ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ
Eπικεφαλής Δρ. Εμμ. Καλοκαιρινός
(02/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Οι προσεχείς εκλογές της 1 και 2 Ιουνίου για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων στα διάφορα όργανα του Ι.Σ.Α. και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, έρχονται σε μια στιγμή καμπή για τις εξελίξεις, που θα καθορίσουν το επαγγελματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό μέλλον του Ιατρικού Κόσμου της χώρας.
Η ψήφος των Ιατρών - σε όλα τα επίπεδα, αλλά, κυρίως, σε ό, τι αφορά στην έκφρασή της στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Συλλογικό Όργανο εκλεγμένο από τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, αποκτά περισσότερο από ποτέ ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς θα κρίνει το κατά πόσον το μοναδικό θεσμοθετημένο Όργανο - Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Υγείας, θα έχει τη δυναμική που απαιτείται, ώστε οι εξελίξεις αυτές να προχωρήσουν προς τη θετική κατεύθυνση.
Απόδειξη και εγγύηση η μέχρι σήμερα πορεία της παράταξής μας, που σφράγισε σε μεγάλο βαθμό τη δράση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και είχε καθοριστική συμβολή στην υπεράσπιση των κατακτήσεων του Ιατρικού Κόσμου, την προώθηση αιτημάτων και διεκδικήσεών του. Υπάρχουν αιτήματα που ήδη προωθούνται και ρυθμίζονται νομοθετικά. Υπάρχουν άλλα που, κατόπιν των πιέσεών μας, έτυχαν της Κυβερνητικής αποδοχής και αναμένεται η υλοποίησή τους. Υπάρχουν και πολλά, όμως, που παραμένουν άλυτα και που με τη συνέχιση των αποφασιστικών μας παρεμβάσεων, πιστεύουμε ότι θα οδηγηθούν στη λύση τους.
Μέσα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η ΔΗ.Κ.Ι. - Εμμ. Καλοκαιρινός όλα αυτά τα χρόνια που την αναδείξατε με την ψήφο σας σε πλειοψηφία, αγωνίσθηκε με ήθος, συνέπεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα για την επιστημονική, επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια του Ιατρικού Κόσμου της χώρας μας. Προσπάθησε να προβάλλει και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιατροί στο σύνολό τους, αλλά και ο κάθε επιμέρους Κλάδος τους. Το έκανε με επιμονή στην, κατά το δυνατόν, διατήρηση της ενότητας και του σεβασμού στη συναδελφικότητα και την κοινή δράση, θεωρώντας το πρόβλημα του ενός πρόβλημα όλων, μέσα από κανόνες αξιοπρέπειας όπως επιβάλλει το κύρος του Ιατρού ως επιστήμονα και ως ανθρώπου, πράγμα που υπόσχεται να συνεχίσει και στο μέλλον.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας θεωρούμε ότι οφείλεται κυρίως στον ουσιαστικό διάλογο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ζητήματα που προώθησε ήταν το Ασφαλιστικό, το Μισθολόγιο και οι κρίσεις των ιατρών του Ε.Σ.Υ., οι εφημερίες των Νοσοκομειακών Ιατρών, το Τ.Σ.Α.Υ., η σύμβαση με τον ΟΠΑΔ, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Χρόνο Απασχόλησης, οι θέσεις των Ειδικευομένων, οι ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η άδεια άσκησης επαγγέλματος Ιατρών με πτυχίο από χώρες πριν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Π.Δ. 84/2001, το Φορολογικό, οι προμήθειες των Νοσοκομείων, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των Ελευθεροεπαγγελματιών με τα διάφορα Ταμεία, ο Υγειονομικός Χάρτης της χώρας, η ψυχική υγεία και τα ναρκωτικά, ενώ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του και για το περιβάλλον. Η παρουσία μας τόσα χρόνια στον Ευρωπαϊκό χώρο όπου συμμετέχουν οι Εθνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέβαλε στην αναγνώριση και καθιέρωση της χώρας μας σε σημαντικό παράγοντα, καθώς η θέση μας έγινε σεβαστή μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων μας. Αποκορύφωμα αυτής της αναγνώρισης ήταν η εκλογή μας στην Προεδρεία του κορυφαίου Οργάνου του την τριετία 1995-1998, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη μετά από 35 χρόνια διεκδίκησης το Καταστατικό της Ένωσης.
Με τους αγώνες του το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου πέτυχε την καθιέρωση της επίσκεψης των Ιατρών στο ιατρείο από 6 € σε 20 € και την κατ' οίκον, σε 25€. Σημαντική στην επιτυχία αυτή ήταν η συμβολή του πρώην Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη, του Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ν. Αγγελόπουλου, και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα, (πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Υπουργών). Όσον αφορά το πρόβλημα της αύξησης των ιατρικών πράξεων, που παραμένουν καθηλωμένες επί μία δεκαπενταετία, σε εξευτελιστικά επίπεδα, ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί σύντομα, όπως διαβεβαίωσε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διατηρεί και έχει άριστη συνεργασία με ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Αξίζει να τονισθεί ότι, τόσο μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όσο και περιστασιακά, καλύψαμε πλήρως τα αιτήματα των επιμέρους Ενώσεων των Ιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, κ.λπ.). Συμμετείχαμε δραστήρια και αποφασιστικά μαζί με τους άλλους Επιστημονικούς Φορείς σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του Κλάδου μας. Ο διάλογος αυτός, παράλληλα με τους αγώνες του Ιατρικού Κόσμου για τα διάφορα προβλήματά του, έδωσε λύσεις, δρομολόγησε εξελίξεις ή, έστω, έκανε σε πρώτη φάση σαφείς στο Υπουργείο τις προτάσεις των Ιατρών. Προτάσεις που σε μεγάλο βαθμό έχουν διαμορφωθεί στη βάση θέσεων της ΔΗ.Κ.Ι. - Εμμ. Καλοκαιρινός.
Δύναμη της παράταξής μας και πυξίδα για την πορεία της ήταν και παραμένει η στήριξή της από εσάς, την πλειοψηφία του Ιατρικού Κόσμου της χώρας μας που αποτέλεσε μέχρι σήμερα για τη ΔΗ.Κ.Ι - Εμμ. Καλοκαιρινός τιμή και μέτρο αίσθησης ευθύνης απέναντι στο καθήκον που της εμπιστευθήκατε. Θεωρούμε ότι η ενίσχυση της ΔΗ.Κ.Ι. - Εμμ. Καλοκαιρινός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση γι' αυτό. Αυτή τη στήριξη σας ζητάμε και στις προσεχείς Εκλογές. Συνειδητά, μαζικά και αγωνιστικά, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε περισσότερα. Την ενδυνάμωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του μοναδικού θεσμοθετημένου Οργάνου - Συμβούλου της Πολιτείας και του ρόλου του. Την προώθηση των διεκδικήσεων του Ιατρικού Κόσμου και την αναβάθμιση του κύρους του. Το επίπεδο της Υγείας και των Λειτουργών της που έχει ανάγκη μια σύγχρονη Κοινωνία.

ΔΗ.Κ.Ι. - ΕΜΜ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ