύντρια Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ, τον Ι. Πουλόπουλο, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόληψης και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου και τον παιδίατρο Κ. Νταλούκα, προϊστάμενο του Τμήματος Πρόληψης και Αγωγής Υγείας.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης τόνισε την αξία της πρόληψης και επισήμανε ότι στόχος των προγραμμάτων πρόληψης είναι να μην γεννηθεί κανένα παιδί με Μεσογειακή αναιμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς μέτρα πρόληψης αναμένεται κάθε χρόνο να γεννιούνται στην Ελλάδα 150 - 200 παιδιά με τη νόσο.
Από την πλευρά του ο κ. Νταλούκας επισήμανε ότι 1 στα 150 ζευγάρια έχουν πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με τη νόσο και μάλιστα στις περιοχές όπου η συχνότητα των φορέων είναι υψηλότερη, η πιθανότητα φθάνει στο 1 στα 24 ζευγάρια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς αιμοσφαιρινοπαθειών και ότι περισσότερα από 500.000 βρέφη γεννιούνται ετησίως με μια σοβαρή αιμοσφαιρινοπάθεια, τα 300.000 από αυτά με θαλασσαιμία. Το 90% των προσβεβλημένων νεογνών προέρχονται από την Ασία, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, ενώ η πάθηση συναντάται με υψηλή συχνότητα στις Μεσογειακές χώρες.
Σημειώνεται ότι η ημερίδα που είχε θέμα «Μεσογειακή Αναιμία και Εθελοντική Αιμοδοσία», διοργανώθηκε από το Τμήμα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης και Πρόληψης του Δήμου Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας (8 Μαΐου) και ενόψει της εθελοντικής αιμοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αμαρουσίου από τη Δευτέρα 18 Μαΐου έως την Τετάρτη 20 Μαΐου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 11 Mαΐου 2009, Γραφείο Τύπου Δημ.Αμαρουσίου