Σεμινάριο Κυφοπλαστικής - 25 Ιανουαρίου 2008 (07/02/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Με εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα έληξε το Σεμινάριο Κυφοπλαστικής της 25ης Ιανουαρίου 2008 που διοργανώθηκε με επιτυχία στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από τη Νευροχειρουργική Κλινική και το Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης (Back Care network) με χορηγία της Orthomedical AEE. Το σεμινάριο παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ορθοπαιδικοί και νευροχειρουργοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στα πλαίσια του σεμιναρίου τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο κ. Μάικλ Τόρρενς, νευροχειρουργός, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, οι συμμετέχοντες είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω οθόνης απευθείας από το χειρουργείο επεμβάσεις κυφοπλαστικής από τον Dr. Ely Ashkenazy, νευροχειρουργό του Israel Spine Center, καθώς και να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε συνθετικά οστά στο workshop που ακολούθησε.
Σχετικά με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής, ο κ. Ι. Καρνέζης, ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής της Επιστημονικής Επιτροπής του Back Care network δήλωσε: «Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για σταθεροποίηση καταγμάτων της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Δεν απαιτείται χειρουργική τομή και η ενίσχυση των σπονδύλων που έχουν υποστεί κάταγμα γίνεται με έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού μέσω ειδικής βελόνας, πάντα κάτω από ακριβή και συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο».
Παρακάτω συνοψίζονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα του σεμιναρίου:

Ποιοί μπορούν να επωφεληθούν από τη μέθοδο;
Σε οποιονδήποτε έχει υποστεί κάταγμα στη θωρακική ή οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός του να κρίνει ότι η κυφοπλαστική είναι η καλύτερη λύση. Ιδιαίτερα όμως η ομάδα των ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα (καθίζηση σπονδύλου), η οποία αντιμετωπίζει παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες και επιδεινούμενη κύφωση, είναι η ομάδα που επωφελείται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Ποιές διαφορές μπορεί να περιμένει κάποιος που θα υποβληθεί στην επέμβαση σε σχέση με κάποιον που δε θα χειρουργηθεί;
Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση ή και εξαφάνιση όλου του πόνου αμέσως μετά την κυφοπλαστική. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με μία ή περισσότερες καθιζήσεις σπονδύλων έχουν συχνά χρόνια ή και μόνιμα προβλήματα πόνου και κύφωσης.

Πόσο γρήγορη είναι η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινή ζωή μετά την επέμβαση;
Η κινητοποίηση του ασθενούς αρχίζει άμεσα μετά την επέμβαση χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων της μέσης.

Πότε κάποιος με κάταγμα πρέπει να αποφασίζει άμεσα την κυφοπλαστική και πότε πρέπει να περιμένει;
Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χωρίς τομές στο δέρμα και με συνολική νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες. Επομένως είναι προτιμότερο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οστεοπορωτικών καταγμάτων σε μεγάλης ηλικίας άτομα, να εξετάζεται η πιθανότητα θεραπείας με κυφοπλαστική νωρίς μετά το κάταγμα για να αποφεύγεται παρατεταμένη ταλαιπωρία του ασθενούς. Όπως τόνισαν τόσο ο Δρ. Ι. Καρνέζης, όσο και ο Dr Αshkenazi, από τις κορυφές παγκοσμίως στην μέθοδο, δεν είναι σωστό βάσει των σύγχρονων δεδομένων να στερούνται οι ασθενείς τη δυνατότητα θεραπείας με αυτή τη μέθοδο.

Είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές;
Με την ιατρική τεχνολογία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας (ειδικά εργαλεία και υλικά) και με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον ως χειρουργοί στην επέμβαση της κυφοπλαστικής και με το διαρκή ακτινοσκοπικό έλεγχο καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης, η πιθανότητα επιπλοκών από την επέμβαση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η όλη επέμβαση μπορεί να γίνει μέσα σε 20 λεπτά ή και λιγότερο.