Ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα (06/02/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Οι Γιατροί της Ειρήνης είναι μία ομάδα εθελοντών γιατρών βετεράνων της ανθρωπιστικής δράσης (η δράση ενός έκαστου εξ ημών χρονολογείται από το 1991), οι οποίοι γνωριστήκαμε κυριολεκτικά στα πέρατα του κόσμου και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ιδρύοντας τους «Γιατρούς της Ειρήνης» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το 2006, όπου αναπτύξαμε τεράστια δραστηριότητα (άνω των 15 αποστολών συνολικά).
Πρόσφατα ήμασταν οι μόνοι Έλληνες που πήγαμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Ν. Οσετία και στις 11 Ιανουαρίου 2009 ο επικεφαλής αποστολών της οργάνωσής μας, Dr. Δημήτρης Μογνιέ, ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να «περάσει» στη Γάζα και να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο Yousef Nazar της πόλης Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας.
Όλα ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου 2009, όταν μία ομάδα από 5 Γιατρούς της Ειρήνης (Νίκος Δούσης-Ρασσιάς, Κώστας Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Μογνιέ, Γιάννης Μουζαλάς και Πέτρος Δρέττας) πετάξαν για Κάιρο με προορισμό τη Γάζα. Στα αιγυπτο-παλαιστινιακά σύνορα αντιμετωπίσαμε την πεισματική άρνηση των αιγυπτιακών αρχών να μας αφήσουν να περάσουμε στη Γάζα (το ίδιο φυσικά έκαναν και με όλους ανεξαιρέτως τους ξένους γιατρούς, όπως και με τους δημοσιογράφους). Αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα ανήμερα τα Φώτα, αποφασισμένοι όσο ποτέ να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, πιστοί στις αρχές μας αρνηθήκαμε να παραδώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που είχαμε μαζί μας (ιδιαίτερα πολύτιμη για τους «ελεύθερους πολιορκημένους» της Γάζας και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας-χειρουργικά εργαλεία, νοσοκομειακά υλικά και φάρμακα) σε οποιονδήποτε «μεσολαβητή», Αιγύπτιο ή Παλαιστίνιο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Βλέπετε είναι πάγια τακτική μας και κανόνας χωρίς εξαίρεση να είμαστε η τελευταία σκυτάλη της σκυταλοδρομίας. Τουναντίον την ασφαλίσαμε σε ένα σίγουρο μέρος στην Αίγυπτο και στις 8 Ιανουαρίου δύο από εμάς (Δούσης & Μογνιέ) ξεκινήσαμε πάλι για τη Γάζα. Και αυτή τη φορά, ξαναντικρύσαμε το ίδιο σκηνικό, από πλευράς Αιγυπτιακών αρχών. Μας ήταν τρομερά επώδυνο να καθόμαστε στην ασφάλεια της Αιγύπτου και να παρακολουθούμε τη σφαγή των αμάχων Παλαιστινίων από τους πυραύλους της Ισραηλινής αεροπορίας. Προβήκαμε μάλιστα σε μία πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας ακτιβιστικού τύπου, ενώ δεν είμαστε ακτιβιστές, ανθρωπιστές γιατροί είμαστε. Αναρτήσαμε εμπρός στα σύνορα ένα πανό που έγραφε "Let the doctors through. Doctors of Peace-Greece-Netherlands". Βλέπετε και ένας Ολλανδός γιατρός θέλησε να προσχωρήσει στην ομάδα μας, και εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να του το αρνηθούμε. Η εικόνα του πανό, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έκανε, μέσω των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων το γύρο του κόσμου και προκάλεσε τεράστια αίσθηση. Στο τέλος, η επιμονή μας νίκησε και την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Μογνιέ ήταν ο πρώτος Έλληνας που πέρασε στη Γάζα. Την επόμενη ημέρα, τον ακολούθησε και ο Νίκος Δούσης-Ρασσιάς. Είχαμε καταφέρει τον στόχο μας. Η βοήθεια είχε φτάσει εκεί που έπρεπε. Τώρα ήμασταν ένα με τα αδέλφια μας, τους Παλαιστινίους. Στο έλεος των Ισραηλινών πυραύλων. Εκτεθειμένοι στον ίδιο ακριβώς κίνδυνο με αυτούς. Η νύχτα της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου ήταν για τη Ραφά μία ματωβαμένη νύχτα. Ένας πύραυλος έπεσε στην κεντρική αγορά της πόλης, με αποτέλεσμα, σε 20 λεπτά, όλος ο ισόγειος και προαύλιος χώρος του νοσοκομείου να γεμίσει άμαχους τραυματίες. Ήταν ένα λουτρό αίματος. Δύο ξεψύχησαν. Άλλοι χειρουργήθηκαν. Όταν τα πράγματα καταλάγιασαν, οι Παλαιστίνιοι έπλεναν τα αίματα με φασίνα. Σαν τους χασάπηδες στα κρεοπωλεία.
Την επόμενη ημέρα, εκτός από τη δουλειά στο νοσοκομείο, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα σχολείο για παιδιά προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Πέσανε τα πουλάκια μου επάνω μας σαν μελίσσι. Η 13η Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκε από δύο μπαράζ πυραύλων, που όμοιά τους δεν είχαμε δει μέχρι τότε. Ένα αμέσως μετά την απογευματινή εκεχειρία στις 16.00 και άλλο ένα στις 20.30. Ευτυχώς όμως, δε συνοδεύτηκαν από το λουτρό αίματος της προηγούμενης νύχτας.
Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου βγήκαμε από τη Γάζα, με σκοπό να επιστρέψουμε την επόμενη ή την μεθεπόμενη με νέα βοήθεια. Διαβλέψαμε όμως, ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να ξαναμπούμε τόσο γρήγορα, και έτσι στις 15 Ιανουαρίου επιστρέψαμε στην Ελλάδα.

ΥΓ. Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον φίλο και συνάδελφό μας και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη, για την αποφασιστική του συμβολή σε όλες ανεξαίρετα τις ανθρωπιστικές μας πρωτοβουλίες.

Αριθμ. λογαριασμού Εθνικής Τραπέζης: 107/480170-91



Πηγή: Γιατροί της Ειρήνης, 23 Ιανουαρίου 2009.