Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος & Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (14/05/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων του δέρματος καλούν οι δερματολόγοι. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή.
Η προσεκτική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου αποτελεί το βασικό παράγοντα πρόληψης των κακοηθειών του δέρματος. Όταν, όμως, σοβαρές παθήσεις έχουν ήδη προσβάλει το δέρμα, οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να τις φέρουν έγκαιρα στο προσκήνιο και να δώσουν σημαντικά περιθώρια επιτυχίας στη θεραπευτική αγωγή.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κατσάμπας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου, με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι σε ετήσια βάση καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση 3% - 7% κάθε χρόνο στις νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος!
Με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος πραγματοποιείται και φέτος από τις 12 μέχρι και τις 16 Μαΐου - η δωρεάν δερματολογική εξέταση για το κοινό, από δερματολόγους της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 800 801 80 60 για όλη την εβδομάδα 12-16 Μαΐου, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού και να εξεταστούν δωρεάν.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, από όσους εξετάστηκαν:

- το 40% ήταν άνδρες και το 60% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια
- το 46,43% έχουν υποστεί κάποιο έγκαυμα κατά την παιδική τους ηλικία
- το 4,17% κάνει χρήση σολάριουμ περισσότερες από 20 φορές το χρόνο
Από το σύνολο των εξετασθέντων, 4.87% ανήκε στο φωτότυπο Ι (δέρμα που δεν μαυρίζει ποτέ), 34.48% ανήκε στο φωτότυπο ΙΙ (επιδερμίδα που τις περισσότερες φορές καίγεται και μαυρίζει ελάχιστα), 46.81% φωτότυπο ΙΙΙ (ελαφρώς μελαψή επιδερμίδα που μαυρίζει εύκολα, αλλά στην αρχή καίγεται) και 11.83% φωτότυπο IV (δεν καίγεται ποτέ, πάντα μαυρίζει).

Επίσης από όσους εξετάστηκαν:
- 68% παρουσίαζε αριθμό σπίλων μικρότερο από 25
- 27% παρουσίαζε αριθμό σπίλων μικρότερο από 100
- 5% παρουσίαζε αριθμό σπίλων μεγαλύτερο από 100

Παράλληλα, το 26,08% παρουσίαζαν άτυπους σπίλους με βάση τον ορισμό, το 2,50% παρουσίαζαν υποψία μελανώματος, το 3% παρουσίαζαν υποψία βασικοκυττερικού καρκινώματος, 0,54% παρουσίαζαν υποψία ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και 3,56% λοιπών μορφών.

Αριθμός σπίλων που παρατηρήθηκαν σε όλο το σώμα
<25 % 25-100 % >100 %
1.545 68,03 611 26,90 115 5,06

Παρουσία άτυπων σπίλων με βάση τον ορισμό
ΟΧΙ  % ΝΑΙ  %
1.603  73,20 587 26,80

Υποψία δερματικού καρκίνου/Μελανώματος
ΟΧΙ  % ΝΑΙ  %
2.220 97,50 57 2,50

Βασικοκυτταρικού
ΟΧΙ  % ΝΑΙ  %
2.169 96,92 69 3,08

Ακανθοκυτταρικού
ΟΧΙ  % ΝΑΙ  %
2.207 99,46 12 0,54

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά καθώς η δράση της ηλιακής ακτινοβολίας UV είναι αθροιστική και η βλάβη, που αργότερα οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος, προκαλείται σε νεαρή ηλικία. Ενδεικτικά, το 80% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι κατά τα πρώτα 18 έτη.
Οι υπάλληλοι γραφείου είναι μια ακόμη ευάλωτη κατηγορία ατόμων στις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, αφού η απότομη έκθεση μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής στον σκιερό χώρο της εργασίας, αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο εγκαύματος και καρκίνου στο δέρμα.
Στη χώρα μας, ένας στους δύο Έλληνες έχει πάθει ηλιακό έγκαυμα πριν κλείσει το 18ο έτος της ζωής του, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο, αφού για πέντε εγκαύματα κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τριπλασιάζονται οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του δέρματος όταν είναι 50 ετών.
Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές - τρύπα του όζοντος - που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία) και της EADV (European Academy of Dermatology and Veneorology).
Mεγάλος υποστηρικτής της ενέργειας είναι τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια LA ROCHE - POSAY. Πρόκειται για μια εταιρεία αφοσιωμένη στη δερματολογία, που υποστηρίζει εκστρατείες κατά του μελανώματος, μέσω της Ενημέρωσης της Ιατρικής Κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Με ενημερωτικά έντυπα που εξηγούν τη σημασία της αυτό - εξέτασης καθώς και τις αναγκαίες προφυλάξεις κατά την έκθεση στον ήλιο, η LA ROCHE - POSAY προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο και εκπαιδεύει τον κόσμο για την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιο. Επιπλέον, υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος - για συνεχόμενη χρονιά φέτος - και παρέχει συνεχή ιατρική εκπαίδευση για τους δερματολόγους, με εκπαιδευτικά σεμινάρια δερματοσκόπησης και με ροή πληροφόρησης από το site για τη δερματοσκόπηση (www.dermatoscopie.org).