Συνέδριο CARDIO ATHENA 2009 ( 3/04/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

www.cardioathena2009.gr

ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2009

Για πρώτη φορά στο Συνέδριο CARDIO ATHENA 2009 θα παρουσιαστούν τα highlights του American College of Cardiology 2009 από στελέχη του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2009, το οποίο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο DIVANI Caravel της Αθήνας στις 3-4 Απριλίου 2009, και το οποίο διοργανώνεται από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α., υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θα αναπτυχθούν ιδιαιτέρως τα παρακάτω θέματα:

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα επικεκαλυμένα stent (DES) είναι εξίσου ασφαλή και πιο αποτελεσματικά από τα μεταλλικά stent. Ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί για την καθυστερημένη θρόμβωση που εμφανίζεται με τα επικεκαλυμένα stent φαίνεται να υποχωρεί, καθώς αυξάνεται η γνώση μας για τον τρόπο πρόληψής της.
Στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πρόσφατα ένας νέος τύπος stent που επενδύεται με τη φαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη (bevacizumab), η οποία αναστέλλει τη δημιουργία νεοαγγείων, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μετά την επιτυχή τοποθέτησή του σε πειραματόζωα, έγινε εμφύτευση του νέου αυτού stent σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε ότι δεν προκαλεί επαναστένωση ούτε και θρόμβωση και τα αποτελέσματα αυτά διατηρούνται και στα 2 έτη, ενώ παράλληλα μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νεοαγγεία. Επίσης, σε αυτά τα stent η bevacizumab σταθεροποιείται πάνω στο stent με ένα νέο πολυμερές το οποίο αποδομείται (βιοαπορροφήσιμο) μετά από λίγες εβδομάδες. Το πλεονέκτημα αυτού του πολυμερούς είναι ότι δεν προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο αγγείο και έτσι θεωρητικά δεν θα χρειάζεται η μακρόχρονη χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, όπως ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης. Οι πρώτες πειραματικές μελέτες ήταν πολύ ενθαρρυντικές διότι έδειξαν ότι το πολυμερές εξαφανίζεται και έτσι το stent καλύπτεται πλήρως από νέα ενδοθηλιακά κύτταρα. Τέλος, κερδίζει έδαφος μια νέα μέθοδος η οπτική συνεκτική τομογραφία, η οποία έχει την καλύτερη διακριτική ικανότητα από όλες τις προηγούμενες απεικονιστικές μεθόδους για την εκτίμηση του αρτηριακού τοιχώματος.

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΛΒΙΔΩΝ
Η διαδερμική αντικατάσταση των βαλβίδων (δηλαδή χωρίς χειρουργική επέμβαση με θωρακοτομή) αποτελεί μία από τις νεότερες εξελίξεις της επεμβατικής καρδιολογίας. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι η πιο συχνή βαλβιδική νόσος των ενηλίκων. Παραταύτα, σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, περίπου το 33% των ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας παρά το ότι αυτό αποτελεί τη μόνη σωστή θεραπεία, κυρίως λόγω αυξήμενου χειρουργικού κινδύνου λόγω των σημαντικών συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας που συχνά συνοδεύουν ασθενείς προχωρημένης ηλικίας, όπως νεφρική ανεπάρκεια, βαρύ βρογχικό άσθμα, καρκίνος, κ ά. Στην Ελλάδα, η Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική είναι ένα εκ των ολίγων κέντρων διεθνώς που πραγματοποιείται η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση με μεγάλη επιτυχία και με αξιοζήλευτη ασφάλεια η οποία έχει διεθνώς επισημανθεί. Η βαλβίδα τοποθετείται στη θέση της υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Μία σημαντική εναλλακτική τεχνική της εν λόγω μεθόδου έχει εφαρμοσθεί επίσης για πρώτη φορά στον Ελληνικό χώρο στην Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και αφορά στη χρήση της υποκλειδίου αρτηρίας για την τοποθέτηση της αορτικής βαλβίδας. Η εν λόγω μέθοδος έχει πραγματοποιηθεί σε μικρό αριθμό και στην Ευρώπη. Η επεμβάσεις διαρκούν περίπου 1.30-2 ώρες και γίνονται χωρίς γενική νάρκωση.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ
Σε ασθενείς με χρόνια σταθερή στηθάγχη που χρειάζονται κάποια θεραπεία επαναιμάτωσης, καινούρια δεδομένα έρχονται για τη βέλτιστη επιλογή της τεχνικής. Για τη νόσο τριών αγγείων προτιμάται συνήθως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη, ενώ για τη νόσο ενός αγγείου η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent. Για τη νόσο δύο αγγείων, τόσο η αγγειοπλαστική με την τοποθέτηση stent, όσο και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη, φαίνεται να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, και όλα τα νεότερα δεδομένα για το πότε υπερτερεί η καθεμία από αυτές θα συζητηθούν στο Συνέδριο.
Σε αντίθεση με τη χρόνια σταθερή στεφανιαία νόσο, σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα η επεμβατική προσέγγιση (άμεση στεφανιογραφία - αγγειοπλαστική ή μπαϊπάς) κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η πρώιμη αναγνώριση των ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και η ορθή επεμβατική αντιμετώπισή τους αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.
Οι νέες εξελίξεις στην αντιθρομβωτική αγωγή διαδέχονται η μία την άλλη και νέοι αλγόριθμοι αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων έρχονται στο προσκήνιο. Η ενημέρωση των καρδιολόγων για τις νέες αυτές εξελίξεις είναι επιτακτική.

Υπέρταση
- Υπέρταση σε παιδιά και εφήβους: ελληνικά δεδομένα που προκαλούν ανησυχία:
Η υπέρταση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι συχνότερη από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Στην Ελλάδα σύγχρονα δεδομένα από τη μελέτη 3L (Lyceum Leontio Albuminuria) που διεξάγει η Μονάδα Υπέρτασης της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ότι το 4.4% των μαθητών ηλικίας 12-17 ετών πάσχει από υπέρταση. Τα παιδιά αυτά είναι κατά 37% περισσότερο παχύσαρκα από αυτά με φυσιολογική πίεση και είναι συχνότερα αγόρια.
- Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των υπέρβαρων μαθητών, το οποίο αγγίζει το 22%, δηλαδή πάνω από 1 στα 5 παιδιά έχει παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος σώματος.
- Σε κάθε υπερτασικό ασθενή θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση των βλαβών στα όργανα στόχους που είναι η καρδιά, τα νεφρά και τα αγγεία. Μελέτη της Μονάδας Υπέρτασης της Α' Παν/κής Καρ/κής Κλινικής σε 1.650 υπερτασικούς που παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια έδειξε ότι η παρουσία υπερτροφίας του μυοκαρδίου (διαπιστούμενη με υπερηχογράφημα) ή διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας (διαπιστούμενη με τον υπολογισμό του ρυθμού σπειραματικής διήθησης με βάση την κρεατινίνη στον ορό ) συνεπάγεται 2πλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η συνύπαρξη και των δύο καταστάσεων 4πλασιάζει τον κίνδυνο.
- Η ανθεκτική υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί επεμβατικά: βηματοδότης για την υπέρταση; Σε περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης που δεν ελέγχεται με τη χορήγηση 3 ή περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων συμπεριλαμβανομένου διουρητικού στη μέγιστη δοσολογία  έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία, είτε  χειρουργική επέμβαση για απολίνωση συμπαθητικών γαγγλίων, είτε διαδερμική εμφύτευση συσκευών που ερεθίζοντας τον καρωτιδικό κόλπο  μειώνουν την αρτηριακή πίεση

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΉ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Η σωστή διατροφή είναι καταλυτική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε μια πολύ σημαντική μελέτη της Α' Παν/κής Καρ/κής Κλινικής βρέθηκε ότι το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων ήδη 2 ώρες από τη λήψη του. Παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή τα οποία οδηγούν σε μια πρόωρη γήρανση όλων των συστημάτων του οργανισμού.
Αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως το stress στον εργασιακό χώρο, η χαμηλή κοινωνική/οικονομική κατάσταση, η χρόνια ψυχολογική φόρτιση και το αίσθημα απόγνωσης οδηγούν σε αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Μάλιστα 30% του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αποδοθεί στο ψυχολογικό/κοινωνικό stress.  Ειδικά λόγω του εργασιακού στρες ο κίδυνος αυξάνεται πάνω από 50% και χάνονται 15 μέρες εργασίας το χρόνο. Μελέτες από τη Μονάδα Περιφερικών Αγγείων της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, έδειξαν ότι το ψυχολογικό στρες (έστω και βραχύ για λίγα μόνο λεπτά) επιδεινώνει τη λειτουργία των αγγείων, αλλά αντίθετα η ευχάριστη διάθεση και το γέλιο τη βελτιώνουν.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 1 Απριλίου 2009, Erasmus A.E