Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών πραγματοποίησε
το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου ανοικτή συγκέντρωση με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων,
ασθενών αλλά και των φροντιστών τους
(12/02/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Αλματωδώς αυξάνονται σε όλο τον κόσμο οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν 26.000.000 ασθενείς παγκοσμίως, από τους οποίους τα 6.000.000 στην Ευρώπη ενώ υπολογίζονται 150.000 πάσχοντες στην Ελλάδα με συχνότερη μορφή άνοιας τη νόσο Αλτσχάιμερ (50-60% του συνόλου). Οι αριθμοί μελλοντικά θα αυξηθούν δραματικά, προειδοποιούν οι ειδικοί επιτείνοντας την ανάγκη αποτελεσματικών δράσεων για ανοϊκούς ασθενείς από την πλευρά της πολιτείας.
Η Εταιρεία πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ ανοικτή συγκέντρωση με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ασθενών αλλά και των φροντιστών τους. Προσήλθαν περίπου 2.500 φροντιστές και 500 ασθενείς. Η προσέλευση των φροντιστών υπήρξε πολύ μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε πράγμα που επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν! Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ασθενείς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομάδες ασκήσεως μνήμης, εργασιοθεραπείας κ.α., ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο δύσκολο έργο των φροντιστών τους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην συνύπαρξή τους με την ασθένεια. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας σε φροντιστές ασθενών με Άνοια, όπου καταγράφτηκαν οι δυσκολίες , πρακτικές και συναισθηματικές που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ αυτών σημαντικό πρόβλημα είναι και η δυσκολία συμμόρφωσης των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή.
Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου είναι και το πρώτο διαδερμικό αυτοκόλλητο για την νόσο του Alzheimer, το οποίο απελευθερώνει μέσω του δέρματος τη θεραπευτική ουσία ριβαστιγμίνη για χρονικό διάστημα 24 ωρών. Το διαδερμικό αυτοκόλλητο συμβάλλει στην βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στην θεραπεία, καθώς χρησιμεύει ως μια οπτική υπενθύμιση της λήψης της αγωγής και εξασφαλίζει στον ασθενή και το φροντιστή ότι η αγωγή λαμβάνεται.
Επιπλέον, η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, ανακοίνωσε τη νέα εκστρατεία «Ελληνική πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ» μέσω διαδικτύου (www.alzheimerathens.gr), διεξάγεται ψηφοφορία, προκειμένου να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ώστε η Άνοια να γίνει προτεραιότητα στην Δημόσια Υγεία και να αποτελέσει μέσον πίεσης στους υπεύθυνους κρατικούς φορείς.
Πέραν των ιδίων των ασθενών που έρχονται αντιμέτωποι με τη σταδιακή απώλεια της μνήμης τους αλλά και άλλων νοητικών λειτουργιών, θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η ψυχική, οικονομική και σωματική ταλαιπωρία των ανθρώπων του περιβάλλοντος τους, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της αδιάκοπης φροντίδας τους. Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.
Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη εφαρμόζουν ή εκπονούν σχέδια δράσης για την Άνοια.
Στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, ενώ η κ. Σακκά υπογράμμισε πως "πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί φορείς να αγωνιστούμε για να γίνει η Άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία".

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου 9 Φεβρουαρίου 2009,Corporate Communications Per Se.