Δυσκοιλιότητα: Ένα συχνό πρόβλημα στον Ελληνικό πληθυσμό
Δελτίο τύπου
(23/05/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα


H έγκαιρη διάγνωση, η σωστή αντιμετώπιση και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας είναι οι βάσεις μείωσης του προβλήματος

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), με αφορμή την 10η Μαΐου, Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα και είχε την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Με βάση αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών που διεξήχθησαν από το ΕΛΙΓΑΣΤ και τμήμα τους παρουσιάσθηκε ήδη στο περυσινό, ενώ τα υπόλοιπα θα παρουσιαστούν στο φετινό Διεθνές Συνέδριο Γαστρεντερολογίας (DDW) στα μέσα Μαΐου 2008, φαίνεται ότι
- Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό, αφού το ποσοστό των πασχόντων ανέρχεται σε 16% τον τελευταίο χρόνο και περίπου 1 στους 5 Έλληνες δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα δυσκοιλότητας τουλάχιστον 1 φορά στο παρελθόν.
- To πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες. Με βάση δεδομένα του τελευταίου έτους οι 7 στους 10 δυσκοίλιους είναι γυναίκες.
- Οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι και λιποβαρείς φαίνεται να πάσχουν από δυσκοιλιότητα συχνότερα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
- Η δυσκοιλιότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αφού οι περισσότεροι από τους πάσχοντες (>70%) έχουν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ανορεξία, κακή διάθεση, νευρικότητα κλπ.
- Το 81% και 70% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα το ίδιο ή πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και από το κρυολόγημα αντίστοιχα.
- Περίπου 1 στους 4 απ΄ όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ιδίως όσοι είναι νέοι, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Ενας στους 3 παίρνουν παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα (π.χ. τσάι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ακτινίδια, λιναρόσπορους κ.λπ.), ενώ 46% παίρνουν φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικά).
- Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή υπακτικών φαρμάκων, όπως ονομάζονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παρότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για ευρεία χρήση των υπακτικών, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υπακτικά είναι γενικώς ασφαλή φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση των υπακτικών για περισσότερο από μισό αιώνα έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.
- Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.
- Μόνο 47% των πασχόντων έχει συμβουλευτεί γιατρό. Περίπου 1 στους 8 πάσχοντες θεωρούν τη δυσκοιλιότητα μη ιατρικό θέμα, ενώ 1 στους 5 ηλικίας >45 ετών θεωρούν ότι η δυσκοιλιότητα είναι φυσιολογικό πρόβλημα της ηλικίας.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από 10 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38 %.
- Άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ίσως έχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους. Έτσι, σε μερικούς πάσχοντες μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και αντιδραστική μελαγχολία, που είναι μία μορφή κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, η προσεκτική μελέτη των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας έδειξε ότι πολλά από αυτά συναντώνται σε ψυχικές διαταραχές και ειδικά στην κατάθλιψη, δυσθυμία, σύνδρομο συνεχούς κοπώσεως κ.λπ.
Τελικά, οι αντιλήψεις που επικρατούν για τις αιτίες και την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, αν και δεν είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά, έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα παραπάνω ευρήματα αυτά προκάλεσαν προβληματισμό και κρίθηκε σκόπιμη η προσπάθεια για εκτενέστερη ενημέρωση του κοινού πάνω σε αυτό το θέμα. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για τα αίτια και κυρίως για τους καταλληλότερους τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μακροχρόνια μείωση του προβλήματος.

Το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ για την "Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσκοιλιότητα" θα πραγματοποιήσει τις εξής ενέργειες:
Προβολή Ενημερωτικού Τηλεοπτικού Σποτ
Εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου
Ενθέσεις του εντύπου στα ΜΜΕ
Συνεντεύξεις των εκπροσώπων του σε ραδιο-τηλεoπτικούς σταθμούς
Ομιλητές στην Συνέντευξη Τύπου ήταν ο Δρ Δημήτρης Καραμανώλης, Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος στο Νοσ. "Ευαγγελισμός", Γεν. Γραμματέας ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ., ο Δρ Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Επίκ. Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Παν. Αθηνών, Νοσ. "Ιπποκράτειο", Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. "ΕΥΕΞΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ", ο Δρ Σπήλιος Μανωλακόπουλος, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας του ΕΛΙΓΑΣΤ και ο Δρ Χρήστος Γκαρνέτας,
Αναπλ. Δ/ντής Δ΄ Ψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ψ.Ν. " ΔΑΦΝΙ"

Για το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ
Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού, για την κατανόηση της σημασίας των νοσημάτων του πεπτικού και της υγιεινής διατροφής. Πρωθεί τη διοργάνωση σεμιναρίων για τα θέματα αυτά, την παραγωγή σχετικών εντύπων και δημοσιεύσεων, την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών και τη χορήγηση υποτροφιών για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.