Ένα νέο όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου (13/01/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Ογκολογίας στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, που διοργανώθηκε από την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» στην Αθήνα. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από το μέτωπο της «μάχης κατά του καρκίνου» αφορούσε στον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚΤ): Η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), ενέκρινε τη χρήση της στοχευμένης θεραπείας Erbituxa (cetuximab) σαν θεραπεία 1ης γραμμής σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικό Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚΤ) από πλακώδη κύτταρα.
Η έγκριση στηρίχτηκε κυρίως στα αποτελέσματα της μελέτης EXTREME που δημοσιεύτηκε στο πλέον έγκυρο ιατρικό περιοδικό, στο New England Journal of Medicine, τον Σεπτέμβριο του 2008 και απέδειξε ότι η προσθήκη του Erbituxa (cetuximab) στη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα αυξάνει το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία και κυρίως, παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών με ΚΚΤ. Το Erbituxa (cetuximab) είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων νεοπλασμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΚKΤ.
Ο ΚΚΤ είναι ο έκτος συχνότερος παγκοσμίως, αποτελεί ένα δύσκολα θεραπευόμενο καρκίνο, προσβάλλει κυρίως άνδρες καπνιστές και ενοχοποιείται για 68.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και πάνω από 1.500 στη χώρα μας. Τα περιστατικά ΚΚΤ στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 143.000, και περιλαμβάνουν καρκίνους της γλώσσας, του στόματος, των σιελογόνων αδένων, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των παραρινίων κοιλοτήτων και άλλων. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα έως πρόσφατα ήταν πολύ φτωχά και η κύρια αντιμετώπιση ήταν το χειρουργείο, συχνά παραμορφωτικό, και η ακτινοθεραπεία. Το Erbituxa (cetuximab) αντιπροσωπεύει τη μόνη πρόοδο που σημειώθηκε εδώ και 30 χρόνια, όσον αφορά τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών αυτών, καθώς συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Το Erbituxa (cetuximab) σε συνδυασμό με την τρέχουσα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία προσφέρει αύξηση της επιβίωσης σε όλα τα στάδια της νόσου και ανακούφιση των συμπτωμάτων σε διπλάσιο περίπου αριθμό ασθενών, σε σχέση με την χημειοθεραπεία μόνη της.
Η Merck Serono, η εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του εν λόγω σκευάσματος, έχει μακρά ιστορία στην ανάπτυξη καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών. Η συμβολή της στη θεραπεία του ΚΚΤ αναγνωρίστηκε με την απονομή του Βραβείου CVE (Customer Value Enhancement) από την Frost & Sullivan.

Ο Υπεύθυνος του Συνεδρίου
Κων/νος Νικ. Συρίγος, MD, PhD
Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας

Πηγή: Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2008, UON.