ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
«Βάλε Στόχο τη Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης»,
διοργανώνεται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης
(02/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

- Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φαρμακοποιούς και διοργανώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
- Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas και της εταιρείας Karabinis Medical-Microlife.

Αθήνα, 14 Μαΐου 2008
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης (17 Μαΐου), διοργανώνεται μια σειρά από επιστημονικές εκδηλώσεις, με θέμα «Βάλε στόχο τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης», με κύριο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των φαρμακοποιών γύρω από αυτό το υψίστης σημασίας θέμα.

Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα, 14 Μαΐου, με μια εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης «Polis» με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γεώργιο Σ. Στεργίου, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης της Γ' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα στις 19 Μαΐου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η Novartis Hellas και η εταιρεία Karabinis Medical-Microlife.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - ένας στους τέσσερις ενήλικες - πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση[1]. Κάθε χρόνο, η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για σχεδόν έναν στους οκτώ θανάτους (7 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος[2]), προκαλώντας βλάβες στην καρδιά, τα μάτια, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς[3]. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 7,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση[4].

Παρότι η υπέρταση διαγιγνώσκεται εύκολα και παρά την ύπαρξη αρκετών διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, η πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν δεν επιτυγχάνουν τον έλεγχο της νόσου[5]. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για περίπου 2/3 των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση οι οποίοι διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους6, διατρέχοντας έτσι μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Δέσμευση στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Η Novartis κατέχει παγκοσμίως κορυφαία θέση στην ανακάλυψη και διάθεση καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.
Διαθέτει σκευάσματα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια - αληθινές μάστιγες της εποχής μας. Παράλληλα, το ερευνητικό μας πρόγραμμα εστιάζεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια, και την αρτηριοσκλήρωση.
Φέτος, η Novartis, σε διεθνές επίπεδο, ένωσε τις δυνάμεις της με την World Hypertension League (Παγκόσμια Αντιυπερτασική Κίνηση) με σκοπό την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης έρευνας που διεξήχθη ποτέ για την υπέρταση, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των πολιτών σε σχέση με την υπέρταση και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος γενικότερα, την υπ' αριθμόν ένα αιτία θνητότητας παγκοσμίως. Η έναρξη της έρευνας με τίτλο «Εσείς γνωρίζετε τις τιμές σας;» ("Do You Know Your Numbers?"') θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης... Η έρευνα, η οποία στόχο έχει να προσδιορίσει το ποσοστό της επίγνωσης των ανθρώπων σχετικά με την υπέρταση, τη χοληστερίνη και το διαβήτη αλλά και το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν τις εν λόγω παθήσεις, θα διεξαχθεί σε 15 χώρες (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο του 2008, συμπίπτοντας έτσι με την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στα πλαίσια του εορτασμού της οποίας το κεντρικό θέμα θα έχει τον τίτλο «Μάθε τους κινδύνους που διατρέχεις» ("Know Your Risk") με ιδιαίτερο βάρος στο πρόβλημα της υπέρτασης.

Η Novartis
Η Novartis AG στο χώρο της Υγείας παρέχει λύσεις στις αναφυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Επικεντρωμένη αποκλειστικά σε αναπτυσσόμενους τομείς της Υγείας, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά, καθώς και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς. Το 2007, επενδύθηκαν περίπου 6,4 δις δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Aνάπτυξης. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 98.000 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση: http://www.novartis.com

Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. έχει κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και στα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, ενώ λειτουργούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα, όπου συνολικά απασχολούνται 470 εργαζόμενοι.

Βιβλιογραφία
1. Kearney et al. Global burden of hypertension: analysis of worldwide data. Lancet 2005; 365: 217-223
2. Ezzati et al. Selected major risk factors and global regional burden of disease. The Lancet. 2002; 360: 1347 - 1359
3. Statistical Fact Sheet: International Cardiovascular Disease Statistics. American Heart Association 2004
4. Lawes et al. Global burden of blood-pressure-related disease, 2001. The Lancet. 2008; 371: 1513-18
5. Chobanian et al. Seventh Report of the Joint National Committee on prevention, detection, evaluation, and treatment of high blood pressure. Hypertension. 2003; 42: 1206-1251
6. Gerth. Compliance and persistence with newer antihypertensive agents. Curr Hypertens Rep 2002;4:424-433.




Υψηλή αρτηριακή πίεση: Μια παγκόσμιας κλίμακας κρίση της δημόσιας υγείας
Ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση

Το ιστορικό
Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο - ένας στους τέσσερις ενήλικες - πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση. [1] Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση η οποία σε κάθε κτύπο της καρδιάς προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Κάθε χρόνο, η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για σχεδόν έναν στους οκτώ θανάτους (7 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος[2]), προκαλώντας βλάβες στην καρδιά, τα μάτια, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς του ανθρώπινου οργανισμού[3]. Παρότι η υπέρταση διαγιγνώσκεται εύκολα και παρά την ύπαρξη αρκετών διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, η πλειονότητα των ασθενών δεν επιτυγχάνουν τον έλεγχο της νόσου[4].
Παρακάτω, η αριστερή εικόνα παρουσιάζει μια υγιή αρτηρία με φυσιολογική ροή αίματος. Ωστόσο, η εικόνα δεξιά, είναι η αρτηρία ενός ατόμου με υψηλή αρτηριακή πίεση. Το τοίχωμα της νοσούσας αρτηρίας (δεξιά) είναι σκληρό και παχύ, έχοντας χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερη δύναμη για την προώθηση του αίματος μέσω της αρτηρίας.

Οι παραπάνω τρισδιάστατες απεικονίσεις είναι εικόνες που προέρχονται από πραγματικούς ασθενείς. Δημιουργήθηκαν από σαρώσεις σε πραγματικό ασθενή χρησιμοποιώντας κατ' αποκλειστικότητα μια πολύ προηγμένη τεχνολογία, καθώς και από MRI, CT και υπέρηχους τελευταίας τεχνολογίας.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση;
Μολονότι όλοι μπορεί να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να απευθύνονται στους επαγγελματίες που παρέχουν Υπηρεσίες Υγείας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο να αντιμετωπίσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Στους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, περιλαμβάνονται[5]:
- Οι διαβητικοί
- Οι ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών
- Οι καπνιστές
- Οι υπέρβαροι
- Οι άνθρωποι με καθιστικό τρόπο ζωής
- Οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη
- Οι γυναίκες μέσης ηλικίας και οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σε κάθε κτύπο της καρδιάς, προκαλεί βλάβες.

.Στα αιμοφόρα αγγεία
Tα υγιή αιμοφόρα αγγεία, που φαίνονται αριστερά, είναι λεία και ελαστικά.  Ωστόσο, στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ελαστικές ίνες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όπως φαίνεται δεξιά, έχουν αντικατασταθεί από ένα λιγότερο ελαστικό υλικό.
.Στους νεφρούς
Ενώ ο νεφρός αριστερά είναι υγιής, στο νεφρό δεξιά, οι αρτηρίες και τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα οποία διεξάγεται η διήθηση έχουν υποστεί βλάβη λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Στο τέλος, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι τόσο επιβλαβής ώστε τα άτομα που πάσχουν από αυτή, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια[6]. Τα άτομα που πάσχουν από πιο σοβαρή μορφή της πάθησης έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Δύο δείκτες είναι βασικοί για την αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης, η μέτρηση της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Αυτοί υποδηλώνουν την πίεση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων όταν η καρδιά είναι σε συστολή ή διαστολή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται γενικά σαν η Συστολική Πίεση των 140 mmHg ή παραπάνω ή σαν η Διαστολική Πίεση των 90 mmHg ή παραπάνω.[4] Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται για κάθε αύξηση της Συστολικής Πίεσης κατά 20 mmHg ή για κάθε αύξηση της Διαστολικής Πίεσης κατά 10 mmHg πάνω από την πίεση 115/75 mmHg[7]. Το ήμισυ περίπου των ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και τα δύο τρίτα εκείνων που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν Αρτηριακή Πίεση μεγαλύτερη από 160/95 mmHg.[6] Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας η επίτευξη των στόχων της Συστολικής Αρτηριακής Πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, αφού η Συστολική Αρτηριακή Πίεση είναι ευρέως αποδεκτή από την ιατρική κοινότητα σαν τον πιο αξιόπιστο δείκτη του κινδύνου για επιπλοκές λόγω της υψηλής Αρτηριακής Πίεσης.[4]
Οι παρακάτω εικόνες παρουσιάζουν τις επιπτώσεις της καρδιακής προσβολής και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Καρδιακή προσβολή
Η καρδιά αριστερά είναι υγιής. Η εικόνα δεξιά παρουσιάζει τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η καρδιακή προσβολή. Η μαυρισμένη περιοχή είναι η περιοχή που στερήθηκε οξυγόνου κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής, οδηγώντας σε νέκρωση του ιστού στη συγκεκριμένη περιοχή.
Καρδιακή ανεπάρκεια
Η υγιής καρδιά αριστερά, είναι σε θέση να επιτελεί την αντλητική λειτουργία φυσιολογικά. Ωστόσο, καταστάσεις όπως η καρδιακή προσβολή και η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλούν βλάβες στο μυϊκό ιστό, αναγκάζοντας την καρδιά να λειτουργεί εντονότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σε μέγεθος ο καρδιακός μυς, ενώ με την πάροδο του χρόνου τα τοιχώματα της καρδιάς διατείνονται, παχύνονται και γίνονται δύσκαμπτα, όπως φαίνεται και στην καρδιά δεξιά. Σταδιακά η καρδιά χάνει την αντλητική της ικανότητα.

Η υψηλή Αρτηριακή Πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία
Η υπόδειξη που γίνεται πάντα στα άτομα που πάσχουν από υψηλή Αρτηριακή Πίεση είναι να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρέπει να λαμβάνουν δύο ή περισσότερα φάρμακα για να θέσουν την Αρτηριακή τους Πίεση εντός των φυσιολογικών ορίων.[i] Τα καλά νέα είναι ότι, εάν η υψηλή Αρτηριακή Πίεση ελεγχθεί σωστά, η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, των καρδιακών προσβολών κατά 25 % και της καρδιακής ανεπάρκειας κατά το ήμισυ.[4]

[i] Ofili. Dispelling the Myth of "Aggressive" antihypertensive therapy. The Journal of Clinical Hypertension. 2006; 8: 4- 11