Νέο σύστημα «Μικροσυστοιχειών» του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (01/04/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκαινίασε το νέο σύστημα «Μικροσυστοιχειών» του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη, το οποίο είναι εγκαταστημένο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Το σύστημα είναι τελευταίας τεχνολογίας και με αυτό δίνεται η δυνατότητα, μελετώντας το πλήρες γονιδίωμα του ανθρώπου, να προσδιοριστεί το γενετικό υπόστρωμα ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και οι λευχαιμίες.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αβραμόπουλου:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ξανά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε ένα Νοσοκομείο που, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αποτελεί τη ναυαρχίδα της νοσοκομειακής υποδομής της Αττικής, αλλά και όλου του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας. Ένα νοσοκομείο που έχει διπλασιάσει τους λειτουργικούς του δείκτες σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους.
Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, εγκαινιάζοντας το Σύστημα Μικροσυστοιχειών του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη γιατί πιστεύω πως σε αυτόν εδώ το χώρο, το χώρο των δημόσιων Νοσοκομείων, επιτελείται καθημερινά ένα πολύτιμο διαγνωστικό, κλινικό και ερευνητικό έργο που προσφέρει ουσιαστική φροντίδα Υγείας στους πολίτες και φέρνει τη χώρα μας σε άμεση επαφή με την τελευταία λέξη της διεθνούς επιστημονικής έρευνας και της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Ένα έργο το οποίο η πολιτεία και το αναγνωρίζει και το στηρίζει θεσμικά.
Με την απόκτηση από το Εθνικό Κέντρο Διαβήτη, με την αποκλειστική βοήθεια του Υπουργείου μας, του πρώτου, συστήματος μικροσυστοιχιών Genechip, τελευταίας τεχνολογίας και προσανατολισμένου στην κλινική ιατρική πράξη, δίνεται η δυνατότητα, μελετώντας το πλήρες γονιδίωμα του ανθρώπου, να προσδιορισθεί το γενετικό υπόστρωμα ποικίλων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και ο καρκίνος, οι λευχαιμίες, οι διάφορες χρωμοσωμικές παθήσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Έτσι, μπορούν να σχεδιασθούν, σε δεύτερο χρόνο, προγράμματα πρόληψης, πρόγνωσης, διάγνωσης, αλλά και επιτυχούς εξατομικευμένης θεραπείας, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προαναφερθέντων νόσων και ιδιαίτερα του Σακχαρώδους Διαβήτη, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, όχι μόνο στο κλινικοεργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην κοινωνία.
Στην προσπάθειά μας αυτή, αναδεικνύεται πολύτιμη η συνεργασία μας με το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του και θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ρόλο του προέδρου του, Καθηγητή Σωτήρη Ράπτη.
Στεκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που αναμετρώνται καθημερινά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, δίνοντας με αξιοπρέπεια έναν αξιοθαύμαστο αγώνα ζωής.
Η λειτουργία του Συστήματος Μικροσυστοιχιών, στο εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη, εδώ στο «ΑΤΤΙΚΟΝ», που εδράζεται στη Μονάδα Έρευνας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό μας για το σημαντικό αυτό Νοσοκομείο, το οποίο βαδίζει απαρέγκλιτα και με σταθερούς ρυθμούς στο δρόμο της ανάπτυξης, της ακαδημαϊκής συμπόρευσης με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της προσφοράς στους πολίτες.
Ο συνδυασμός ενός Νοσοκομείου της εμβέλειας του «ΑΤΤΙΚΟΝ», μίας δυναμικής επιστημονικής ομάδας και του υπερσύγχρονου Συστήματος Μικροσυστοιχιών, τοποθετεί το «ΑΤΤΙΚΟΝ» σε ένα διεθνή, ολιγομελή πυρήνα κορυφαίων Ακαδημαϊκών και Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία επεκτείνουν τα όρια της κλινικής και ερευνητικής τους δραστηριότητας στο νευραλγικό τομέα της GenechipTechnology.
Εύχομαι αυτό το νέο ιατροτεχνολογικό απόκτημα του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στις προσδοκίες των επιστημόνων και κυρίως των ασθενών και εδώ είμαστε εμείς για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υποδομές και τις συνθήκες λειτουργίας του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγείας».