Καθησυχαστική η κατάσταση της υγείας του 19χρονου στο Σισμανόγλειο - Σε επιφυλακή οι νοσοκομειακές μονάδες σε όλη τη χώρα ( 22/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


 

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η κατάσταση της υγείας του 19χρονου που προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1, όπως ενημερώνουν οι θεράποντες ιατροί. Ο ασθενής βρίσκεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Σισμανογλείου και παρακολουθείται στενά από τους ιατρούς. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και αν εξακολουθήσει να είναι απύρετος θα πάρει εξιτήριο. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί του λαμβάνουν χημειοπροφύλαξη και υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται το συγγενικό του περιβάλλον καθώς και οι συνεπιβάτες της πτήσης του από τις Η.Π.Α.
Στο μεταξύ, η νοσοκομειακή υποδομή της χώρας ενισχύεται ακόμα περισσότερο αφού εκτιμάται ότι μετά το καλοκαίρι θα εμφανιστούν κι άλλα κρούσματα λόγω του συνδυασμού του νέου ιού της γρίπης με τον ιό της εποχικής γρίπης.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «το πρώτο αυτό κρούσμα αλλάζει τα δεδομένα για τη χώρα μας σε επίπεδο επιστημονικής και ιατρικής αντιμετώπισης και σε επίπεδο μέτρων, τα οποία παραμένουν ως έχουν, διότι αποδείχθηκαν αποτελεσματικά». Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό της γρίπης που υπήρχαν μέχρι τώρα (Σισμανόγλειο, Σωτηρία και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) προστίθενται τα νοσοκομεία Παίδων, Αγία Σοφία, το Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου και το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στο μεταξύ, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Π. Ευσταθίου δήλωσε ότι «αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα- ενδέχεται να νοσήσει το 60% του ελληνικού πληθυσμού και στην καλύτερη περίπτωση το 15% του πληθυσμού». Επίσης συμπλήρωσε ότι «ότι η χώρα μας διαθέτει αντι-ιικά φάρμακα ώστε να καλυφθούν 1,450 εκατ. άτομα, δηλαδή περίπου το 14% του πληθυσμού, και ως το Σεπτέμβριο το ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 20%».
Οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πανικοβάλλονται και συνιστάται η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής με συχνό πλύσιμο των χεριών, καλή διατροφή και ξεκούραση.