ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιδιωτικά Συστήματα Υγείας: εξελίξεις και προοπτικές ανάπτυξης
Διεθνής Ημερίδα της INTERAMERICAN
(27/05/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του MEDISYSTEM, Συστήματος Υγείας της INTERAMERICAN, η εταιρεία οργάνωσε το Σάββατο 10 Μαΐου στην Αθήνα, διεθνούς ενδιαφέροντος ημερίδα, με θέμα τις εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των Ιδιωτικών Συστημάτων Υγείας.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν τη θέση του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας σε σχέση με τις ανάγκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας και εστίασαν σε ζητήματα διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης των Ιδιωτικών Συστημάτων Υγείας.

Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Γ. Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου NTERAMERICAN, o οποίος χαρακτήρισε το 2008 ως έτος Υγείας για την INTERAMERICAN. Αναφέρθηκε στην 10ετή εμπειρία της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας της εταιρείας, το οποίο είναι μοναδικό για την ελληνική ασφαλιστική αγορά παρέχοντας, πέρα από τη δυνατότητα επιλογής ενός ευρέως φάσματος ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, μέσα από ένα οργανωμένο πανελλαδικό δίκτυο συνεργαζομένων ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και νοσηλευτικών μονάδων, σε συνέργεια με την Άμεση Ιατρική Βοήθεια INTERAMERICAN ("Γραμμή Υγείας 1010"). Ο κ. Κώτσαλος επεσήμανε τις τάσεις αύξησης του ρυθμού εργασιών των παρόχων υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας, που τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 10% ετησίως και παρατήρησε πως ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά ως προς το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις σημερινές κοινωνικές παραμέτρους, ικανοποιώντας τη ζήτηση υπηρεσιών μέσα από δομημένη οργάνωση και με ελεγχόμενο κόστος, που δεν θα αγνοεί τις οικονομικές συγκυρίες.
Μίλησαν ακόμη ο κ. Willem van Duin, μέλος του Executive Board της EUREKO, μητρικής εταιρείας της INTERAMERICAN και Υπεύθυνος του Health Business της EUREKO, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο κ. Tom Sackville, Διευθύνων Σύμβουλος του International Federation of Health Plans (IFHP), UK, ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Νικόλαος Μητσακάκης, Διευθυντής Πολυιατρείου Medifirst INTERAMERICAN, η κ. Εύη Χατζηανδρέου, MD., Διευθύντρια του Health and Healthcare at Rand Corporation Europe, UK, o κ. Delon Human, MD., Πρόεδρος του Euroswiss Health - Former Secretary General και CEO του World Medical Association.
Τη σειρά των ομιλητών έκλεισε ο κ. Γιώργος Βελιώτης, MD., Διευθυντής Υγείας INTERAMERICAN και Πρόεδρος του Eurapco Health Business Group, ο οποίος τόνισε ότι η INTERAMERICAN έχει στρατηγική ανάπτυξης στην υγεία με γνώμονα την προώθηση καινοτομικών προϊόντων που βασίζονται στην πλατφόρμα του Συστήματος Υγείας MEDISYSTEM και εστιάζουν στην πρόληψη, την προαγωγή και την πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας. Ο κ. Βελιώτης επεσήμανε τα καθοριστικά φαινόμενα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, των χρονίων παθήσεων και της εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας που συνεπιφέρουν ανάγκες αλλά και κόστος, το οποίο πρέπει να ελέγχεται με σωστή διαχείριση των παρεχομένων ασφαλιστικών καλύψεων και υπηρεσιών. Όπως είπε, η INTERAMERICAN ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις θα κινηθεί σε δύο άξονες: στον άξονα της συνεργασίας ιδιωτικού - δημοσίου τομέα και σε αυτόν της έμφασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στη νοσηλεία μιας ημέρας.
Χαιρετισμό της εκδήλωσης απέστειλε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος υπογράμμισε την προσφορά   των υπηρεσιών του Δικτύου Υγείας της INTERAMERICAN στην  προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης στους πολίτες
Χορηγός της Ημερίδας είναι η φαρμακευτική εταιρεία NOVO NORDISK και η MILLENNIUM BANK. Χορηγός Επικοινωνίας ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA.


Εικόνα 1. Γ. Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου NTERAMERICAN.


Εικόνα 2. Γ. Βελιώτης, MD., Διευθυντής Υγείας INTERAMERICAN και Πρόεδρος του Eurapco Health Business Group.


Εικόνα 3. Willemvan Duin, μέλος του Executive Board και Υπεύθυνος του Health Business της EUREKO.


Εικόνα 4. Το ακροατήριο.


Σάββατο 10 Μαΐου 2008, Ξενοδοχείο Intercontinental
Χαιρετισμός κ. Γ. Κώτσαλου
Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου INTERAMERICAN

Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε να παρευρίσκεσθε σήμερα εδώ, σε μια ημερίδα διακοινώνησης ιδεών, απόψεων και γνώσεων για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον σύγχρονο κόσμο της Ιατρικής, παντού και στην Ελλάδα.Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους γιατρούς που συνεργάζονται με την INTERAMERICAN, έχοντας ενταχθεί στο Δίκτυο του MEDISYSTEM. Αποτελούν την αιχμή του Συστήματός μας. Είναι αυτοί που εκφράζουν στην πράξη την κοινωνική εφαρμογή του και τη χρησιμότητα του MEDISYSTEM για τους ασφαλισμένους της INTERAMERICAN. Η αξία του Συστήματος από τη δική τους δουλειά κρίνεται κατά πρώτο λόγο. Το 2008 είναι το Έτος της Υγείας για την INTERAMERICAN. Σήμερα, γιορτάζουμε τα 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του MEDISYSTEM, που 10 χρόνια μετά από την έναρξή του, παραμένει το μοναδικό και πρότυπο ολοκληρωμένο ιδιωτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Επιμένω στον χαρακτηρισμό ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Tο MEDISYSTEM αποδεικνύει ότι η INTERAMERICAN έχει δώσει μια διαφορετική διάσταση στον τομέα της ασφάλισης Υγείας, ελέγχοντας διοικητικά και οργανωτικά στο σκέλος της παροχής υπηρεσιών αυτό που ασφαλιστικά καλύπτει, μέσα από τα προγράμματα του MEDISYSTEM. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του ολοκληρωμένου Συστήματος, μας πείθουν ότι πρόκειται για ένα υποδειγματικό μοντέλο που βέβαια, πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής.

Το περιβάλλον
Ποιά είναι η σημερινή εποχή, ποιές είναι αυτές οι ανάγκες; Αξίζει να δούμε τα γνωρίσματα που στοιχειοθετούν τη σύγχρονη πραγματικότητα για τον ιδιωτικό τομέα υγείας στη χώρα μας.
- Κατ' αρχάς, να δούμε πώς διαμορφώνεται η σύνθεση του πληθυσμού. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής αυξάνεται συνεχώς και το 2050, δηλαδή σε 40 και κάτι χρόνια, εκτιμάται ότι το 31,5% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.
- Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών (38,6%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που "χτυπάει" στην υγεία, ενώ οι δαπάνες για υγεία στη χώρα μας συνεχίζουν να υπολείπονται του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.
- Οι δαπάνες για δημόσια υγεία έτρεξαν την επταετία 1998-2004 με μέσο ρυθμό αύξησης 9,4%, ενώ για την ιδιωτική υγεία με μέσο ρυθμό 8,1%. Τα τελευταία χρόνια ο μέσος ρυθμός αύξησης των εργασιών των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων ξεπερνά το 10%.
- Η εξαγγελία δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας (Ε.Φ.Π.Υ.), ο οποίος με κορμό το ΙΚΑ θα συνενώσει οργανικά όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των Ταμείων, εκτιμάται ότι θα αλλάξει σημαντικά και την λειτουργία της δημόσιας περίθαλψης.
- Σήμερα, η αγορά υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας (διάγνωσης - πρόληψης) από ιδιώτες στην Ελλάδα υπολογίζεται σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Όλα τα στοιχεία, λοιπόν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τομέας της ιδιωτικής υγείας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εμείς στην INTERAMERICAN πιστεύουμε ότι σε αυτή την πορεία ανάπτυξης ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις σημερινές κοινωνικές παραμέτρους. Να ικανοποιεί τη ζήτηση υπηρεσιών μέσα από επαρκείς οργανωτικές δομές και με ελεγχόμενο κόστος, που δεν θα αγνοεί τις οικονομικές συγκυρίες.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Στον χώρο της υγείας, η ιδιωτική ασφάλιση έχει σημαντικό μερίδιο συμμετοχής και κομβικό ρόλο για τη φροντίδα υγείας, παρεμβαίνοντας ανάμεσα στον άνθρωπο και στις υπηρεσίες με παροχή ασφαλιστικής κάλυψης.
Είναι γεγονός ότι στη διαχείριση της ασφάλισης υγείας οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να λύσουν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από επιπόλαιες διαχειριστικές επιλογές του παρελθόντος, όσον αφορά κυρίως στις κάρτες νοσηλείας. Όμως, πέρα από αυτό οι εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου που τηρούμε στάση υπεύθυνη και έχουμε θέση και προοπτική στην υγεία, θέλουμε τη συνεργασία με το δημόσιο σύστημα, για να συμβάλουμε μαζί του κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά ευρύτερα και σε όλο το φάσμα του τομέα υγείας. Έως πρόσφατα, ο διάλογος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με την Πολιτεία ήταν υποτυπώδης. Σήμερα, έχουμε ενδείξεις για καλή θέληση συνεργασίας και την υπόσχεση για βοήθεια στην ανάδειξη της σημασίας της Πρόληψης.

Η θέση της INTERAMERICAN στο διαμορφούμενο τοπίο
Σε αυτό το περιβάλλον, η INTERAMERICAN, όπως ο ιδιωτικός τομέας στο σύνολό του άλλωστε, τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από το δημόσιο. Η INTERAMERICAN ήταν, είναι και θα παραμείνει εταιρεία ηγέτης στην ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα και ειδικά στην Υγεία.
Αυτή την στιγμή υλοποιούμε μια πρωτοποριακή στρατηγική η οποία έχει στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της INTERAMERICAN  στον χώρο της Υγείας, όπου πιστεύουμε πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Το MEDISYSTEM  θα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της ανάπτυξης. Στην Ευρώπη, ο ιδιωτικός τομέας υγείας βρίσκεται μπροστά και έχει μια ξεκάθαρη σχέση συμπληρωματικότητας με το δημόσιο σύστημα. Στην Ολλανδία, η EUREKO είναι ηγέτης στον τομέα υγείας. Έχει τους πόρους και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για την βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη στην Υγεία, υποστηρίζοντας την INTERAMERICAN στην προσπάθεια της Μελετά τα χαρακτηριστικά  της κάθε τοπικής αγοράς για να προσαρμόζει τις λύσεις και τη στρατηγική της σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προωθεί και στηρίζει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας από χώρα σε χώρα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είναι μαζί μας συνάδελφοι των αδελφικών εταιρειών της EUREKO στην ευρύτερη περιοχή, όπως η INTERAMERICAN  Ρουμανίας, η EUREKO SIGORTA της Τουρκίας, INTERAMERICAN Βουλγαρίας, INTERLIFE της Κύπρου  και η Union της Σλοβακίας. Κάποιοι από αυτούς, έχουν ακολουθήσει ή ακολουθούν τα βήματα του MEDISYSTEM για την ανάπτυξη τους στην υγεία στις τοπικές τους αγορές. Το MEDISYSTEM στην Ρουμανία ήδη λειτουργεί με επιτυχία δυόμισι χρόνια τώρα, με την συνεχή και ενεργό στήριξή μας από την Ελλάδα, ακολουθώντας το ελληνικό πρότυπο της INTERAMERICAN.
Με το MEDISYSTEM προσφέρουμε μεγάλες δυνατότητες παροχής υπηρεσιών με έμφαση στην ΠΡΟΛΗΨΗ. Η πρόληψη είναι το μεγάλο ζητούμενο για την υγεία στη χώρα μας. Επίσης, να προσθέσω ότι το Δίκτυο του MEDISYSTEM είναι διαμορφωμένο με αυστηρά κριτήρια επιλογής, για να μπορούμε να παρέχουμε την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που θέλουμε μέσω των γιατρών, των Διαγνωστικών Κέντρων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται μαζί μας.  Ειδικότερα, αντιλαμβανόμαστε ως ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό τον ρόλο του γιατρού για την επιτυχία του Συστήματος.
Κλείνοντας, έχω την βεβαιότητα ότι από τους ομιλητές της Ημερίδας θα ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα για τα Ιδιωτικά Συστήματα Υγείας, που θα βοηθήσουν στη διερεύνηση των προβλημάτων και στην αντιμετώπισή τους, στη βελτίωση των Συστημάτων.
Τα Ιδιωτικά Συστήματα Υγείας πρέπει να φθάνουν ως άμεσο και πραγματικό όφελος στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Αυτό το τελευταίο θέλω να το υπογραμμίσω διότι εκφράζει τις βασικές στοχεύσεις των δραστηριοτήτων της INTERAMERICAN στην υγεία, που δεν είναι απλά μια εμπορική υπόθεση.


Κύρια σημεία ομιλίας κ. Γ. Βελιώτη
Διευθυντής Υγείας INTERAMERICAN και Πρόεδρος του Eurapco Health Business Group

- Η ασφαλιστική αγορά υγείας είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες και αλλάζει. Αλλάζουν οι ανάγκες, αλλάζει και η ασφαλιστική κάλυψη αυτών των αναγκών.
- Οι δείκτες της αγοράς δείχνουν πως η μεγαλύτερη ανάγκη του Ελληνικού πληθυσμού είναι η κάλυψη της υγείας.
- Η INTERAMERICAN κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στον τομέα της υγείας και στρατηγική της είναι να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο για να καλύψει τα κενά της αγοράς με καινοτόμα προϊόντα βασιζόμενα στην πλατφόρμα του MEDISYSTEM.
- Παγκοσμίως παρατηρείται, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης των χρονίων παθήσεων και της εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας, ότι όλο και περισσότερο πρέπει να συγκεντρωθούμε στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την προαγωγή της υγείας. Αυτές είναι οι ανάγκες και πρέπει να καλυφθούν.
- Οι άξονες όπου θα κινηθεί η INTERAMERICAN ακολουθώντας τις Διεθνές Τάσεις είναι 2: οι συνεργασίες ιδιωτικού-δημοσίου τομέα και η έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην νοσηλεία μίας μέρας.
- Η βασική ανάγκη των πελατών μας είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εσείς -ως ιατροί πρώτης γραμμής-  ορίζετε αυτή την ποιότητα σε μεγάλο βαθμό.


Κύρια Σημεία ομιλίας κ. Willem van Duin
Member of EUREKO Executive Board

Η παρουσία της EUREKO στην Ολλανδία και στην ευρύτερη περιοχή

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΧΩΡΑ Κύρια Χαρακτηριστικά
Ολλανδία

Ηγέτης Αγοράς στον τομέα της Υγείας.
4,7 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Ελλάδα

Μεγάλη Αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος.
Μοναδικό σύστημα διαχείρισης της Υγείας.

Ρουμανία

Η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στο κομμάτι της υγείας με  μοναδική υποδομή για τη διαχείριση της Υγείας.

Σλoβακία

350.000 πελάτες.
Μερίδιο αγοράς 6%. Κατατάσσεται στην 5η θέση.

Τουρκία

Αγορά με πολύ μεγάλη δύναμη και μεγάλη δυναμική. Αξιοποίηση εμπειρίας και τεχνοτροπίας της EUREKO.

Το όραμα της EUREKO για την Νοτιοανατολική Ευρώπη
- Υπάρχουν συγκεκριμένες ευκαιρίες ανάπτυξης της EUREKO στην περιοχή.
- Υπάρχει ήδη μια πολύ δυνατή παρουσία σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα.
- Η EUREKO υποστηρίζει την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών που ανήκουν στον Όμιλο.
- Συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να  συμβάλει θετικά  στην εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος υγείας που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες κάθε χώρας.

Κατευθυντήριες αρχές ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας
- Προσαρμογή στις ανάγκες των τοπικών αγορών.
- Δεν μπορεί να υπάρχει «μεταφύτευση» πρακτικών από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς  πρώτα να υπάρξει προσαρμογή ανάλογα με τη νομοθεσία, αγορά και τις οικονομικές συνθήκες της κάθε χώρας.
- Οι στρατηγικές συνεργασίες διευκολύνουν σε μια υγιή ανάπτυξη
- Συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα
- Παροχέας - ασφαλιστικοί συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσοκομείων κ.λ.π.
- Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και λύσεις
- Πρόσβαση
- Cost Effectiveness
- Διασφάλιση ποιότητας
- Ο ρόλος των γιατρών
- Οι πελάτες μας είναι στα χέρια των γιατρών
- Ο ρόλος του γιατρού είναι ζωτικής σημασίας  για το επίπεδο ποιότητας της υπηρεσίας και το κόστος της υπηρεσίας
- Ασφάλεια και γιατροί θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να επιτύχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας