«Ω-3 Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα και Καρδιαγγειακή Νόσος: Τι νεότερο;» (17/12/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Με ευρεία συμμετοχή του ιατρικού κόσμου διεξήχθη το δορυφορικό συμπόσιο της φαρμακευτικής εταιρείας Galenica με θέμα «Ω-3 Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα και Καρδιαγγειακή Νόσος: Τι νεότερο;», στα πλαίσια του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης με διεθνή συμμετοχή, το οποίο έλαβε χώρα 3 - 6 / 12 / 2008 στο ξενοδοχείο DIVANI-CARAVEL, στην Αθήνα.
Τα Ω-3 Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα και η θετική επίδρασή τους στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, οι μηχανισμοί δράσης τους καθώς και η επίδραση που είχαν κατά τη χορήγησή τους σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δύο σημαντικών κλινικών δοκιμών GISSI-Prevenzione και GISSI-Heart Failure, αποτέλεσαν το αντικείμενο του δορυφορικού συμποσίου.
Προεδρεύοντες του συμποσίου ήταν ο κ. Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο κ. Καλοφούτης, Καθηγητής Βιολογικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισηγητές του δορυφορικού συμποσίου ήταν ο κ. Παναγιωτάκος, λέκτορας Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας της Διατροφής Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ο κ. Καλογερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Marchioli, Professor M.D. Laboratory of Clinical Epidemiology of Cardiovascular Disease Department of Clinical Pharmacology and Epidemiology, Italy.
Ο κ. Παναγιωτάκος τόνισε μεταξύ άλλων: «. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι η κατανάλωση ψαριού είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην ανθρώπινη υγεία και ειδικότερα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα και πρόσφατες μεταναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριού σχετίζεται μέχρι και 20% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», αποδίδοντας την ευεργετική αυτή επίδραση κυρίως στα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στα ψάρια, ιδιαίτερα σε κάποια από αυτά όπως είναι ο σολομός, η σαρδέλα κ.α. Μέσα από την παράθεση αποτελεσμάτων κλινικών μελετών αλλά και συστάσεων Διεθνών Οργανισμών ο κ. Παναγιωτάκος παρουσίασε και τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα EPA & DHA για την περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας ή δευτερογενούς προφύλαξης από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στη συνέχεια ο κ. Καλογερόπουλος μίλησε για την πλειοτροπική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «.Οι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους τα ω3 PUFA μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι:
- Μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο
- Μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων, που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα
- Μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα (τόσο σε νηστεία όσο και μεταγευματικά)
- Καθυστερούν τον ρυθμό αύξησης της αθηρωματικής πλάκας
- Βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου
- Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
- Μειώνουν ελαφρά την αρτηριακή πίεση.».

Το δορυφορικό συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Dr. Marchioli, ενός από του συγγραφείς των μελετών GISSI-Prevenzione και GISSI-Heart Failure, ο οποίος αναφέρθηκε στα ευεργετικά οφέλη των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στις αθηροθρομβωτικές καρδιαγγειακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων και των αρρυθμιών. Συγκεκριμένα ο Dr. Marchioli αναφέρθηκε κυρίως στα αποτελέσματα της μελέτης GISSI-Heart Failure που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με συμπτωματική Καρδιακή Ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας στους οποίους χορηγήθηκε 1g υψηλής συγκέντρωσης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (Zodin) ημερησίως για 3,9 χρόνια και διαπιστώθηκε τελικά σε απόλυτα νούμερα ότι:
- ανά 56 ασθενείς στους οποίους χορηγείται η θεραπεία αυτή για 3,9 χρόνια μπορεί να αποφευχθεί 1 θάνατος ή
- ανά 44 ασθενείς στους οποίους χορηγείται η θεραπεία αυτή για 3,9 χρόνια μπορεί να αποφευχθεί ένα συμβάν όπως θάνατος ή διακομιδή στο νοσοκομείο, πιστοποιώντας παράλληλα και την υψηλή ασφάλεια της θεραπευτικής αγωγής που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Ως επίλογος του δορυφορικού συμποσίου αναφέρθηκε τόσο από τον καθηγητή κ. Γουδέβενο όσο και από τον καθηγητή κ. Καλοφούτη ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν ήδη ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τόσο των ειδικών γιατρών καρδιολόγων όσο και των παθολόγων για την αντιμετώπιση της υπερτριγλυκεριδαιμίας αλλά και την ενίσχυση της καρδιαγγειακής προστασίας και θα αποτελέσουν στο μέλλον μια κατηγορία φαρμάκων που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2008, Galenica Α.Ε.