Κοιλιοκάκη & Διακοπές: Χρήσιμες συμβουλές
για την περίοδο του Πάσχα & της Πρωτομαγιάς
( 21/04/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Οι μέρες του Πάσχα έφθασαν, ενώ δεν αργεί πολύ και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη περιορίζει τις διατροφικές συνήθειες, δεν πρέπει να εμποδίζει κανέναν να ευχαριστηθεί κάθε στιγμή των διακοπών του στο έπακρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή οργάνωση και προετοιμασία.
Αρχικά, κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη και έχει σκοπό να ταξιδεύσει, θα πρέπει να φροντίσει να πάρει μαζί του το δικό του ψωμί, μπισκότα ή και άλλες τροφές χωρίς γλουτένη (ΧΓ) που θα είναι αρκετές για όλη τη διάρκεια των διακοπών. Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα εξασφαλίσει ότι έχει μαζί του τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Αν πρόκειται να ταξιδεύσει κανείς αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία αν αυτή προσφέρει GFML (Gluten Free Meal - Γεύμα Χωρίς Γλουτένη), το ταξιδιωτικό γραφείο ή το ξενοδοχείο και να ενημερώσει εκ των προτέρων για την κράτηση και για τις διατροφικές ανάγκες ΧΓ. Θα πρέπει επίσης κανείς να είναι προετοιμασμένος, σε περίπτωση που χρειαστεί, να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει δίαιτα ΧΓ. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιβεβαίωσης ότι το σχετικό αίτημα έχει παραληφθεί. Κάποιες φορές παρουσιάζονται προβλήματα στα αεροπλάνα με τα γεύματα ΧΓ, γι' αυτό καλό θα είναι να ελεγχθεί με την αεροπορική εταιρεία εάν υπάρχει η δυνατότητα ένας επιβάτης να έχει μαζί του το δικό του φαγητό.
Σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό, τότε έτοιμα κείμενα με λέξεις-κλειδιά για να επικοινωνήσετε σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου που πάσχει από κοιλιοκάκη, σίγουρα θα φανούν πολύ χρήσιμα. Μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης (www.koiliokaki.gr). Αν ωστόσο εξακολουθεί κάποιος πάσχων να μην είναι βέβαιος για κάποιο φαγητό, τότε συστήνεται να παραμείνει πιστός/η σε προϊόντα που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη, όπως ψάρι, κρέας, σαλάτες, λαχανικά, ρύζι και πατάτες, όπως ακριβώς θα έκανε αν γευμάτιζε στο σπίτι.
Την περίοδο του Πάσχα, ο περισσότερος κόσμος πρόκειται να βρεθεί σε κάποιο σπίτι με παρέα φίλων και συγγενών. Εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα, εφόσον βεβαίως ελέγχει κανείς τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιεί για να επιβεβαιώσει ότι δεν περιλαμβάνουν γλουτένη. Κανένας δεν θα πρέπει να διστάζει να επέμβει στην κουζίνα και να μιλήσει ανοιχτά για τη νόσο. Δεν είναι λάθος να μην γνωρίζει ο κόσμος, όμως είναι λάθος να μη γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της με στόχο να παρέχει ορθή και έγκαιρη πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο αναφορικά με τη Νόσο Κοιλιοκάκη.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 14 Απριλίου 2009, V+O Communication