ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντικές ανακοινώσεις σε Ημερίδα της
Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής
(02/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 


- Tα "αγκάθια" σε Ασφαλιστικό και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
- 100.000 ασθενείς εξυπηρετούνται καθημερινά από τα ιατρεία του ΙΚΑ.
- Το 70% των εξετάσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα γίνονται μέσω αδιαφάνειας και διαπλοκής.

Υποψήφιοι άνεργοι είναι περισσότεροι από 1.500 νέοι γιατροί κάθε χρόνο. Η ανεργία και η υποαπασχόληση στον ιατρικό κόσμο υπερβαίνει το 25%. Σε δεινή θέση λόγω του ιατρικού πληθωρισμού είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί. Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί και οι γιατροί του ΙΚΑ εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες και με εξευτελιστικές αμοιβές. Oι επισημάνσεις αυτές έγιναν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημερίδας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με μεγάλη συμμετοχή από τον ιατρικό κόσμο. Κατά την εναρκτήρια τελετή, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννης Δατσέρης, ο επίτιμος πρόεδρος και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Σωτήριος Ρηγάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, σημαντικά βήματα έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Ειδικότερα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ κ. Γιώργος Πατούλης εξήγησε ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση τη τιμής της επίσκεψης στα 20 ευρώ, η απλοποίηση των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την ίδρυση ιδιωτικών ιατρείων καθώς και η θεσμοθέτηση της ισοτιμίας της υπογραφής του ιδιώτη γιατρού με το γιατρό που εργάζεται στο Δημόσιο.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη έχει δρομολογηθεί η αύξηση των τιμών των παρακλινικών εξετάσεων, η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ιατρικούς συλλόγους, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων και Ιατρικών Συλλόγων και μία σειρά ακόμα σημαντικών ζητημάτων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΛΙΑ κ. Γιάννης Δατσέρης, υπογράμμισε ότι οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων βρίσκονται καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991!Όπως ανέφερε ενδεικτικά, οι σημερινές τιμές παρακλινικών εξετάσεων είναι στο 1,76 ευρώ για τη γενική ούρων, στα 2,88 ευρώ για τη γενική αίματος, στα 2,26 ευρώ για τη μέτρηση σακχάρου, στο 1,76 ευρώ για ακτινογραφία άκρας χειρός και στα 4,05 ευρώ για την ακτινογραφία θώρακος!

Ο Ασφαλιστικός Νόμος
Ενα από τα σημαντικά θέματα της ημερίδας ήταν οι σημαντικές επιπτώσεις του πρόσφατα ψηφισμένου ασφαλιστικού Νόμου στο συνταξιοδοτικό των γιατρών. Περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες οι οποίες θα συνταξιοδοτηθούν στα 60 έτη αντί των 58 που ισχύει σήμερα, ενώ από το έτος 2017 σταματά ουσιαστικά η πρόωρη σύνταξη για τις μητέρες ανηλίκων. Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος αναφερόμενος στις αλλαγές που επιφέρει ο Νόμος 3655/2008 για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επισήμανε ότι περιέχει σειρά διατάξεων που αφορούν στους γιατρούς, κυρίως στα άρθρα από 25 έως 38.
Ειδικότερα, σε αυτά περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:
- Από 1η Ιανουαρίου 2013 αυξάνεται προοδευτικά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες γιατρούς, από 58 έτη που είναι σήμερα (35ετία), στα 60 έτη.
- Από την αρχή του 2013, αυξάνεται προοδευτικά και το όριο ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση παλαιών ασφαλισμένων, μητέρων ανηλίκων παιδιών, από 50 που είναι σήμερα στα 55 έτη. Έως το έτος 2017 - είπε ο καθηγητής - η πρόωρη συνταξιοδότηση θα έχει καταργηθεί.
- Μετά το 2013, θα υπάρξει δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών, τα οποία θα κληθούν να «αιμοδοτήσει» πιο αδύναμα οικονομικά Ταμεία.

Οι θετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Νόμο είναι οι εξής:
Άνδρες και γυναίκες γονείς ανάπηρων παιδιών μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται με 7.500 ένσημα στα 25 χρόνια υπηρεσίας (ίσχυε μόνο για τις γυναίκες). Ο Νόμος περιλαμβάνει, επίσης, ευεργετικές διατάξεις για τις μητέρες, με προσμέτρηση πλασματικού χρόνου (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών).

Αντιδράσεις για την Πρωτοβάθμια
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η τρίτη εκδοχή του νομοσχεδίου - σημείωσε - περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές, οι οποίες προστέθηκαν μετά από παρεμβάσεις των ιατρικών φορέων. Αφήνει, όμως, εύστοχα και μία «κερκόπορτα», σύμφωνα με την οποία, μπορεί με μία απλή υπουργική απόφαση να αντιστραφούν όλα.
Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, το σχέδιο Νόμου εξυπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου της Υγείας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Για προστασία επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της επαγγελματικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων γιατρών, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Σωτήρης Ρηγάκης, ο οποίος χαρακτήρισε παρελκυστική την πολιτική του υπουργείου Υγείας στο θέμα:
«Οι ολιγοπωλιακές αλυσίδες στον ιδιωτικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκμεταλλεύονται για πενταροδεκάρες τις άδειες των γιατρών, με αποτέλεσμα το 60% και 70% των εξετάσεων να γίνονται μέσω αδιαφάνειας και διαπλοκής. Οι γιατροί μη έχοντας στον ήλιο μοίρα κατευθύνονται στις μεγάλες αλυσίδες και αναγκάζονται να υποκύπτουν σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, προκειμένου να επιβιώσουν».

Ο κ. Ρηγάκης τόνισε ότι θεμελιακές προϋποθέσεις ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξακολουθούν να μη θεσμοθετούνται, όπως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και ο Υγειονομικός Χάρτης της χώρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΙΚΑ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Όπως εξήγησε, το ΙΚΑ έχει έξι εκατομμύρια ασφαλισμένους και προϋπολογισμό 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Βλασταράκος μίλησε για ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων καθώς:
- Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη του Ταμείου το 2007 ήταν 700 ευρώ Πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΟΑΕΕ έχει 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 350 ευρώ κατά κεφαλή ετήσια δαπάνη.
- Ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ εχουν 700 ευρώ κατά κεφαλή δαπάνη ενώ το ΤΑΠΟΤΕ γύρω στα 950 ευρώ. Ο ΟΑΠ-ΔΕΗ και το Ταμείο των Τραπεζών έχουν γύρω στα 1.100 ευρώ κατά κεφαλή δαπάνη.
- Το ΙΚΑ διαθέτει 350 μονάδες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας και πέντε νοσοκομεία. Καθημερινά τα ιατρεία του δέχονται 70.000 τακτικά ραντεβού και 30.000 έκτακτα περιστατικά.

Ο κ. Βλασταράκος κατέληξε τονίζοντας ότι τα ιατρεία του ΙΚΑ θα πρέπει για ένα μεταβατικό διάστημα να παραμείνουν στο ΙΚΑ με την προοπτική στο μέλλον να οδηγηθούμε στην Ελεύθερη Επιλογή γιατρού μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.