Το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ βραβεύει νέους Έλληνες ερευνητές από όλο τον κόσμο
«2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής»
( 16/04/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


Το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ), υπηρετώντας το όραμά του να συμβάλλει στη βελτίωση της διατροφής όλων των Ελλήνων μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το «2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» την Πέμπτη 09 Απριλίου 2009 στο ξενοδοχείο Caravel.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο ήταν απόρροια του «2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ερευνητικών Εργασιών σε θέματα Α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων / Ασφάλειας Τροφίμων και Β) Επιστήμης Διατροφής / Διατροφής και Υγείας», που προκηρύχθηκε από το ΙΑΔ μεταξύ όλων των Ελλήνων ερευνητών, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 περίπου σύνεδροι, μεταξύ των οποίων επιστήμονες της διατροφής και της υγείας, καθηγητές και φοιτητές, εκπρόσωποι δημοσίων φορέων και οργανισμών, στελέχη της βιομηχανίας, κ.ά.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι 10 καλύτερες ερευνητικές εργασίες, όπως προέκυψαν μετά από γραπτή αξιολόγηση στον διαγωνισμό, η οποία έγινε από διακεκριμένους και διεθνούς κύρους Έλληνες επιστήμονες και με κριτήρια την επιστημονική τους αρτιότητα και τα οφέλη που ενδέχεται να αποφέρουν στον καταναλωτή. Στόχος της παρουσίασης ήταν η προφορική αξιολόγηση των εργασιών, ώστε, στη συνέχεια, να προκύψουν οι 4 καλύτερες ερευνητικές εργασίες (2 από κάθε ενότητα) από τον συνδυασμό της προφορικής και της γραπτής αξιολόγησης.
Με ομιλία του στο Συνέδριο, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διατροφή, δίνοντας κυρίως έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας και την προαγωγή της γνώσης. Επιπλέον, στην ομιλία του ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η πρόοδος στον διάλογο για τη διατροφή προϋποθέτει την πρόσβαση στη γνώση, αλλά και τη συνεχή βελτίωσή της, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική πρόκληση που όλοι μαζί, πολιτεία, Βιομηχανία, Επιστήμη, ΜΜΕ, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, πρέπει να αποδεχθούμε, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις δικές του ευθύνες και συμβάλλοντας με τις δικές του δυνάμεις». Σε αυτήν την πρόκληση, δήλωσε ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, το ΙΑΔ δίνει δυναμικό παρόν, τόσο μέσω της ενίσχυσης και επιβράβευσης των νέων Ελλήνων επιστημόνων όσο και μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των απλών καταναλωτών, με την πραγματοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δραστηριοτήτων που υλοποιεί το ΙΑΔ.
Στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΙΑΔ αναφέρθηκε στη συνέχεια η Γεν. Διευθύντρια του Ιδρύματος, κα Φλ. Μαγκανάρη, η οποία παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με σημαντικούς εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς επίσης και τη διαδραστική παιδική ιστοσελίδα, Παιδικός Κόσμος ΙΑΔ, και το εκπαιδευτικό περιοδικό για παιδιά, Διατροφούπολη. Τέλος, η κα Φλ. Μαγκανάρη ανακοίνωσε την έναρξη του σχεδιασμού επιμορφωτικών σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και την προσεχή έκδοση εκπαιδευτικού εγχειριδίου για το ανωτέρω κοινό.
Στη συνέχεια του Συνεδρίου, ο έγκριτος Έλληνας επιστήμονας, Δρ. Δ. Τριχόπουλος μίλησε για τη σημασία της διατροφικής πρόληψης σε συνάρτηση με τη συχνότητα και τη βαρύτητα χρόνιων νοσημάτων, όπως κακοηθών νεοπλασιών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο Δρ Δ. Τριχόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις διατροφικές επιλογές που έχουμε για την αποφυγή της παχυσαρκίας, που είναι και η κύρια αιτία για τα παραπάνω νοσήματα. Τέτοιες επιλογές είναι η προτίμηση στα προϊόντα φυτικής προέλευσης και στο ελαιόλαδο ως προστιθέμενο λιπίδιο, χωρίς όμως δογματικό αποκλεισμό των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση. Τέλος, ο Δρ. Τριχόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, η οποία, βάσει σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, αποτελεί πρότυπο κατεξοχήν συμβατό με την προστασία από χρόνια νοσήματα, βάσει του οποίου έχουν συνταχθεί οι επίσημες Διατροφικές Οδηγίες για Ενήλικες στην Ελλάδα.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την απονομή των βραβείων στις 2 καλύτερες ερευνητικές εργασίες ανά επιστημονική ενότητα. Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα των 5.000 και 3.000 ευρώ για το 1ο και 2ο βραβείο, αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι και τα μέλη των ερευνητικών εργασιών που έλαβαν τα βραβεία είναι οι κάτωθι:

- Α΄Ενότητα
1ο Βραβείο:

Εκπρόσωπος: Μαρία Παραπούλη, Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μέλη ομάδας:
Κωνσταντίνος Δράϊνας, Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ευστάθιος Χατζηλουκάς, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Άγγελος Περιζυνάκης, Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

2ο Βραβείο:
Εκπρόσωπος: Χαρίκλεια Βαϊκούση, Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μέλη ομάδας:
Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 
Κωνσταντίνος Κουτσουμανής, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

- B΄Ενότητα:
1ο Βραβείο:

Εκπρόσωπος: Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Oxford University, ΗΠΑ
Μέλη ομάδας:
Cheerag Shirclaria, Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Oxford University, ΗΠΑ
Chandi Ratnatunga, Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Oxford University, ΗΠΑ
Ravi Pillai,  Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Oxford University, ΗΠΑ
Keith M. Channon, Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Oxford University, ΗΠΑ
Δημήτρης Τουσούλης, Τμήμα Καρδιολογίας Ιατρική Σχολή Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Χριστόδουλος Στεφανάδης, Τμήμα Καρδιολογίας Ιατρική Σχολή Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

2ο Βραβείο:
Εκπρόσωπος: Φωτεινή Λάμαρη, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μέλη ομάδας:
Μ. Α. Παπανδρέου, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ζ. Ι. Λιναρδάκη, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μ. Μαργαρίτη, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Α. Δημακοπούλου, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Π. Κορδοπάτης, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Δ. Κλήμη-Ζάκα, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, University of Main, Orono, ΗΠΑ

- Περιλήψεις βραβευθέντων εργασιών 2ου Διεθνούς Συνεδρίου ΙΑΔ

- 1ο Βραβείο/Α' Ενότητα
Εργασία: «Βελτίωση του αρωματικού δυναμικού οίνων ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) της ποικιλίας Ντεμπίνα με τη χρήση δύο διαφορετικών γενών γηγενών οινοποιητικών στελεχών ζυμομυκήτων»

Eκπρόσωπος: κα Μαρία Παραπούλη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Περίληψη: Το κρασί είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας. Στην Ελλάδα διαθέτουμε, μάλιστα, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για παραγωγή πολύ καλής ποιότητας κρασιών. Μπορούμε να τα κάνουμε ακόμα πιο ξεχωριστά, ακόμα πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά;
Η εργασία αυτή έρχεται να προτείνει μία νέα μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη «ντόπιων» μικροοργανισμών για τη ζύμωση του μούστου στην παραγωγή κρασιού. Το κρασί που παράγεται έχει πλούσιο αρωματικό δυναμικό και ιδιαίτερο τοπικό-παραδοσιακό χαρακτήρα. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθοδολογίας θα οδηγήσει σε κρασιά με μεγάλη εμπορική αξία, ανταγωνιστικά ακόμα και στη διεθνή αγορά και θα αυξήσει την ανεξαρτησία των οινοποιών, αφού δεν θα χρειάζεται να προμηθεύονται μικροοργανισμούς από το εξωτερικό.

- 2ο Βραβείο/Α' Ενότητα
Εργασία: «Ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός προτύπου μικροβιακού χρονο-θερμοκρασιακού δείκτη (Time Temperature Indicator) για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας τροφίμων»
Eκπρόσωπος: κα Χαρίκλεια Βαϊκούση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Περίληψη: Διαβάζετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων που καταναλώνετε; Πόσο σημαντική είναι για τον καθένα από εμάς αυτή η ημερομηνία; Μάλλον είναι από τα λίγα στοιχεία σε μια συσκευασία που διαβάζουμε και, πράγματι, πρέπει να το κάνουμε, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.
Η συγκεκριμένη εργασία αφορά στην ανάπτυξη ενός επιπρόσθετου δείκτη ασφάλειας, ο οποίος είναι μια απλή, «έξυπνη» αυτοκόλλητη ετικέτα που θα μπαίνει στη συσκευασία του τροφίμου και με χρωματική αλλαγή θα δείχνει ενδεχόμενη κακομεταχείριση του προϊόντος, όσον αφορά τη θερμοκρασία συντήρησής του.
Ο δείκτης αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά της ημερομηνίας λήξης, ως «ζωντανή» ημερομηνία λήξης, η οποία ενημερώνει τον διακινητή ή τον καταναλωτή για την ποιοτική κατάσταση του τροφίμου.
Το πλεονέκτημα του δείκτη αυτού, σε σχέση με παρόμοιες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν, είναι το χαμηλό κόστος του και η υψηλή ακρίβειά του, αφού βασίζεται στη μικροβιακή ανάπτυξη, αποτελώντας έτσι μία μικρογραφία του τροφίμου.
Επιπλέον, αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου της θερμοκρασίας και η εφαρμογή του αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυκτικής αλυσίδας των τροφίμων.
Συνεπώς, ακόμα και αν ξεχαστούμε εμείς και αφήσουμε κάποιο τρόφιμο εκτός ψυγείου, δεν θα μας ξεχάσει αυτό.

- 1ο Βραβείο/Β' Ενότητα
Εργασία: «Το 5-μεθυλο-τετραϋδροφυλλικό οξύ ως ρυθμιστής της αγγειακής οξειδοαναγωγικής ισορροπίας σε ανθρώπινα αγγεία: επιδράσεις στη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου και την αγγειακή λειτουργία»
Εκπρόσωπος: κ. Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο
Περίληψη: Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το φυλλικό οξύ ως μια βιταμίνη που είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Έλλειψή της, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει  κάποιες διαταραχές στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των εμβρύων. Γι' αυτό και σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμπλουτισμός τροφίμων με αυτή τη βιταμίνη.
Η συγκεκριμένη εργασία ανέδειξε μια ακόμα σημαντική ιδιότητα φυλλικού οξέος. Φάνηκε ότι ασκεί ευεργετική δράση στα αγγεία μας,  και η πρόσληψή του στις απαραίτητες ποσότητες μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.
Προτείνουν, λοιπόν, οι ερευνητές, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα πρόγραμμα εμπλουτισμού των τροφών με φυλλικό οξύ, για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.      

- 2ο Βραβείο/B' Ενότητα
Εργασία: «Νευροπροστατευτική δράση του πλούσιου σε πολυφαινόλες εκχυλίσματος των άγριων μύρτιλλων»
Εκπρόσωπος: κα Φωτεινή Λάμαρη, Πανεπιστήμιο Πατρών
Περίληψη: Τα μύρτιλλα πιθανά να τα γνωρίζετε. Πρόκειται για ένα είδος μούρων που εκτός από νόστιμα, φαίνεται ότι είναι και πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Η έρευνα έδειξε ότι συγκεκριμένα συστατικά αυτού του φρούτου, οι πολυφαινόλες, βελτιώνουν τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης και προστατεύουν τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου από αλλοιώσεις που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Αναδεικνύεται από την έρευνα η αξία τους για την αντιμετώπιση νόσων, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ, που προσβάλει μεγάλο ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού.


Eικόνα 1. Βραβευθέντες-Απονεμητές.


Εικόνα 2. Δρ Δ. Τριχόπουλος.

  
Εικόνα 3. Βράβευση.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ) είναι ένας ανεξάρτητος, κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια στο χώρο της διατροφής. Αποστολή του Ιδρύματος είναι η συμβολή του στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων μέσω της προαγωγής της έρευνας, της κατάκτησης της γνώσης, της διάχυσης της πληροφόρησης και της εκπαίδευσης του κοινού και των ειδικών.
Με γνώμονα την εκπλήρωση του στόχου του, το Ίδρυμα έχει:
- πραγματοποιήσει πλήθος ερευνών
- οργανώσει συνέδρια και σεμινάρια σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο του Harvard, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Colorado, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κ.ά.
- πλούσια εκδοτική, ενημερωτική και επιμορφωτική δραστηριότητα.
Το Ίδρυμα συνεχίζει το έργο του εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά δράσεων, με στόχο να ανοίξει τις πύλες της γνώσης σε θέματα διατροφής στο ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα στα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, www.iad.gr


Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 09 Απριλίου 2009, Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος