ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ζωντανές βιντεοενδοσκοπήσεις ανωτέρου & κατωτέρου πεπτικού, με συστήματα βιντεοενδοσκόπησης High Definition (HD+) - Πρόωρος ο εντοπισμός νεοπλασμάτων σε θεραπεύσιμο στάδιο (11/02/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν «ζωντανές» βιντεοενδοσκοπήσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού με συστήματα βιντεοενδοσκόπησης High Definition (HD+), του κατασκευαστικού οίκου Pentax, στο 2ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ενδοσκόπηση του Πεπτικού, που θα διεξαχθεί στις 25 & 26 Ιανουαρίου 2008, στο Πολεμικό Μουσείο με ζωντανή μετάδοση ενδοσκοπήσεων από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Tα παραπάνω συστήματα διαθέτουν υψηλή ανάλυση πάνω από 1 Mega Pixel, ώστε να εντοπίζουν πρόωρα παθολογικές βλάβες. Η νεότατη αυτή σειρά ενδοσκοπίων Hi-Line ενσωματώνει την πρωτοποριακή τεχνική i-scan, που παρέχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης παθολογικού από φυσιολογικό ιστό και την απεικόνιση μικρών μορφωμάτων και τριχοειδών αγγείων στα επιφανειακά στρώματα του βλεννογόνου, τα οποία δεν είναι εφικτό να απεικονιστούν με το «λευκό» φωτισμό που χρησιμοποιείται έως τώρα.
Επίσης, θα παρουσιαστούν τα διαγνωστικά και επεμβατικά ενδοσκοπικά συστήματα υπερήχων PENTAX-HITACHI που διαθέτουν ελαστογραφία, την πρωτοποριακή τεχνική πρόωρης ανίχνευσης μορφωμάτων βάση του Tissue Elasticity. Η τεχνική αυτή δίνει πληροφορίες για την ελαστικότητα των ιστών σε οιδηματώδεις καταστάσεις ή ογκίδια στο πάγκρεας, στο ορθό και στο ήπαρ και βοηθά στον εύκολο διαχωρισμό υπόπτων ιστικών δομών ή ακόμα και στην αναγνώριση ιστικών δομών που, χωρίς την τεχνική αυτή, θα περνούσαν απαρατήρητες.
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν ενδοσκοπήσεις με βίντεο ενδοσκόπιο με ενσωματωμένο ομοεστιακό μικροσκόπιο "Endomicroscopy", το οποίο δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης δομών σε μέγεθος μέχρι και κυτταρικού πυρήνα. Mε τη χρήση του παραπάνω συστήματος γίνεται διείσδυση σε βαθύτερα στρώματα, εκτιμάται η αγγειακή μορφολογία, διάγνωση ιστού σε πραγματικό χρόνο, ενώ είναι πλέον πρόωρος ο εντοπισμός νεοπλασμάτων σε θεραπεύσιμο στάδιο, με αποτέλεσμα την πρόληψη και μείωση της θνησιμότητας.